2015/181 Sirküler (17.09.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015 / 181

Sayın Üyemiz,

1. Tarım Ürünleri Alanında İşbirliği

2. Belarus Grodno Serbest Bölgesi

3. 2015 Duşanbe Uluslararası Girişimcilik Forumu

4. Özbekistan Girişimcilik Mevzuatında Yapılan Değişiklikler

5. Türkiye-Umman İş Konseyi Ortak Toplantısı

6. Azerbaycan ve Bosna Hersek Sorunlar

7. Hindistan / Korunma Önlemi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter V.

1. Tarım Ürünleri Alanında İşbirliği

Ekonomi Bakanlığı'nın bir yazısına istinaden, Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda; Ukrayna ve ülkemiz arasında tarım ürünleri alanında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla, Ukrayna Süt Ürünleri Birliği Başkanı Andry Dykin'in ülkemize süt ve süt ürünleri üretici tesislerini ziyaret etmek ve ilgili birliklerle iletişime geçerek ortak projeler gerçekleştirmek istediği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda Ukrayna Süt Ürünleri Birliği faaliyetlerine ilişkin bilgi notu ekte yer almaktadır.

Ek-1:Bilgi Notu(31 Sayfa)

2. Belarus Grodno Serbest Bölgesi

Belarus Grodno Serbest Bölge İdarecileri tarafından Minsk Ticaret Müşavirliğimiz kanalıyla Ekonomi Bakanlığına iletilen yazıya istinaden, söz konusu bölgedeki yatırım imkanlarını anlatan sunum ekte bulunmaktadır.

Ek-2:Bilgi Notu (30 Sayfa)

3. 2015 Duşanbe Uluslararası Girişimcilik Forumu

Ekonomi Bakanlığı'ndan aldıkları yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden gelen bir yazıda; Tacikistan'daki yeni yatırım fırsatlarının tanıtımı, ülkedeki yabancı yatırımların arttırılması ve Tacik girişimcilerin yabancı girişimcilerle olan ortaklıklarının geliştirilmesi amacıyla 14 Ekim 2015 tarihinde Duşanbe'de "2015 Duşanbe Uluslararası Girişimcilik Forumu” düzenleneceği bildirilmekte olup, söz konusu foruma ilişkin detaylı bilgi ve başvuru formuna www.forumtajikisyan.tj adresinden ulaşılabilmesinin mümkün olduğu ifade edilmektedir.

4. Özbekistan Girişimcilik Mevzuatında Yapılan Değişiklikler

Ekonomi Bakanlığı'ndan aldıkları yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden gelen bir yazıda; Özbekistan'da özel mülk, küçük ölçekli girişimcilik ve özel girişimciliğin teşvik edilmesi hem de girişimcilik önündeki her türlü engelin kaldırılması amacıyla yatırım mevzuatında bazı değişiklikler yapıldığı bildirilmekte olup, konuya ilişkin Müşavirliklerince hazırlanan bilgi notu ekte yer almaktadır.

Ek-3:Bilgi Notu (1 Sayfa)

5. Türkiye-Umman İş Konseyi Ortak Toplantısı Hk.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndan (DEİK) alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda; DEİK/Türkiye-Umman İş Konseyi tarafından, Umman Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanı Said Saleh Al Kiyumi başkanlığında üst düzey Umman Ticaret Heyeti ve Türk işadamlarının iştirakiyle, 01 Ekim 2015 tarihinde İstanbul, Ceylan Intercontinental Otelinde Türkiye - Umman İş Konseyi Ortak Toplantısı düzenleneceği bildirilmektedir.

Umman ekonomisinin diğer körfez ülkeleri gibi büyük ölçüde petrole dayalı olmakla birlikte, petrol, doğalgaz kaynaklarının kısıtlı olduğu ve bu nedenle hükümetin ülke ekonomisinin çeşitlendirilmesi ve kamunun ekonomideki ağırlığının azaltılması için özelleştirmeye ağırlık veren, 2020 yılına (Vision 2020) gelindiğinde petrol gelirlerinin GSYİH içindeki payının % 9'a düşürülmesi ve doğalgazın payının %10'a çıkarılmasının hedeflendiği, özellikle petro-kimya sanayii, transit ticaret, lojistik ve turizm sektöründe çeşitli yatırımların yapıldığı dile getirilmektedir.

Küresel ekonomiyle bütünleşme yönünde ise Dünya Ticaret Örgütü, Körfez İşbirliği Konseyi, Arap Ülkeleri Serbest Bölgesi ve ABD ile olan Serbest Ticaret Anlaşması, Umman'ı Körfez Bölgesinde gerek ihracat gerekse yatırımlar açısından stratejik bir ülke konumuna getirdiği; Umman'daki alt ve üst yapı projelerinin ise Türk müteahhitlik sektörü içi cazip fırsatlar yarattığı ve Türk müteahhitlik firmalarının 2014 yılı sonu itibariyle Umman'da üstlendikleri projelerin toplam değerinin 4,8 milyar dolara ulaştığı belirtilmektedir.

Anılan toplantıya katılmak isteyen firmaların, katılım teyitlerini en geç 23 Eylül 2015 Çarşamba günü mesai bitimine kadar DEİK'e (ilgili kişi Akın Dıblan, E-mail:adiblan@deik.org.tr , Tel: 0212 339 50 28, Faks: 0212 270 35 92) iletmeleri gerekmektedir.

Ek-4: Taslak Program ve Umman Heyet Listesi(5 Sayfa)

6. Azerbaycan ve Bosna Hersek Sorunlar

T.C Gümrük Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden iletilen yazıda; ülkemiz ile Azerbaycan ve Bosna Hersek arasında Gümrük Bakanlığının yetki ve sorumluluk alanına giren tüm konuların en üst düzeyde ele alınabilmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Cenap Aşçı tarafından sırasıyla 1-2 Ekim tarihlerinde Azerbaycan'a ve 8-9 Ekim 2015 tarihlerinde Bosna Hersek'e iki ayrı ziyaret gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Anılan ziyaretler kapsamında yapılacak görüşmelerde dile getirilmek üzere, ihracatçılarımızın Azerbaycan ve Bosna Hersek pazarında karşılaştıkları sorunlar ile toplantıda gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin bilgi talep edildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, ülkemiz ile anılan ülkeler arasında ticarette yaşanılan sorunlar ve ticaretin geliştirilmesine yönelik olası önerilerin TİM'e iletilmek üzere, ekteki görüş bildirim formuna işlenerek 17 Eylül 2015 Perşembe Günü saat 15.00'a kadar Birliğimize (faks: 0 242 311 79 00 - eposta: arge@baib.gov.tr) adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Ek-5:Görüş Bildirim Formu

7. Hindistan / Korunma Önlemi

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda; Hindistan Maliye Bakanlığı Korunma Önlemleri Genel Müdürlüğü'nün internet adresinde yayımlanan bildirime göre, anılan ülke tarafından Sıcak Haddelenmiş Yassı Ürünler (7208 ve 7225.30.90 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı 7 Eylül 2015 tarihinde bir korunma önlemi (safeguard measure) soruşturması başlatılmış olup söz konusu açılış bildiriminin ekte yer aldığı ifade edilmektedir.

Bahse konu bildirimin incelenmesinden de görülebileceği üzere, soruşturmaya dahil olmak isteyen tarafların 7 Eylül 2015 tarihinden itibaren 15 gün içerisinde soruşturma otoritesiyle iletişime geçmeleri gerekmektiği belirtilmektedir. Soruşturmaya ilişkin yazılı görüşlerin de mezkur tarihten itibaren 30 gün içerisinde Hindistan Maliye Bakanlığı Korunma önlemleri Genel Müdürlüğü'ne iletilmesi gerektiği bildirilmektedir.

İhracatımızın ve ihracatçılarımızın savunulması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Bakanlığımızca yazılı ve şifahi görüşlerin Hindistan makamlarına tevdi edilmesinin öngörüldüğü bildirilmektedir.

Ek-6: Soruşturma Açılış Bildirimi(5 sf.)



Ekler:
Ek 1 Bilgi Notu.pdf

Ek 2 BilgiNotu.pdf

Ek 5 GORUS SORMA FORMU.doc

Ek-3.pdf

Ek-4.pdf

Ek-6 Sorusturma Açilis Bildirimi (5 sf.).pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.