2016/176 Sirküler (09.09.2016)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2016 - 176

Sayın Üyemiz,

1. Yeterlilik ve Standart Taslakları

2. PROARGENTINA Programı

3. Soçi 2016 Uluslararası Yatırım Forumu

4. Honk Kong İhale Duyuruları

5. İTO 120.Canton Fuarı 1.Faz

6. ABD/Anti-Damping Soruşturması

7. Senegal Şirket İşlemleri Merkezi-CFE

8. Türkiye Ülke Günü ve İkili Firma Görüşmeleri

9. Fas Milli Fosfat Şirketi (OCP)

10. İran/Yatırım Fuarı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter V.

1.Yeterlilik ve Standart Taslakları

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'ndan alınan yazıda, Odaları ve Mesleki Yeterlilik Kurumu arasında 01.08.2016 tarihinde imzalanan "Ulusal Meslek Standardı ve Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü” kapsamında hazırlanan Dış Ticaret Sorumlusu (Seviye 5), Dış Ticaret Elemanı (Seviye 4), Lojistik Operasyon Yöneticisi (Seviye 6) ve Lojistik Operasyon Sorumlusu (Seviye 5) taslak yeterlilikleri ve Uluslararası Ticaret Uzmanı (Seviye 6) standart taslağı için görüş alma sürecinin başladığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda bahse konu yeterlilik ve standart taslaklarını inceleyerek görüş ve değerlendirmelerinizi, www.mtso.org.tr/tr/duyurular/uygorus adresindeki bağlantı üzerinden veya ekte bulunan ilgili "Görüş ve Değerlendirme Formu”nu doldurarak 05.10.2016 tarihine kadar mtsovoc@gmail.com e-posta adresine iletilmesi rica olunur. (4505)

2.PROARGENTINA Programı

Arjantin'in Ankara Büyükelçiliği'nden Türkiye İhracatçılar Meclisine gönderilen bir yazıda belirtildiği üzere 6 - 10 Ekim 2016 tarihleri arasında Santa Fe Eyaleti Hükümeti ve Las Parejas Belediyesi tarafından, Arjantin Üretim Bakanlığı himayelerinde "International Business Round of Las Parejas” adı altında Las Parejas şehrinde bir etkinlik düzenleneceği belirtilmektedir.

Yazıda devamla belirtildiği üzere, ilgili organizasyonda özellikle "Süt Endüstrisi ve Tarım Makineleri” sektörlerinden (Ekim Makineleri, Pulverizatörler, Römorklar, Traktörler, Başak Kesme Makineleri, Biçerdöver ve Silolar) lokal firmalar yer alacağı ifade edilmektedir.

Diğer taraftan PROARGENTINA'nın uçak, iç transfer, konaklama ve seyahat sigortası masraflarını firmalardan katılacak bir (1) temsilci için karşılayabilecekleri ilgili yazıda ayrıca belirtilmektedir.

Ekte detaylı bilgileri de yer alan bahse konu etkinliğe katılmayı düşünen firmaların ilgili başvuru formunu doldurup erdiaz@mecon.gob.ar e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir. (4539)

Ayrıntılı Bilgi İçin:

Esteban Ruiz Díaz

Tel: (+54 11) 4349-3727

E-mail: erdiaz@mecon.gob.ar

Web Site: www.proargentina.gov.ar

Özge Garibağaoğlu Vural

Arjantin'in Ankara Büyükelçiliği

Karaca Sokak No. 19, 06700, G.O.P - Ankara

Tel: (+90 312) 446 20 61-62

Fax: (+90 312) 446 20 63

Ek-1: Davet Formu- Başvuru Formu

3.Soçi 2016 Uluslararası Yatırım Forumu Hk.

Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçiliği'nden alınan bilgilere istinaden, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, 26 Eylül - 2 Ekim 2016 tarihlerinde Soçi'de "Soçi 2016 Uluslararası Yatırım Forumu” düzenlenecek olduğu, bahse konu foruma iştirak etmek isteyen katılımcıların www.forumkuban.ru internet adresinde bulunan kayıt formunu doldurmalarının gerekmekte olduğu ifade edilmektedir. (4525)

4.Honk Kong İhale Duyuruları

T.C. Hong Kong Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğinden iletilen yazıya istinaden, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Hong Kong yönetimince açılan 9 adet ihaleye ilişkin 6 adet ihale kapsamında 2 adet duyuruya değinilmekte olup ilgili ihale duyuruları İngilizce ve Türkçe olarak ekte bulunmaktadır.

Yazının devamında, Hong Kong Hükümeti Lojistik Dairesinde (GLD- Governmet Logistics Department) bir tedarikçiler listesinin tutulduğu, aşağıda verilen link aracılığıyla bu listeye kayıt bilgilerinin alındığı, firmalarımızın listeye kayıt yaptırarak verilen online hizmetlerden yararlanabilecekleri belirtilmekte olup açılan ihaleler hakkında http://www.gldetb.gov.hk web sitesinden bilgi edinebilecekleri belirtilmektedir.

Ayrıca, Hong Kong Hükümeti'nin e-Tender Box (ETB) adlı bir elektronik ihale sistemi kullandığı, GLD'nin tedarikçiler listesine kayıtlı üye firmaların http://www.gldetb.gov.hk adresinde bulunan elektronik ihale sistemine girerek ihale dokümanlarını kendi bilgisayarlarına indirebilecekleri bildirilmektedir. (4508)

EK-2: 19 Ağustos İhale Duyurusu Tercümesi

EK-3: 26 Ağustos İhale Duyurusu Tercümesi

5.İTO 120.Canton Fuarı 1.Faz

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, İTO tarafından 15-19 Ekim 2016 tarihleri arasında Guangzhou/Çin'de organize edilecek olan 120. Canton Fuarı 1. Faz milli katılım organizasyonuna dair katılım bilgileri ve başvuru formu ekte iletilmektedir.(4544)

EK-4:Katılım Bilgisi- Başvuru Formu

6.ABD/Anti-Damping Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, ABD tarafından Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli "Kamyon ve Otobüs Lastikleri” (4011.20, 4011.69, 4011.99, 8708.70 ve 8716.90 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı yürütülen anti-damping soruşturması kapsamında ÇHC firmaları için % 20,87 - % 22,57 arasında değişen oranlarda geçici önlem tatbik edilmesine karar verilmiş olduğu, konuya ilişkin 6 Eylül 2016 tarihli ABD Resmi Gazetesi nüshasına https://www.federalregister.gov/articles/2016/09/06/2016-21346/truck-and-bus-tires-from-the-peoples-republic-of-china-preliminary-affirmative-determinations-of internet adresinden ulaşılabileceği ifade edilmektedir.

Bu durumun ülkemizin bahse konu üründe ABD'ye ihracatında mezkûr ülke menşeli ürün karşısında rekabet avantajı sağlayabileceği belirtilmektedir. (4543)

7.Senegal Şirket İşlemleri Merkezi-CFE

T.C. Ekonomi Bakanlığı, Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğünden iletilen yazıya istinaden, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Senegal'de faaliyet gösteren Dakar Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası (Chambre de Commerce, d'Industrie et d'Agriculture de Dakar - CCIAD) bünyesinde yabancı yatırımcıların bürokratik işlemlerini azaltmak üzere bir Şirket İşlemleri Merkezi (Centre de Formalités des Entreprises "CFE”) kurulduğu bilgisi iletilmektedir.

Yazının devamında, söz konusu merkezin amacının 48 saat içerisinde şirket kurmayı mümkün kılacak şekilde bütün işlemlerin tek gişeden yürütülmesini sağlamak olduğu ifade edilmekte, anılan kurumun (CFE) internet sitesine yer verilmekte ve şirket kurmada yardımcı olunabilecek konu başlıkları ek olarak gönderilmiştir. (4545)

Kurum İnternet Sitesi:

http://www.cciad.sn/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=15&Itemid=130

Ek-5: Senegal Şirket İşlemleri Merkezi Konu Başlıkları

8.Türkiye Ülke Günü ve İkili Firma Görüşmeleri

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ten iletilen yazıya istinaden, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, DEİK Türkiye-İtalya İş Konseyi tarafından İtalya Yatırım Ajansı (ICE) işbirliğiyle 26 Ekim 2016 Çarşamba günü Milano'da "Türkiye Ülke Günü ve İkili Firma Görüşmeleri” gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Yazının devamında, söz konusu etkinlik kapsamında yenilenebilir enerji, kimyasal ve ilaç, elektromedikal, mobilya ve aksesuar ile takı, kuyumculuk ve makina (tekstil, paketleme, ahşap sanayii, deri ve ayakkabı, robot) sektörlerinde faaliyet gösteren Türk ve İtalyan yatırımcı, üretici, ithalat-ihracatçı ve distribütör firmaların bir araya gelmelerinin hedeflendiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Türkiye Ülke Günü ve İkili Firma Görüşmeleri kapsamında ikili görüşmelere katılacak olan 40 Türk firmanın Milano'da konaklama masrafları ICE tarafından karşılanacak olup katılımcıların gidiş-dönüş uçak biletlerini kendilerinin temin etmeleri beklenmektedir.

Katılımcı 40 firmanın belirlenmesi sektör önceliklendirmesine göre yapılacağı ifade edilmekte olup, anılan etkinliğe katılmayı arzu eden firma temsilcilerinin aşağıdaki web linki üzerinden kayıt işlemlerini gerçekleştirmeleri rica olunur. (4546)

http://goo.gl/forms/gVyfqeNLzHMHCYEq1

Etkinlikle ilgili daha ayrıntılı bilgi için ICE ile irtibata geçilmesi rica olunur:

·Bige Soysal (Kimya ve ilaç): Tel: +90 212 373 0306; b.soysal@ice.it

· Ilknur Durul (Mobilya / Aksesuar, Tekstil ve Takı-Kuyumculuk): Tel: +90 212 373 0305; i.durul@ice.it

·Luciano Romanello (Yenilenebilir enerji, elektromedikal): Tel: +90 212 373 0310; l.romanello@ice.it

·Erol Kurt (Makine ve ekipman): Tel: +90 212 373 0325; e.kurt@ice.it

Taslak Program

09:30-10:30 Açılış Oturumu

11:00-17:00 İkili Firma Görüşmeleri

9.Fas Milli Fosfat Şirketi (OCP)

Rabat Ticaret Müşavirliğinden iletilen bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Fas'ın Milli Fosfat Şirketi OCP (Office Chérifien des Phosphates) yetkilileri ile yapılan görüşmede, Fas'ın en büyük şirketlerinden birisi olan OCP'nin yatırım programı çerçevesinde birçok sanayi yatırımı yaptığını, önümüzdeki dönemde özellikle teknik müşavirlik projeleri, metalik endüstriyel yapı ve ekipmanlar, boru hattı ve genel olarak müteahhitlik alanında birçok projenin mevcut olduğunu, bu alanlarda daha fazla Türk firmalarıyla çalışmayı arzu ettiklerini, söz konusu projelerin https://portailopportunites.ocp.ma ve https://esuppliers.ocpgroup.org web sitelerinden takip edilebileceği belirtilmektedir.

Yazının devamında, Rabat Müşavirliğimizce, Türk müteahhitlik ve müşavirlik hizmetleri ile makine ve ekipman sektörüyle ilgili bilgi verildiği, firmalarımızın OCP ile halihazırda çalıştıkları ancak doğrudan daha çok firmamızın çalışmayı arzu ettiği belirtilmiş, firmalarımızın anılan sitelere kayıt yaptırmaları ve bir mektup eşliğinde firma tanıtım dosyalarını e-posta (HRANI@ocpgroup.ma) ortamında kendilerine iletmelerinin talep edildiği belirtilmektedir. (4569)

10.İran/Yatırım Fuarı

Dışişleri Bakanlığı'ndan iletilen yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, 8. İran İslam Cumhuriyeti Yatırım Fırsatları Tanıtım Fuarı" ile "3. Uluslararası Borsa, Banka, Sigorta ve Özelleştirme Fuarı"nın 31 Ekim-3 Kasım 2016 tarihleri arasında İran'ın Kish Serbest Bölgesinde düzenleneceği; söz konusu fuarlarla eş zamanlı olarak "Uluslararası İran Yatırım ve Kalkınma Forumu"nun da gerçekleştirileceği ve fuarlarla ilgili detaylı bilgilere http://kishinvex.com/ internet adresinden ulaşılabileceği bildirilmektedir. (4579)



Ekler:
2016-176.doc

EK-1-PROARGENTINA PROGRAMI.pdf

EK-2-Honk Kong.pdf

Ek-3-ong kong.pdf

EK-4-ITO 120. Canton Fuari 1. Faz.pdf

Ek-5-Senegal Sirket Islemleri Merkezi_00000527.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.