2015/101 Sirküler (13.05.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015 /101

Sayın Üyemiz,

1. Kanada/OCTG Gözden Geçirme Soruşturması

2. Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri

3. Nijerya-Kano İşadamları Heyeti

4. Azerbaycan 9. Uluslararası Caspian Agro Sergisi

5. Fas Enerji Yatırımları

6. AB- Anti-Damping Soruşturması- Rekabet Avantajı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun Evrensevdi PEKTAŞ

Genel Sekreter


1. Kanada/OCTG Gözden Geçirme Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Kanada tarafından ülkemiz menşeli "Petrol Boruları” ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması başlatıldığı bildirilmektedir.

Ottova Müşavirliğimiz aracılığıyla Kanada Sınır Hizmetleri İdaresi'nden (CBSA) alınan yazıda 4 Mayıs 2015 tarihinde aralarında ülkemizin de bulunduğu mezkur önleme tabi ülkelere yönelik olarak normal değer ve ihraç fiyatlarının güncellenmesini teminen bir gözden geçirme soruşturmasının (re-investigation) başlatıldığı belirtilmektedir. Bahse konuda yazıda devamla, gözden geçirme soruşturmasında yer almak isteyen firmalarımızın 10 Haziran 2015 tarihine kadar normal değer ve ihraç fiyatlarına ilişkin verileri CBSA'ya sunması gerektiği ifade edilmekte ve gerekli görülmesi halinde tevdi edilecek bilgiler çerçevesinde ihracatçı firmalarımız nezdinde yerinde inceleme ziyaretlerinin gerçekleştirilebileceği bildirilmektedir. Yazıda ayrıca, soruşturma boyunca ihracatçı firmalarımızın işbirliğine gitmekten ve ilgili verileri sunmaktan imtina etmeleri durumunda %37,4 oranındaki anti-damping vergisine maruz kalacakları bildirilmektedir. (2737)

Anılan soruşturmanın 30 Eylül 2015 tarihinde sona ermesinin öngörüldüğü bildirilmekte olup, açılış bildirimine ve ilgili soruşturma takvimine ilişkin malumata http://www.cbsa-asfc.gc.ca/sima-Imsi/ri-re/menu-eng.html internet adresinden ulaşılabileceği ifade edilmektedir. Bu itibarla, söz konusu yeniden gözden geçirme sürecine dahil olmak ve soru formu doldurmak isteyen firmalarımızın belirtilen internet adresindeki Kanada soruşturma otoritesi yetkilileri ile ivedilikle temasa geçmelerinin gerektiği dile getirilmektedir.

2. Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda; Ekonomi Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan ihracata yönelik Destek programlarının tanıtımı amacıyla, 2015 yılında 81 ilde Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri düzenlenmekte olduğu hatırlatılmaktadır.

Bu çerçevede, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Genel Sekreterlikleri organizasyonunda 25-28 Mayıs 2015 tarihlerinde Bartın, Kastamonu, Sinop, ve Samsun illerinde Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri düzenlenecek olup, sözkonusu seminerler ile ilgili olarak hazırlanan detaylı program ve başvuru formu ekte bulunmaktadır. (2787)

Sözkonusu seminerlere katılmak isteyen üyelerimizin ekte yer alan başvuru formunu doldurarak Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin (454) 216 48 42 veya 216 88 90 numaralı fakslarına ya da kib@kib.org.tr adresine iletmeleri gerekmekte olduğu iletilmektedir.

Ek-3: Seminer Programı

Ek-4: Seminer Başvuru Formu

3. Nijerya-Kano İşadamları Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Meclisleri organizasyonu ve THY işbirliği ile 23-25 Haziran 2015 tarihleri arasında Nijerya'ya yönelik işadamları heyeti düzenleneceği, Kano şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda iş gezilerinin yanısıra her iki ülke girişimcilerini buluşturan iş görüşmeleri gerçekleştirileceği iletilmektedir.

Girişimcilerimize potansiyel iş fırsatları sunan Nijerya'da pazar payımızın artırılması ve yeni ihracat imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyete İnşaat ve Alt Yapı, Yapı Malzemeleri, Enerji, Tarım ve Hayvancılık, Sağlık ve Ekipmanları, Otelcilik ve Emlak, Gıda, Mobilya, Hazır Giyim ve Tekstil, Güvenlik Malzemeleri ve Ekipmanları, Makine ve Ekipmanları, Otomotiv ve Yedek Parça, Kimya, Temizlik ve Hijyen Ürünleri ve Petrokimya sektörleri başta olmak üzere uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmalarımızın katılmalarında yarar görülmektedir. (2808)

Bu çerçevede, azami 30 katılımcıdan oluşacak heyete katılmak isteyen firmaların http://goo.gl/TMFU4T adresindeki başvuru formunu eksiksiz doldurarak, en geç 8 Haziran 2015 Pazartesi günü mesai bitimine kadar başvuruda bulunmaları gerektiği iletilmektedir. Organizasyon kapsamındaki uçak bileti, konaklama, toplantı ve transfer giderlerinin karşılanmasını teminen firmalarımızın, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Vakıfbank Şirinevler Şubesi (Şube kodu: 282), (Iban No :TR63 0001 5001 5804 8000 9986 04), Dolar hesabına 950.- ABD Doları avans (katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz) ödemesi yapmaları gerekmekte olduğu bildirilmektedir.

Ayrıntılı Bilgi:

Abdullah KESKİN

Tel: 0212 454 04 87

E-posta: abdullahkeskin@tim.org.tr

4. Azerbaycan 9. Uluslararası Caspian Agro Sergisi

Dışişleri Bakanlığı'nın bir yazısına atfen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alınan yazıda;

21-23 Mayıs 2015 tarihleri arasında Bakü'de 9. ‘Cappian Agro' Azerbaycan Uluslararası Tarım Sergisi ile 21. ‘World Food Azarbaijan' Uluslararası Gıda Sanayii sergisinin yapılacağı iletilmektedir. (2786)

Ek-5: İlgili yazı

5. Fas Enerji Yatırımları

Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü'nün yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Rabat Büyükelçimizin Fas Enerji Maden Su ve Çevre Bakanı Abdelkader Amara ile görüştüğü ifade edilmektedir.

Anılan görüşmede Faslı Bakan'ın, Fas'ın özellikle Cezayir sınırındaki Oujda-Errachidiya bölgesinin kobalt, altın, gümüş, kurşun, çinko gibi birçok zengin maden rezervine sahip olduğunu ve ülkemizin maden arama ve çıkarma alanındaki tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirttiği iletilmektedir.

Diğer taraftan, anılan yazının devamında, ülkemizin doğalgaz, elektrik ve hidroelektrik alanında edindiği tecrübelerin Fas'a aktarılmasını teminen, firmalarımızın Fas'ta 2016 yılının ikinci yarısından itibaren açılacak ihaleleri takip etmelerinde fayda olduğu belirtilmektedir. (2797)

6. AB- Anti-Damping Soruşturması- Rekabet Avantajı

Ekonomi Bakanlığından alınan yazıda, ekte bir örneği kayıtlı Avrupa Birliği (AB) Resmi Gazetesi bildiriminden görüleceği üzere, AB Komisyonu tarafından Çin Halk Cumhuriyeti menşeli "köşeli çubuklar” (7214.20.00 GTİP'li) ve "alaşımlı çelikten çubuklar” (7228.30.20, 7228.30.41, 7228.30.61, 7228.30.69, 7228.30.70 ve 7228.30.89 GTİP'li) ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması başlatıldığı iletilmektedir.

Bu minvalde Bakanlığımızca, söz konusu gelişmenin, bahse konu ürünü anılan ülkeye ihraç eden firmalarımıza kayda değer bir rekabet avantajı sağlayabileceği mütalaa edilmekte olduğu iletilmektedir.

Ek-6: AB Resmi Gazetesi örneği


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.