Demreli üreticiye biyolojik mücadele anlatıldı


Üreticilerin domates güvesine karşı bilinçlenmesi ve biyolojik mücadele yöntemleri hakkında bilgilendirilmesini amaçlayan toplantılara Antalya'nın örtü altı sebze üretim merkezleri arasında önemli bir yere sahip olan Demre'de devam edildi. BAİB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Sayın Bahadır ERDOĞAN yönetimindeki toplantıya Demre Tarım İlçe Müdürü Sayın Mustafa IŞIK, Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sayın Mehmet ŞEN, Antalya Ziraat Odası Başkanı Sayın Nazif ALP, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sayın İbrahim AKBULUT, Demre Ziraat Odası Başkanı Sayın İbrahim OĞUZ, Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Sayın Fahri DURAN ile domates üreticileri, komisyoncular ve zirai ilaç bayileri yetkilileri katıldı.

BAİB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Sayın Bahadır ERDOĞAN bu zararlının hem üretimde hem de ihracatta önemli düzeyde ekonomik zarara neden olduğunu, sadece kimyasal mücadeleyi uygulayarak çözüm elde edilemeyeceğini, sorunun çözümü için, üreticiler, komisyoncular, zirai ilaç bayileri ve ihracatçılar olarak dayanışma halinde birlikte hareket etmek gerektiğini; bu nedenle sektör paydaşları ile bölgesel toplantıların düzenlendiğini ifade etti

Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sayın Mehmet ŞEN, toplantıda yaptığı sunumda domates güvesi (Tuta Absoluta) hakkında bilgi verip, seraların zararlıdan nasıl korunması gerektiği yönünde teknik bilgi verdi. Domates güvesinin bu yıl hava sıcaklığının yüksek olması nedeniyle çoğaldığını kaydeden Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sayın Mehmet ŞEN, "Domates yetiştiriyorsak, bu zararlıya karşı tedbirlerimizi eksiksiz olarak almak zorundayız. Zararlının seraya girmesini engelleyici önlemler almalıyız. Sürekli gözlem yaparak, kontroller gerçekleştirmeliyiz. Sezon sonu bitki atıklarını seranın uzağında yok etmeliyiz. Toprağı derin işlemeliyiz. Sera girişleri ve havalandırma açıklıkları tül ile kapatılmalı. Dikim öncesi fidelerde zararlı kontrolü yapılmalı. Zararlının üremesine olanak tanıyan yabancı otlar yok edilmeli. Seranın içerisinde zararlının bulaştığı bitki atığı olmamalı. Dikimden hemen sonra seraya tuzaklar asılmalı. Biyolojik mücadele çerçevesinde faydalı böcek kullanılmalı” dedi.


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.