2015/129 Sirküler (25.06.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015-129

Sayın Üyemiz,

1. Brezilya Deng Humması Salgını

2. Çift Kabuklu Yumuşakça İhracatı

3. Çin Sektörel Ticaret Heyeti

4. EFTA Ülkeleri Ticarette Teknik Engeller

5. Celalabad İş Forumu ve Uluslar arası Güney Kırgızistan Fuarı

6. Alimentaria 2016 Fuarı

Konularını içeren duyurumuz ektedir.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ
Genel Sekreter


1. Brezilya Deng Humması Salgını

Sao Paulo Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği'nin yazısına atfen, Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan yazıda, Brezilya'da 12 Haziran 2015 tarihi itibariyle 1.026.000 deng humması vakasına rastlanıldığı ve bu durumun hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Brezilya Sağlık Bakanlığı tarafından salgın olarak nitelendirildiğinden bahisle, başta Sao Paulo Eyaleti olmak üzere Brezilya'ya ziyaret gerçekleştirecek olan firmaların uyarılmasının ortaya çıkabilecek istenmeyen sonuçların önlenmesi bakımından yararlı olabileceği bildirilmektedir. (3695-3684)

2. Çift Kabuklu Yumuşakça İhracatı

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan yazıda; 2 Ağustos 2014 tarihli ve L 231 sayılı AB Resmi Gazetesinde yayımlanan 840/2014EU sayılı Komisyon uygulama Yönetmeliği ile ülkemiz menşeli canlı ve soğutulmuş ve çift kabuklu yumuşakçaların AB'ye ithalatına ilişkin askıya alma tedbirinin 4 Ağustos 2015 tarihine kadar uzatıldığı,

Diğer taraftan, ülkemizden AB'ye ihraç edilen çift kabuklu yumuşakçalar ve balıkçılık ürünlerinin üretimine ilişkin kontrol sistemini değerlendirmek amacıyla Gıda ve Veterinerlik Ofisi (FVO) ziyaretinin 8-17 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleştirileceği ve konuyla ilgili denetim planının gönderilmekte olduğu bildirilmiştir. (3643)

Ek 1: Program

3. Çin Sektörel Ticaret Heyeti

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından, 20-26 Eylül 2015 tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti'ne yönelik "Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektörel Ticaret Heyeti” programı organize edileceği bildirilmektedir.

Yazının devamında, söz konusu sektörün tanıtılması amacıyla düzenlenecek ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Guangzhou ve Pekin şehirlerini kapsayacak olan Sektörel Ticaret Heyeti Programı kapsamında, Türk ve Çinli işadamları arasında ikili iş görüşmeleri yapılması, ilgili kurum ve kuruluşlar ile görüşülmesi ve 22-24 Eylül 2015 tarihleri arasında Guangzhou'da gerçekleştirilecek olan "Food & Hospitality World 2015” Fuarı'nın ziyaret edilmesi planlandığı iletilmektedir.

Tebliğ kapsamında sektörel ticaret heyeti programlarına ilişkin ulaşım, konaklama ve organizasyon giderleri 2011/1 sayılı "Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ” kapsamında desteklenmektedir. Söz konusu Sektörel Ticaret Heyeti Programı hakkında detaylı bilgiye http://www.gaib.org.tr/Home/Haber/92 adresinden ulaşılabilmektedir. (3670)

Ayrıntılı bilgi için:

Ahmet ŞAHBUDAK

Telefon: (342) 2110542

E-posta: ahmetsahbudak@gaib.org.tr

4. EFTA Ülkeleri Ticarette Teknik Engeller

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Ülkemiz ile EFTA ülkeleri (İsviçre, İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç) arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının güncellenmesi çalışmaları kapsamında, anılan ülkeler ile "Ticarette Teknik Engeller'' konulu görüşmeler gerçekleştirildiği belirtilmektedir.

Yazının devamında, söz konusu müzakereler kapsamındaki görüşmelere yönelik çalışmalarda değerlendirilmek ve faydalanmak üzere,

· EFTA ülkelerine ihracatta standartlar, etiketleme, işaretleme, ambalajlama, karantina şartı gibi teknik düzenlemeler, test ve belgelendirme işlemlerinden kaynaklanan somut sorunlar,

· Ülkemiz ürünlerinin söz konusu ülkelerin gümrüklerinde veya iç piyasalarında denetlenip denetlenmediği, denetleniyorsa bu ürünlerin GTİP'leri, denetim sıklığı ve mahiyeti ile denetimlerin yarattığı ek külfet ve maliyetler hakkında ihracatçılarımızdan ayrıntılı bilgi talep edilmektedir.

Bu itibarla, EFTA ülkelerine ihracatta yaşanan sorunlara ilişkin olarak yukarıda değinilen konular hakkındaki görüş ve değerlendirmelerinizin Türkiye İhracatçılar Meclisi‘ne iletilmesini teminen, ekte yer alan görüş formu doldurulmak suretiyle en geç 29 Haziran 2015 tarihine kadar Genel Sekreterliğimizin arge@baib.gov.tr adresine iletilmesi gerekmektedir. (3675)

5. Celalabad İş Forumu ve Uluslar arası Güney Kırgızistan Fuarı

Ekonomi Bakanlığı'ndan gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan yazıda, 9 - 10 Temmuz 2015 tarihlerinde Kırgızistan 2015 Fuarı'nın düzenleneceği bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Söz konusu fuarda tarım, gıda sanayi, organik üretim, madencilik ve petrol işleme sanayi ürünleri, makine, inşaat, enerji, turizm, el işleri ve finans kuruluşlarının ürün ve hizmetlerinin sergilenmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Ayrıca, Celalabad Bölgesi Valiliği ve muhtelif uluslararası kuruluşların destekleri ile gerçekleştirileceği belirtilen organizasyon kapsamında Türkiye'den damla sulama, seracılık, balıkçılık, alternatif enerji, tarım ürünleri işleme ve ambalajlama, pamukçuluk ve fidancılık sektörlerinin temsilcilerinin katılımlarının beklendiği bildirilmektedir. (3687)

6. Alimentaria 2016 Fuarı

İstanbul Ticaret Odası'ndan alınan yazıda, Ülkemiz ihracatında önemli bir yer teşkil eden gıda sektörüne yeni ihracat imkanları sunmak amacıyla, dünya gıda fuarları arasında önemli bir isim olan ALIMENTARIA Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı'na 2010 yılından beri milli katılım organizasyonu düzenlenilmekte olduğu, 2016 yılında da 4.kez katılım gerçekleştirilmesi öngörüldüğü bildirilmektedir.

Özellikle Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey Afrika yelpazesine hitap etmekte olan Alimentaria Fuarı , 25-28 Nisan 2016 tarihleri arasında İspanya'nın Barselona şehrinde düzenlenecektir.

Söz konusu fuarla ilgili bilgiler ekte yer almaktadır. (3728)

Ek-2: ITO Duyurusu



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.