2016/011 Sirküler (15.01.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2016 / 11

Sayın Üyemiz,

1. Yurtdışı Yatırım Forumu Hk.

2. 2016/1 Sayılı İthalat Tebliği Hk.

3. METSTRADE 2016 Hk.

4. Türkiye- Türkmenistan İş Forumu, 9-10 Şubat Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter

 

1. Yurtdışı Yatırım Forumu Hk.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'nun bir yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi koordinasyonu Allen&Overy ve IFC ortaklığı ile 21 Ocak 2016 Perşembe günü saat 09.00-12.30 arasında İstanbul Ceylan Intercontinental Otel (Taksim)'de "Yurtdışı Yatırım Forumu” gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Etkinlikte, Türk şirketleri için potansiyel arz eden yeni pazarlara dönük hukuki vakalar, finansman enstrümanları ve dış yatırımlara ilişkin 30 Aralık 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 29578 sayılı kararın getirdiği yeni düzenlemelerin tanıtılacağı belirtilmekte olup seminer dilinin İngilizce ve Türkçe olacağı ve tercüme sağlanacağı bildirilmektedir. Katılım sayısının salon kapasitesi ile sınırlı olduğu ve katılımların en geç 18 Ocak 2016 mesai bitimine kadar bsazak@deik.org.tr adresine bildirilmesi gerektiği ifade edilmektedir. (291)

Yurtdışı Yatırım Forumu / Outbound Investments Forum Program

09.00-09.30 Kayıt/ Registration

09.30-09.45 Açılış/ Opening Session

Volkan Kara İş Konseyi Başkanı, Chairman of Business Council

Aisha Williams, IFC Ülke Müdürü/ IFC Country Manager

09.45-10.30 Contractual Risk Mitigation Energy & Infrastructure Investments in Africa

Tim Scales, Allen&Overy Partner, Africa Group

10.30-10.45 Kahve Arası/ Cofee Break

10.45-11.45 IFC Finansman Politikaları Prosedürleri/ IFC Financing Policies Procedures

İmalat Sektörü/ Manufacturing Sector

Dilara Culhuk, IFC Principal Investment Officer

Altyapı ve Taahhüt Sektörü/ Infrastructure Sector

Sevgi Seçkiner, IFC Principal Investment Officer

Sofya Babinskaya, IFC Associate Investment Officer

11.45-12.30 Yeni Sermaye İhraç Mevzuatı ve Dış Yatırımların Kamu Projeksiyonu

New Capital Export Regulation Public Sector Projection of Outbound FDI

Cengiz Gürsel, Genel Müdür Yardımcısı-Ekonomi Bakanlığı

Deputy General Manager- Ministry of Economy

Ek-1: Etkinlik Programı (3 Sayfa)

2. 2016/1 Sayılı İthalat Tebliği Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, 31 Aralık 2015 Tarihli ve 29579

Mükerrer Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, İthalat Tebliği (İthalat: 2016/1) ile kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak ithal edilebilecek bazı maddelere ilişkin usul ve esaslarda değişiklikler yapıldığı bildirilmektedir.

Söz konusu Tebliğ ile "Kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak ithal edilebilecek eşyaların kapsamı”nda yapılan değişiklikle, 2015/1 Tebliğin Ek-1/A, Ek-1/B ve Ek-2^de yer alan GTİPlerin, yeni düzenleme ile Ek-1 ve ek-2 olarak 2 ayrı listede birleştirildiği ifade edilmektedir. Bu düzenleme ile aşağıda belirtilen çerçevede kullanılmış veya yenileştirilmiş olan eşyanın ithaline izin verilir ya da verilmez olduğu bildirilmektedir;

a) Tebliğ Ek-1'de yer alan listede G.T.İ.P'leri belirlenen kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın;

· Karşısında birim CIF kıymeti belirtilmeyenlerin,

· Karşısında gösterilen birim CIF kıymetinden daha fazla birim CIF kıymete (diğer yurt dışı giderler kalemi dahil) haiz olanlarının,

İthalatına, İthalat Rejimi Kararının 2nci ve 7nci maddesi çerçevesinde izin verildiği belirtilmektedir.

· Ek-1'de yer alan listede G.T.İ.P'leri belirtilen kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın; karşısında gösterilen birim CIF kıymetine (diğer yurt dışı giderler kalemi dahil) eşit veya daha az birim CIF kıymete haiz olanlarının ithalatına izin verilmeyeceği ifade edilmektedir.

Tebliğ'in 2 nolu ekteki liste kapsamı kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın ithalatında listede belirtilen kurumdan alınan uygunluk yazısının aranacağı bildirilmektedir.

Yapılan bu düzenleme ile kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak ithal edilebilecek eşyaların kapsamında bir değişiklik yapılmış ve Ek-1 nolu listede belirtilen birim CIF kıymetine eşit veya daha az birim CIF kıymete haiz olan eşyaların ithaline izin verilmeyeceğinin düzenlenmiş olduğu bildirilmekte olup daha önce bu kapsamda olan eşyaların ithal izni için Ekonomi Bakanlığına başvuru yapılabilmekte olduğu belirtilmektedir.

Tebliğde ayrıca;

· İthalinde belirli kurumların izni aranacak eşya

· Uluslararası anlaşmalar uyarınca ithalatı özel koşullara tabi eşya

· İthalatı belirli kurumlarca yapılabilecek bazı eşya

· Bazı tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin denetimi

· Gümrük Birliğinden kaynaklanan hükümler (askıya alma sistemi/nihai kullanım)

konuları ile ilgili düzenlemelerin yürürlüğe girdiği bildirilmektedir. (300)

3. METSTRADE 2016 Hk.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB)'nden alınan bir yazıda, Amsterdam / Hollanda'da 15-17 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenecek olan METSTRADE 2016 Denizcilik Ekipmanları Fuarı'nın Türkiye milli katılım organizasyonunun, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği'nce organize edilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

15-17 Kasım 2016 tarihlerinde 30. Kez düzenlenecek olan METSTRADE Denizcilik Ekipmanları Fuarı'nın, 2014 yılında, 20.230 m2'lik alanda 47 farklı ülkeden toplam 1.358 katılımcı ve 107 farklı ülkeden 21.086 ziyaretçinin iştiraki ile gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.

Fuarın ana konusunun tekne ve tekne ekipmanları olduğu bildirilmekte olup yat, tekne, marine, tersane ekipmanı ve inşaat malzemeleri konularında binlerce yeni ve ödüllü ürünün görülebileceği fuarın 2016 yılı beklentisinin 100 farklı ülkeden yaklaşık 21.000 ziyaretçi, 18 ulusal pavilyon ve yaklaşık 1.350 katılımcı olduğu ifade edilmektedir.

Söz konusu fuara ilişkin çalışmaların sağlıklı olarak yürütülebilmesi için, konstrüksiyon ve kiralanacak alan tespitinde kullanılmak üzere fuara başvuru yapmayı planlayan firmaların 26 Şubat 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar kaç metrekareyle katılmak istediklerine ilişkin ekteki ön başvuru formunu doldurarak Genel Sekreterliklerinin 0212 454 05 01-02 numaralı fakslarına veya gemi@iib.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerektiği bildirilmektedir. (301)

Bilgi için irtibat:

Büşra Gider

Gemi ve Su Ürünleri Koordinasyon Şubesi

Tel: 0212 454 05 30

Faks: 0 212 454 05 01-02

Ek-2: METSTRADE 2016 Fuarı Ön Başvuru Formu (1 Sayfa)

4. Türkiye- Türkmenistan İş Forumu, 9 - 10 Şubat Hk.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'in bir yazısına atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Mustafa Elitaş'ın 9 - 10 Şubat 2016 tarihlerinde Türkmenistan'a yapacağı resmi ziyaret kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda özel sektör heyetinin oluşturulacağı bildirilmektedir.

Ziyaret programı çerçevesinde, 9 Şubat 2016 tarihinde Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta her iki ülke Ekonomi Bakanlarının onurlandırmasıyla Türkmenistan'da yatırım olanakları ve iş fırsatlarının ele alınacağı "Türkiye - Türkmenistan İş Forumu” düzenleneceği ifade edilmektedir. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinde başlıca sektörler olarak inşaat, inşaat malzemeleri, turizm, tekstil, enerji, tarım ve gıda sektörlerinin öne çıkmakta olduğu dile getirilmektedir.

Programda ayrıca, Türk İhraç Ürünleri Fuarı açılışına katılım, ikili görüşmeler, tesis ziyaretleri ve kültürel programların gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü bildirilmektedir.

Söz konusu ziyarete katılımı arzu eden firmaların, 25 Ocak 2016 Pazartesi günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/133/6126 internet bağlantısı üzerinden başvurularını tamamlamaları ve katılım formunu eksiksiz olarak doldurmaları, ayrıca İstanbul-Aşkabat-İstanbul uçak biletleri, Aşkabat'ta 5 yıldızlı otelde 3 gece konaklama, 2 gün boyunca öğle ve akşam yemekleri, şehiriçi transferler, tercüme, rehber hizmetleri vb. organizasyonel masraflar dahil olmak üzere 1.750 USD tutarındaki avans ücretinin ödendiğine dair banka dekontunu DEİK'e (H. Çağla Mazlum; Tel. 0212.3395010; e-posta: cmazlum@deik.org.tr iletmeleri gerektiği bildirilmektedir.

Türkmenistan'ın T.C. vatandaşlarına vize uygulamakta olduğu, vizesi bulunmayan katılımcılar için gerekli işlemlerin taraflarınca yapılacağı bildirilmiştir. Vizelerin alınması için; pasaportun fotoğraflı sayfasının renkli olarak taranmış örneği (jpg formatında), 5x6 cm vesikalık fotoğrafın renkli taranmış hali (jpg formatında), ekte verilen dilekçe örneğinin doldurulmuş halinin taranmış nüshası (jpg formatında), Türkmenistan'dan davet yazısı alınması için ekte gönderilen formun eksiksiz ve hatasız olarak doldurulmasının (Word formatında) önem arz ettiği ifade edilmektedir. (305)

Ek-3: Seyahat programı (1 sayfa)

Ek-4: Davetiye için form (1 sayfa)

Ek-5: Davetiye başvurusu için dilekçe örneği (1 sayfa)



Ekler:
EK 1- ETKINLIK PROGRAMI.pdf

EK-2 METSTRADE 2016 Fuari On Basvuru Formu.pdf

EK-3 SEYAHAT PROGRAMI.pdf

EK-4 DAVETIYE ICIN FORM.pdf

EK-5 DAVETIYE BASVURUSU DILEKCE ORNEGI.pdf

Sirkuler 2016-11.doc

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.