2015/210 Sirküler (28.10.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015-210

Sayın Üyemiz,

1. İthalat 2016/1 Sayılı Tebliğ

2. İran Ulusal Helal Araştırmalar Merkezi

3. Avustralya / Anti-Damping Soruşturması

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter


1. İthalat 2016/1 Sayılı Tebliğ

İthalat Genel Müdürlüğü'nden gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan yazıda, eşyaların ülkemize kullanılmış olarak ithalinin, mer'i İthalat Rejimi Kararı'nın 2'nci ve 7'nci maddeleri gereği Ekonomi Bakanlığı'nın (İthalat Genel Müdürlüğü) iznine tabi olduğu, söz konusu iznin 31/12/2014 tarihli ve 29222 (İkinci Mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 2015/1 Sayılı İthalat Tebliği'nin (İthalat: 2015/1) "Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Olarak İthal Edilebilecek Bazı Maddelere İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı ikinci kısmında düzenlendiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, 2016 yılına yönelik olarak İthalat Rejimi hazırlama çalışmalarına başlandığı, bu çerçevede Ek-2 listesinde yer alan CIF kıymet değerlerinin güncellenmesinin ve halihazırda Ek 1-A listesinde bulunan eşyalar için CIF kıymet değerlerinin belirlenmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Söz konusu listelere ilave edilecek veya listelerden çıkarılacak GTİP'ler ile CIF kıymet değerlerinin güncellenmesine ve bahse konu Tebliğ'in ikinci kısmına dair değişiklik önerilerinin 3 Kasım 2015 Salı günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (E-posta: arge@baib.gov.tr) adresine iletilmesi gerekmektedir. (5643)

Ek-1: Ek 1-A (İthalinde İzin Belgesi Alınmayacak Eşya Listesi)

Ek-2: Ek-2 (İthalinde İzin Belgesi Alınacak Eşya Listesi)

2. İran Ulusal Helal Araştırmalar Merkezi

Ekonomi Bakanlığı'ndan gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, İran Sağlık, Tedavi ve Tıbbi Eğitim Bakanlığı bünyesinde Ulusal Helal Araştırmalar Merkezi'nin kurulduğuna ilişkin notanın İran'ın Ankara Büyükelçiliği tarafından Dışişleri Bakanlığı'na iletildiği ifade edilmektedir.

Anılan notada ayrıca, yerli ve yabancı bütün ihracatçılar ve ithalatçıların bahse konu Merkezin sağlayacağı ihtisas hizmetlerinden yararlanıp sertifika alabileceği bildirilerek, söz konusu Merkeze ait logo örneği ekte iletilmektedir. (5649)

Ek-3: İran Ulusal Helal Araştırmalar Merkezi Logosu

3. Avustralya / Anti-Damping Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Avustralya Anti-Damping Komisyonu (Komisyon) tarafından 16 Ekim 2014 tarihinde ülkemizin yanı sıra Güney Kore, Malezya, Singapur, İspanya, Tayvan ve Tayland menşeli "İnşaat Demiri” (7213.10, 7214.20, 7227.90 ve 7228.30 Gümrük Tarife Pozisyonlu) ithalatına yönelik bir anti-damping soruşturması başlatılmış olduğu bildirilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu soruşturma çerçevesinde Sidney Ticaret Ataşeliğimizden gönderilen yazıda; Komisyon tarafından yayımlanan 19 Ekim 2015 tarihli bildirime göre Türkiye'den gerçekleşen ilgili ürün ithalatı için hesaplanan damping marjının ihmal edilebilir oranlarda olması sebebiyle Türkiye için soruşturmanın önlemsiz kapatılmasına karar verildiği, mezkûr bildirimde ayrıca soruşturmaya taraf olan Malezya ve Tayland için de soruşturmanın sonlandırıldığı, buna mukabil Güney Kore, Singapur, İspanya ve Tayvan firmaları için ise soruşturmanın devam ettiği, soruşturma neticesinde anılan ülkelere herhangi bir önlem alınması durumunda, Avustralya'ya söz konusu ürün ihracatı gerçekleştirecek firmalarımızın önemli bir rekabet avantajı elde edecekleri iletilmektedir.

Diğer taraftan, anılan bildirime göre mezkûr karara Avustralyalı şikâyetçilerin 30 gün içerisinde itiraz hakkı bulunmaktadır. (5644)

Ek-4: Kapanış Bildirimi

Ek-5: Kapanış Raporu



Ekler:
583416302015102891552.doc

Ek-1 Ithalinde Izin Belgesi Alinmayacak Esya Listesi.xlsx

Ek-2 Ithalinde Izin Belgesi Alinacak Esya Listesi.xlsx

Ek-3 Iran Ulusal Helal Arastirmalar Merkezi Logosu.pdf

Ek-4 Kapanis Bildirimi.pdf

Ek-5 Kapanis Raporu.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.