2017/077 Sirküler (20.04.2017)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2017-077

Sayın Üyemiz;

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, ülkemizin de taraf olduğu Uluslararası Bitki Güvenliği Konvansiyonu (IPPC) kapsamında, tahta içinde yaşayan yedi farklı böcek ailesine mevcut canlıların ahşap malzeme içinde tespit edilmesi halinde ürün ile ilgili herhangi bir işlemin yapılmadan ürünün geldiği ülkeye geri gönderildiği, ABD gümrüklerinde bu konuda bir risk değerlendirme sisteminin uygulandığı ve Tarım Bakanlığı uzmanlarınca denetimin yapıldığı belirtilmektedir.

Yazının devamında, ülkemizden ABD'ye yapılan ihracatta ahşap malzemelerde bu canlılara rastlanma sıklığı arttıkça ülkemizin risk katsayısının yükseldiği, 2015 yılında da ülkemizin "under watch” kategorisinden "high risk” kategorisine alınması sonucunda daha fazla sevkiyatın kontrol ve denetime tabi tutulduğu ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, ülkemizde ahşap malzemeden kasa/palet üreten bazı firmaların karlılıklarını arttırmak için ucuz tahta kullanmakta olduğu, ısıl işlem ile kabuk temizlemesini yapmadığı, paletlerin uzun süre açık havada bırakıldıkları ve ilaçlama işlemini gerçekleştirmedikleri belirtilmektedir. Söz konusu ülke gümrüklerinde sorunların yaşandığı bildirilmektedir.

Bu itibarla, ABD'ye gerçekleştirilen ihracatta gümrüklerde yaşanabilecek benzeri sorunların artmasının ihracatı kesip maliyetleri arttırabileceği ve ülke risk katsayısının yükselmesinin bu tür incelemelerin sistematik bir engel etkisi yaratmasına zemin hazırlayabileceği de ayrıca ifade edilmektedir.(2503)

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.