2015/215 Sirküler (09.11.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015-215

Sayın Üyemiz,

1. İran Sektörel Ticaret Heyeti Programı

2. Türkiye - Endonezya 1. Dönem Tarım Yürütme Komitesi Toplantısı

3. Japonya - Türkiye İş Forumu

4. 1. Afrika Helal İş Forumu

5. Türkiye - Belarus Yatırım Forumu

6. TMO Mamul Madde İhracatı Karşılığı Satış

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

 

Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.


1. İran Sektörel Ticaret Heyeti Programı

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde ve İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği organizatörlüğünde, 18 - 21 Aralık 2015 tarihleri arasında Tahran/İRAN'a yönelik mobilya, kağıt ve orman ürünleri ve genel gıda sektöründe Sektörel Ticaret Heyeti Programı düzenleneceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Söz konusu sektörlerin tanıtılması amacıyla düzenlenecek Sektörel Ticaret Heyeti Programı kapsamında; Türk ve İranlı işadamları arasında ikili iş görüşmeleri ve ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapılması planlandığı bildirilmektedir.

Bahse konu programda; uçak bileti (İstanbul-Tahran-İstanbul), konaklama (oda+kahvaltı), toplantı ve transfer hizmetleri dahil olmak üzere kişi başı net katılım payı 1.000-USD (kişi başına toplam maliyet için 2011/1 sayılı Tebliğ kapsamındaki Devlet desteği ve ilgili Birlik katkısı sonrası belirlenen net katılım payı) olarak belirlenmiştir.

Bu çerçevede; anılan heyete katılmak isteyen firmaların; aşağıda yer alan banka hesabına "İran Sektörel Ticaret Heyeti Programı Katılım Payı” ibaresiyle 1.000-USD ödeme yaparak, banka dekontu ile birlikte ekte yer alan form ve dilekçeyi en geç 9 Kasım 2015 Pazartesi mesai bitimine kadar İİB Genel Sekreterliğinin iib@iib.org.tr e-posta adresine iletmek suretiyle başvuruda bulunmaları gerekmektedir. (5777-5778)

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Banka Hesabı: (Genel Gıda)
Vakıfbank Şirinevler Şubesi
IBAN: TR21 0001 5001 5804 8012 7682 73

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Banka Hesabı: (Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri)
Vakıfbank Şirinevler Şubesi
IBAN: TR16 0001 5001 5804 8012 7683 63

NOT: 1 -İlgili dekontun ve formların soft olarak e-posta yolu ile ayrıca hardcopy olarak kargoyla gönderilmesi gerekmektedir. Daha önce iletmiş olan firmaların ayrıca göndermelerine gerek bulunmamaktadır.
2 -Başvuru sonrası katılımdan vazgeçilmesi halinde katılım payının otel/ulaşım vb. ön ödemelerden doğan kısmı iade edilmeyecektir.

Ek-1: Taslak Heyet Programı, Katılımcı Şirket Bilgi Formu, Başvuru Dilekçesi

2. Türkiye - Endonezya 1. Dönem Tarım Yürütme Komitesi Toplantısı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Türkiye-Endonezya 1. Dönem Tarım Yürütme Komitesi Toplantısının, 16-18 Kasım tarihleri arasında, Endonezya'da gerçekleştirileceği öngörülmekte ve Türk Heyetine müsteşar yardımcımız Mehmet Hadi Tunç'un başkanlık edeceği belirtilmektedir.

Bu itibarla, söz konusu toplantıya ilişkin müsteşar yardımcımıza hazırlanacak dosyada kullanılmak üzere, Endonezya ile ikili ilişkilerimiz çerçevesinde gündeme getirilmesinde fayda görülen konular ve varsa sorunlara ilişkin bilgi notlarınızın 9 Kasım 2015 Pazartesi günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (Eposta: arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir. (5813)

Ek-2: Sorun Bildirim Formu

3. Japonya - Türkiye İş Forumu

DEİK'ten gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Japonya Başbakanı Sn. Shinzo Abe'nin G-20 kapsamında Türkiye'ye gerçekleştirecekleri ziyaret vesilesiyle, Jetro (Japon Dış Ticaret Teşkilatı) ve DEİK işbirliğinde 14 Kasım 2015 Cumartesi günü 11:00- 14:30 saatleri arasında Conrad Hotel İstanbul'da Japonya-Türkiye İş Forumu düzenleneceği belirtilmekte ve forum taslak programı aşağıda yer almaktadır.

Forum kapsamında, Türkiye ile Japonya arasındaki işbirliği fırsatlarının değerlendirileceği, Türk ve Japon iş adamları tarafından sunumların gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu foruma katılmak isteyen firmalarımızın katılım teyidini en geç 9 Kasım 2015, Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar https://www.jetro.go.jp/form5/pub/bda/02e linkinde yer alan form aracılığıyla iletmeleri gerekmektedir. (5809)

Taslak Program

11:00-11:30 Kayıt

11:30-12:00 Açılış Konuşmaları

12:00-14:30 Sunumlar

4. 1. Afrika Helal İş Forumu

Ekonomi Bakanlığı'ndan gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; 1. Afrika Helal İş Forumu'nun 17-19 Kasım 2015 tarihlerinde Dakar'da Senegal Cumhurbaşkanı Sayın Macky Sall ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Sayın Iyad Ameen Madani himayesinde gerçekleştirileceği belirtilmektedir. Foruma ilişkin Fransızca davet mektubu (Ek-1) ve Taslak Gündem (Ek-2) ekte sunulmaktadır.

Davet mektubunda özetle, söz konusu forumun 24-28 Kasım 2014 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilen İSEDAK (İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi) 30. Toplantısında alınan tavsiye kararına atıfla yapıldığı bildirilmektedir. Ayrıca, forumun Batı Afrika bölgesinde gerçekleştirilecek ilk ve en büyük Helal etkinliği olduğu ve ilgili özel ve kamu kuruluşlarının foruma katılım sağlamalarından memnuniyet duyulacağı ifade edilmektedir.

Yazının devamında, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Tunus, Bahreyn, Fas, Singapur, ve Türkiye'nin Helal ürünler sektöründe; Senegal, Burkina, Faso, Fildişi Kıyısı, Mali ve Nijer'in ise Helal turizm sektöründe tecrübelerini paylaşabileceği gündem başlıkları bulunmaktadır. Forum bünyesinde olası iş birliğinin ve bilgi değişiminin de sağlanabileceği, ayrıca forum marjında "Business to Business (B2B)” görüşmelerinin gerçekleştirilebileceği belirtilmektedir. (5812)

Ek-3: Davet Mektubu - Taslak Gündem

5. Türkiye - Belarus Yatırım Forumu

DEİK'ten gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; 12 - 13 Kasım 2015 tarihlerinde, İstanbul Inter Continental Otel'de (Adres: Asker Ocağı Cad. No:1, Taksim/İstanbul) Türkiye-Belarus Yatırım Forumu düzenleneceği, DEİK - Türkiye-Belarus İş Konseyi, Belarus Ulusal Yatırım ve Özelleştirme Ajansı ve Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde gerçekleştirilecek olan etkinliğe T.C Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci, Belarus Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Andrei Kobyakov, Belarus Sanayi Bakanı Sayın Vitali Vovk, Belarus Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Valentin Rybakov, Belarus Ekonomi Bakan Yardımcısı Sayın Anton Kudasov, diğer Bakanlık ve kamu kurumlarının üst düzey yetkilileri, ülkede faaliyet gösteren serbest bölge ve sanayi bölgelerinin yöneticileri ve Belarus'un en büyük kamu ve özel sektör şirketlerinin temsilcileri iştirak edeceği bildirilmektedir.

Belarus, diğer eski Sovyet Cumhuriyetlerinden farklı olarak, sahip olduğu iktisadi potansiyeli bağımsızlık yıllarında büyük ölçüde korumuş ve daha da geliştirmiştir. Kontrolsüz "özelleştirme” ve suiistimallerin önlenmesi sayesinde büyük sanayi tesislerinin faaliyetinde önemli bir düşüş yaşanmazken, ekonomik kalkınma konusunda ciddi ilerlemeler sağlanmıştır.

Günümüzde Belarus otomotiv sanayii, kimya ve petrokimya, metalurji, tekstil, makine imalatı, gıda sanayii, ağaç işleme ve mobilya, ilaç endüstrisi, otomobil yedek parça imalatı, et işleme ve et ürünleri üretimi, buzdolapları ve soğutucu ekipmanlar, sentetik iplik üretimi gibi sektörlerde dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer almaktadır.

Belarus, geleneksel sektörlerin yanı sıra, bilgi teknolojileri ve bilişim alanında da büyük gelişme kaydetmiştir. Dünya'nın en büyük 100 bilişim şirketi arasında Belarus menşeli 3 firma yer alırken, milyonlarca insanın kullandığı Viber, dünya genelinde 100 milyondan fazla abonesi bulunan World of Tanks gibi uygulama ve online platformlar Belarus'ta geliştirilmiştir.

Dünya Bankası tarafından yayınlanan "Doing Business 2015” raporuna göre, Belarus iş yapma kolaylığı açısından 189 ülke arasında 57'nci sırada bulunmaktadır. Yabancı yatırımların artması için son yıllarda yatırım mevzuatı büyük ölçüde serbestleştirilmiş, yabancı sermayeli şirketlerin vergi yükünün azaltılmasına yönelik önemli adımlar atılmıştır. Alınan önlemler sayesinde son 5 yıllık dönemde Belarus'a gelen doğrudan yabancı sermaye hacmi 6 kat artmıştır. Belarus yatırım imkanlarına dair ayrıntılı bilgiye http://investinbelarus.by/docs/Guidedook%20June%202015.pdf linkinden ulaşılabilir.

Sahip olduğu potansiyele rağmen, Belarus'un Türk özel sektörü tarafından yeteri kadar tanınmadığı ve ülkelerimiz arasında ticari ve ekonomik işbirliğinin arzu edilen seviyenin çok altında kaldığı görülmektedir. 12 - 13 Kasım 2015 tarihlerinde düzenlenecek olan Türkiye - Belarus Yatırım Forumu bu alandaki boşluğun doldurulmasına katkıda bulunacak ve Türkiye - Belarus ticari ve ekonomik işbirliğinin gelişimine büyük ivme kazandıracaktır.

Bahse konu yatırım forumuna iştirak etmek isteyen şirket ve kurum temsilcilerinin http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/104/5437 linkinde yer alan kayıt formunu eksiksiz doldurarak, online kayıt yaptırmaları ve katılım ücretini (DEİK üyeleri için 300 TL, diğer şirket ve kurum temsilcileri için 450 TL) kayıt sayfasında belirtilen hesaba yatırmaları gerekmektedir.

Söz konusu ücrete yatırım forumu kapsamındaki oturumlar, iş görüşmeleri ve diğer etkinliklere katılım, öğle ve gala yemeği ve diğer ikramlar, simultane ve ardıl tercüme hizmetleri, forum dokümanları vs. hizmetler dahildir.

Belarus heyet listesi ekte sunulmaktadır. Yatırım forumunun ikinci günü olan 13 Kasım 2015 tarihinde Türk ve Belarus şirket ve kurum temsilcileri arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecektir. Katılımcıların görüşmek istedikleri Belarus şirket ve kurumlarını kayıt formunda belirtmeleri iş görüşmelerinin verimli geçmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Son kayıt tarihi 10 Kasım 2015, Salı günü saat 12:00'ye kadar uzatılmış olup katılımcıların belirtilen tarihe kadar müracaatta bulunmaları gerekmektedir. (5801)

Ek-4: Taslak program - Belarus Heyet Listesi

6. TMO Mamul Madde İhracatı Karşılığı Satış

İlgi: 2015-212 sayılı sirkülerimiz

İlgi'de kayıtlı sirkülerimiz ile Toprak Mahsulleri Ofisi bulunan yerli ekmeklik ve makarnalık buğdaylar, "Mamul Madde İhracatçılarına İhracattan Sonra Hububat Satışlarına Ait Uygulama Esasları” çerçevesinde satışa verileceği bildirilmişti.

Bu defa, Toprak Mahsulleri Ofisi'nden alınan yazıda, Bölge Müdürlüklerine gönderilen yazı ile Kuruluşlarından makarnalık buğday talep edecek olan firmalar tarafından doldurularak 12.11.2015 günü mesai bitimine kadar Genel Müdürlüklerine gönderilecek taahhütname örneği iletilmektedir. (5784)

Ek-5: TMO Yazısı ve Tahhütname Örneği



Ekler:
Ek-1 PROGRAM-Revize.docx

Ek-1 STHKatilimciSirketBilgiFormu.xls

Ek-1 STHKatilimciSirketTalepYazisi.doc

Ek-2 Sorun Bildirim Formu_Ek.docx

Ek-3 Davet Mektubu ve Taslak Program.pdf

EK-4 Taslak Program ve Heyet Listesi.pdf

Ek-5 Yazi ve Tahhutname.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.