2015/047 Sirküler (24.02.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015 /047

Sayın Üyemiz,

1. 9. Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu

2. Çek Cumhuriyeti Sorunları

3. Ekvator Hükümetinin İndüksiyonlu Ocak Projesi

4. VII. Kazakistan Tahıl Forumu

5. North Carolina High Point 2015 Mobilya Fuarı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter


1. 9. Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu

Ekonomi Bakanlığı'nın yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkmenistan'a 6-7 Kasım 2014 tarihlerinde yaptıkları ziyaretleri sırasında kararlaştırıldığı üzere, 4- 5 Mart 2015 tarihlerinde Çırağan Palace Kempinski İstanbul'da iki ülke Cumhurbaşkanlarının katılımlarıyla, DEİK / Türkiye - Türkmenistan İş Konseyi ev sahipliğinde ve Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde IX. Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu'nun gerçekleştirilmesinin planlandığı,

Söz konusu Yatırım Forumu ile ilgili olarak Türkmen İşadamları Heyet Listesi Ek-1'de yer almakta olup, konuya ilişkin ayrıntılı bilgi için DEİK/ Türkiye - Avrasya İş Konseyleri Bölge Koordinatörlüğü ( Tel: 0212 339 5008, e-posta: avrasya@deik.org.tr ) ile irtibata geçilmesinde fayda görüldüğü belirtilmektedir. (968)

Ek-1: Heyet Listesi

2. Çek Cumhuriyeti Sorunları

Ekonomi Bakanlığı'nın yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; 09 Nisan 2015 tarihinde Ankara'da, Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan ve Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Jan Mladek eş başkanlıklarında, Türkiye-Çek Cumhuriyeti VI. Dönem Toplantısı gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, iki ülke arasında ticarette yaşanılan sorunlar ile ticaretin geliştirilmesine yönelik olası önerilerin (firmalardan gelen sorun bildirim formlarıyla birlikte) TİM'e bildirilmesini teminen 24 Şubat 2015 Salı günü mesai bitimine kadar tosunn@baib.gov.tr adresine iletilmesi gerekmektedir. (947)

Ek-2: Sorun Bildirim Formu

3. Ekvator Hükümetinin İndüksiyonlu Ocak Projesi

T.C. Kito Büyükelçiliği'nin yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ekvator Hükümeti'nin başlıca devlet projesi olarak ülkedeki gazla çalışan ocakları elektrikli (indüksiyonlu) ocaklara dönüştürmeyi öngördüğü ve bu projenin ülkedeki genel altyapı projelerinin bir unsuru olarak hayata geçirileceği belirtilmektedir.

Ekvator Sanayi ve Verimlilik Bakanlığı'ndan elde edilen bilgilere istinaden aşağıdaki ayrıntılara yer verilmiştir.

· 17 Kasım 2014 tarihinden itibaren indüksiyonlu ocaklara gümrük vergisi uygulanmamaktadır. (%0).

· 29 Aralık 2014 tarihinden itibaren indüksiyonlu ocakların iç satışlarında ve ithalatında KDV'ye benzer olan IVA vergisi alınmamaktadır.

· Yine 29 Aralık 2014 tarihinden itibaren indüksiyonlu ocakların ithalatında/üretiminde ve iç satışlarında, %5'lik yurtdışına para hareketi vergisi uygulanmamaktadır.

· İndüksiyonlu ocakların ithalatı, üretimi ve iç satışlarının özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

· Bahse konu ocakların alımı için kredi sağlanması ve kullanımları için aylık 80 Kw elektriğin ücretsiz verilmesi gibi son müşteriyi teşvik primleri vardır.

· Hükümet alım gücü/gelir düzeyi düşük kullanıcılar için önemli bir miktarda ocağın alınması ile ilgili bir program tasarlamayı düşünmektedir. Bu programdan sorumlu kişi Enrique Arosemena'dır. (enrique.arosemena@administracionpublica.gob.ec)

· Ocakların şart koşulan özellikleri Ek-3'teki 101 numaralı Resmi Gazete'nin 15-25. sayfalarında belirtilmektedir. (976)

Ek-3: Ekvator 101 Numaralı Resmi Gazetesi

4. VII. Kazakistan Tahıl Forumu

Kazakistan Ticaret Müşavirliği'nden alınan yazıya atfen, Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda; 26 Şubat 2015 tarihinde Kazakistan'ın Astana kentinde VII. Kazakistan Tahıl Forumu'nun düzenleneceği bildirilmekte olup söz konusu foruma ilişkin ayrıntılı bilgilere Ek-4'te yer verilmektedir. (966)

Ek-4: Foruma İlişkin Ayrıntılı Bilgiler

5. North Carolina High Point 2015 Mobilya Fuarı

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, dünyanın dört bir yanından mobilya üreticileri, ihracatçıları ve satın almacılarını bir araya getirmesi ile dikkatleri üstüne toplayan North Carolina High Point 2015 Mobilya Fuarı milli katılım organizasyonunun İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince yapılmasının planlandığı bildirilmektedir.

North Carolina/ABD'de 18-23 Ekim 2015 tarihleri arasında, 2000'nin üzerinde katılımcının yer aldığı ve 100'den fazla ülkenin temsil edildiği söz konusu fuarda; Uluslararası Markalar, Çağdaş Mobilyalar, Döşemelik Mobilyalar, Avrupa Klasik Mobilyaları, Çin Klasik Mobilyaları, Yatak Masa ve Sandalye, Açık Hava Mobilyaları Çocuk Mobilyaları, Ofis Mobilyaları, Ev Mobilyaları ve Mobilya Tasarımlarının sergileneceği iletilmektedir.

Bahse konu fuara başvuruda bulunmayı planlayan üyelerimizin ekteki (Ek-5) ön başvuru formunu doldurarak 06 Mart 2015 Cuma günü mesai bitimine kadar İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine 0212 454 0501 fakslamaları veya fuar@iib.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerektiği bildirilmektedir. (982)

Ek-5: Ön başvuru formu



Ekler:
2015-047.doc

Ek-1.pdf

EK-2.docx

Ek-2.pdf

Ek-3 Ekvator Resmi Gazetesi.pdf

Ek-5.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.