2015/238 Sirküler (15.12.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015-238

Sayın Üyemiz,

1. Vergi Usul Kanunu Tasarısı

2. Kongo Cumhuriyeti - Groupe Tiphany Service firmasının ithalat talebi

3. Mısır / Korunma Önlemi Soruşturması

4. Avustralya/ Anti-Damping Önlemi

5. Meksika & Kolombiya Ticaret Heyeti (Tarih Değişikliği)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmaktadır.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ
Genel Sekreter


1. Vergi Usul Kanunu Tasarısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, 1961 yılında yürürlüğe girmiş olan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun, uluslararası standartları esas alan ve modern vergi ilkelerine uygun bir yapıya kavuşturulması için, kapsamlı ve bütüncül bir anlayışla gözden geçirme ve yeniden yazım çalışmalarına devam edildiği bildirilmekte olup hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Tasarısı” ekte sunulmaktadır.

Söz konusu tasarının incelenerek gerekçeli ve spesifik görüşlerinin ekte yer alan form ile 25 Aralık 2015 Cuma günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (e-posta: arge@baib.gov.tr) MS Word formatında iletilmesi gerekmektedir. (6578)

Ek-1: Tasarı

Ek-2: Görüş Formu

2. Kongo Cumhuriyeti - Groupe Tiphany Service firmasının ithalat talebi

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, kuruluş ve ihale belgeleri ekte sunulan Kongo Cumhuriyeti şirketi "Groupe Tiphany Service”in Kongo Cumhuriyeti Hükümetinden 100 milyon CFA Frangı (yaklaşık 152.000 Avro) bedelli "Yüzen Kafeste Balık Yetiştirme” ihalesi kazanmış olduğu; söz konusu şirketin, malzeme satacak ve bu konuda eğitim verebilecek bir şirketimizle çalışmak istediği belirtilmektedir. (6577)

Ek-3: Kongolu Firmanın İhale Detayları

3. Mısır / Korunma Önlemi Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Mısır tarafından 15 Aralık 2014 tarihinde "Otomobil Aküleri” (8507.10 Gümrük Tarife Pozisyonunda yer alan) ithalatına karşı başlatılan korunma önlemi soruşturması, Mısır'ın 10 Aralık 2015 tarihinde Dünya Ticaret Örgütü'ne yaptığı ve ekte bir örneği yer alan bildirime göre herhangi bir önlem alınmadan kapatıldığı bildirilmektedir. (6576)

Ek-4: DTÖ Bildirimi

4. Avustralya/ Anti-Damping Önlemi

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Avustralya tarafından Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC ) menşeli "Filmaşin” (7213.91 ve 7227.90 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı başlatılan anti-damping soruşturması çerçevesinde Avustralya Anti-Damping Komisyonu tarafından yayımlanan ön bulgularda anılan ülke firmaları için % 9,5 - % 18,4 oranları arasında değişen damping marjları hesaplandığı belirtilmekte ve 2 Aralık 2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere belirtilen oranlarda geçici önlem tatbik edileceği, anılan bulgulara http://www.adcommission.gov.au/notices/Pages/default.aspx internet adresinde 1 Aralık 2015 tarihinde yayımlanan 2015/142 sayılı bildirimden ulaşılması mümkün olduğu bildirilmektedir.

Bu durumun ülkemizin bahse konu üründe Avustralya'ya ihracatında ÇHC menşeli ürünler karşısında rekabet avantajı sağlayabileceği ifade edilmektedir.

5. Meksika & Kolombiya Ticaret Heyeti (Tarih Değişikliği)

26/10/2015 tarih ve 2015-203 sayılı sirkülerimiz ile 23 - 27 Kasım 2015 tarihleri arasında Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu TİM ve DEİK organizasyonluğunda Meksika ve Kolombiya'ya yönelik ticaret heyeti gerçekleştirileceği belirtilmişti. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, bahse konu ticaret heyetinin tarihi 07 - 11 Mart 2016 olarak güncellenen heyetin Ekonomi Bakanlığı Koordinasyonu ve TİM organizasyonluğunda gerçekleştirileceği, Meksika'da başkent Meksiko ve Kolombiya'da ise Medellin şehrini kapsayacak olan bahse konu organizasyonda her iki ülkenin önde gelen kamu&özel kurum ve kuruluş temsilcileri ve ayrıca nitelikli şirketlerin patronları ile iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörüldüğü bildirilmektedir.

Yazıda devamla, İhracatçılarımıza önemli iş fırsatları sunan ve potansiyel pazar niteliğinde olan Meksika ile Kolombiya'ya yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması ve Pazar payımızın arttırılması amacıyla düzenlenecek olan söz konusu heyetimize özellikle Otomotiv, İnşaat ve Yapı Malzemeleri, Elektrik & Elektronik, Beyaz Eşya, Tekstil, Tarım Makineleri, Kozmetik, Gıda, Dizi & Film sektörlerinde faaliyet gösteren ve uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden veya ilgili sektörlerde yatırımı düşünen firmalarımızın katılımlarında fayda görüldüğü ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, gerçekleştirilecek bahse konu heyette yer almak isteyen katılımcılarımızın http://goo.gl/2dRAo1 adresindeki başvuru formunu eksiksiz doldurarak, en geç 5 Şubat 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar başvuruda bulunmaları; organizasyon kapsamındaki uçak bileti, konaklama, toplantı ve transfer giderleri karşılanacak firmalarımızın, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Vakıfbank Şirinevler Şb. (Iban No: TR63 0001 5001 5804 8000 9986 04), Swift Kodu: TVBATR2A USD hesabına 3.700.-ABD Doları (katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz) avans ödemesi yapmaları gerekmektedir. (6605)

Ayrıntılı Bilgi İçin:

Volkan İncekara : 0212 454 0797 - volkanincekara@tim.org.tr (TİM)

Ek-5: Heyet Taslak Programı



Ekler:
Ek-1 vergi usul kanunu tasarisi taslagi.docx

Ek-2 gorus formu.docx

Ek-3 Ihale Detayi.pdf

Ek-4 DTO Bildirimi.pdf

Ek-5 Heyet Taslak Programi.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.