2015/239 Sirküler (18.12.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015-239

Sayın Üyemiz,

1. Kigali - Ruanda İş Adamları Heyeti

2. Sri Lanka Invest In East Yatırım Forumu

3. Mısır / Koruma Önlemi Soruşturması

4. Hindistan / Koruma Önlemi Soruşturması

5. Kanada / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

6. Mamul Madde İhracatı Karşılığı Satış

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim

 

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ
Genel Sekreter


1. Kigali - Ruanda İş Adamları Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Meclisleri organizasyonu ve THY işbirliği ile 02 - 05 Şııbat 2016 tarihleri arasında Ruanda'ya yönelik işadamları heyeti düzenleneceği, Kigali şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda iş gezilerinin yanı sıra her iki ülke girişimcilerini buluşturan iş görüşmeleri gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Girişimcilerimize potansiyel iş fırsatları sunan Ruanda'da pazar payımızın artırılması ve yeni ihracat imkanlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyete İlaç ve Medikal Ürünler, Gıda ve Tarım Ürünleri (özellikle Süpemarket ve Konserve Ürünler), Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri, Hazır Giyim ve Tekstil, Ev Tekstil Ürünleri, Deri ve Deri Mamulleri. Halı, Yapı ve İnşaat Malzemeleri, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Demir Çelik, Makine Aksam Parça ve Aksesuarları, Kablo, Otomotiv ve Yedek Parça, Temizlik ve Hijyen Ürünleri, Petrol ve Petrokimya Ürünleri, İletişim ve Bilgi Teknolojileri (özellikle Elektronik Ürünler), İklimlendirme ve Enerji sektörleri başta olmak üzere uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmalarımızın katılmalarında yarar görüldüğü iletilmektedir.

Bu çerçevede, azami 40 katılımcıdan oluşacak heyete katılmak isteyen firmaların goo.gl/hw61V adresindeki başvuru formunu eksiksiz doldurarak, en geç 08 Ocak 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar başvuruda bulunmaları; organizasyon kapsamındaki uçak bileti, konaklama, toplantı ve transfer giderlerinin karşılanmasını teminen firmalarımızın, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Vakıfbank Şirinevler Şubesi (Şube kodu: 282), (Iban No: TR63 0001 5001 5804 8000 9986 04), Dolar hesabına 1000.- ABD Doları avans (katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz) ödemesi yapmaları gerektiği ifade edilmektedir. (6639)

Ayrıntılı Bilgi:

Abdullah KESKİN Tel: 0212 454 04 87 E-posta: abdullahkeskin@tim.org.tr

F. Nebile YÜKSELİCİ Tel: 0212 454 00 95

2. Sri Lanka Invest In East Yatırım Forumu

Ekonomi Bakanlığı'ndan gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, 28-29 Ocak 2016 tarihlerinde Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da ‘'Invest in East 2016''isimli yatırım forumunun düzenleneceği belirtilmekte ve söz konusu foruma ilişkin duyuru ekte gönderilmektedir.

Yazının devamında, Sri Lanka'nın doğu bölgesindeki yatırım potansiyelinin, fırsatların ve yatırım teşviklerinin anlatılacağı ve turizm, tarım, balıkçılık, hayvancılık, ulaştırma, eğitim, finans, mega altyapı gibi sektörlere odaklanılacağı belirtilen söz konusu Forum'un firmalarımıza duyurulmasının önem arz ettiği bildirilmektedir. (6632)

Ek-1: Forum Duyurusu

3. Mısır / Koruma Önlemi Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Mısır tarafından Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Tedbirleri Komitesi'ne yapılan ve 14 Aralık 2015 tarihinde DTÖ tarafından yayımlanan G/SG/N/6/EGY/13 sayılı bildirime göre, anılan ülke tarafından "Polietilen Tereftalat” (3907.60 GTPli) ithalatına karşı bir korunma önlemi (safeguard measure) soruşturması başlatılmış olduğu bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Mezkûr bildirimin incelenmesinden de görülebileceği üzere, soruşturmaya dâhil olmak isteyen tarafların soruşturma açılış bildiriminin Mısır Resmi Gazetesi'nde yayınlanmasından (10 Aralık 2015) itibaren 30 gün içerisinde soruşturma otoritesiyle iletişime geçmeleri gerekmektedir. Bildirimde devamla, soruşturmaya ilişkin görüş, değerlendirme ve argüman sunmak isteyenler ile tarafları dinleme toplantısı talebinde bulunmak isteyenlerin de bu taleplerini mezkûr tarihten itibaren 30 gün içerisinde yazılı olarak soruşturma otoritesine iletmeleri gerektiği ifade edilmektedir.

İhracatımızın ve ihracatçılarımızın savunulması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Bakanlığımızca yazılı ve şifahi görüşlerin Mısır makamlarına tevdi edilmesi öngörülmektedir. (6686)

Ek-2: Soruşturma bildirimi

4. Hindistan / Koruma Önlemi Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Hindistan Maliye Bakanlığı Korunma Önlemleri Genel Müdürlüğü'nün internet adresinde yayımlanan bildirime göre, anılan ülke tarafından Sıcak Haddelenmiş Yassı Ürünler (Hindistan Gümrük Tarife Cetveli'ne göre 7208, 7225.40.13, 7225.40.19, 7225.40.20, 7225.40.30 ve 7225.99.00 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı 7 Aralık 2015 tarihinde bir korunma önlemi (safeguard measure) soruşturması başlatıldığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Mezkûr bildirimin incelenmesinden de görülebileceği üzere, soruşturmaya dâhil olmak isteyen tarafların 7 Aralık 2015 tarihinden itibaren 15 gün içerisinde soruşturma otoritesiyle iletişime geçmeleri gerektiği, soruşturmaya ilişkin yazılı görüşlerin de mezkûr tarihten itibaren 30 gün içerisinde Hindistan Maliye Bakanlığı Korunma Önlemleri Genel Müdürlüğü'ne iletilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

İhracatımızın ve ihracatçılarımızın savunulması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Bakanlığımızca yazılı ve şifahi görüşlerin Hindistan makamlarına tevdi edilmesi öngörülmektedir.

(6687)

Ek-3: Soruşturma bildirimi

5. Kanada / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Kanada tarafından Hindistan ve Rusya Federasyonu menşeli "Sıcak Haddelenmiş Yassı Çelik Ürünleri” (7208.51 ve 7208.52 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı yürütülmekte olan anti-damping soruşturması bağlamında ilgili ülkeler için % 15,3 ve % 98,1 arasında değişen oranlarda damping marjlarına ve aynı üründe Hindistan menşeli ithalata karşı yürütülen telafi edici vergi/sübvansiyon soruşturması kapsamında ton başına 7,844 Hindistan Rupisi tutarında telafi edici vergi oranına hükmedildiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Kanada Sınır Hizmetleri İdaresi (CBSA) tarafından 7 Aralık 2015 tarihinde yayımlanan bulgulara http://www.cbsa-asfc.gc.ca/sima-lmsi/i-e/ad1406/ad1406-nf-eng.html internet adresinden ulaşılmasının mümkün olduğu, Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (CITT) tarafından mevcut damping veya sübvansiyon uygulamalarının Kanada yerli üretimine zarar verip vermediğine ilişkin halen yürütülen soruşturmanın sonuçlarının 6 Ocak 2016 tarihinde neticelenmesi beklenmekte olup CITT tarafından müspet karar verilmesi halinde CBSA tarafından hesaplanan mezkûr marjlar/oranlar çerçevesinde nihai önlemler tatbik edilmesi öngörüldüğü iletilmektedir.

Bu durumun ülkemizin bahse konu üründe Kanada'ya ihracatında anılan ülkeler menşeli ürünler karşısında rekabet avantajı sağlayabileceği ifade edilmektedir. (6587)

6. Mamul Madde İhracatı Karşılığı Satış

Toprak Mahsulleri Ofisi'nden alınan yazıda, Kuruluşları stoklarında bulunan yaklaşık 800 bin ton mısırın, "Mamul Madde İhracatçılarına İhracattan Sonra Hububat Satışlarına Ait Uygulama Esasları” çerçevesinde, 16.12.2015 - 14.01.2016 (dahil) tarihleri arasında satışa verileceği, satışa açılan mısır stoklarının, üretimlerinde mısır kullanan tüm mamul madde ihracatçılarına yönelik satışa verileceği bildirilmektedir.

Kuruluşlarından bu kapsamda mısır talep eden firmaların mamul madde ihracatı sonrası hak etmiş oldukları mısır miktarlarının Uygulama Esaslarında belirtilen formata göre gönderilmesi gerekmektedir. (6634)


Ekler:
Ek-1 Forum Duyurusu.pdf

Ek-3 Sorusturma Bildirimi.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.