2017/187 Sirküler (27.09.2017)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2017-187

Sayın Üyemiz;

1. Hong Kong İhale Duyurusu

2. Türkiye - İngiltere Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı

3. Irak'a Yapılan İhracat

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Anıl YILMAZ

Genel Sekreter V


1. Hong Kong İhale Duyurusu

T.C. Hong Kong Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğinden alınan yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Hong Kong Yönetimi tarafından açılan 2 adet ihaleye değinilmekte olup, söz konusu ihale duyurusu (İngilizce ve tercümesi) ekte yer almaktadır.

Yazının devamında, söz konusu ihaleyle ilgilenen firmaların http://www.gldetb.gov.hk linkinden yararlanabileceği bildirilmektedir.(6488)

EK1: İhale Duyurusu ve Tercümesi

2. Türkiye - İngiltere Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı

T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, 06 - 07 Kasım 2017 tarihlerinde İstanbul'da Bakanlık ile İngiltere Gümrük İdaresi arasında Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı'nın Sayın Müsteşarımız Cenap AŞCI'nın başkanlığında gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Yazının devamında, anılan ziyaret vesilesiyle gerçekleşecek görüşmelerde dile getirilmek üzere, ihracatçılarımızın İngiltere pazarında karşılaştıkları sorunlar ile toplantıda gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin bilgi notları talep edilmektedir.

Bu çerçevede, ülkemiz ile İngiltere arasında ticarette karşılaşılan sorunlar ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik görüş ve değerlendirmelerinizin ekte yer alan forma işlenerek, en geç 28 Eylül 2017 Perşembe günü saat 14:30'a kadar Birliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi rica olunur.(6489)

EK2: İngiltere Sorun Bildirim Formu

3. Irak'a Yapılan İhracat

T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Merkezi Irak Yönetimi ve Kuzey Irak Yönetimi'nin (IKBY) Sevk Öncesi İnceleme (SÖİ) uygulamasını, sırasıyla 1/7/2011 ve 12/5/2012 tarihinde başlattıklarından bahisle, halihazırda SÖİ'nin, Merkezi Irak'ta Bureau Veritas ve TÜV Rheinland, IKBY'de ise İntertek gözetim şirketleri tarafından yapıldığı hatırlatılmakta, dolayısıyla Merkezi Irak'a ihraç edilen ürünler için ayrıca, IKBY'ye ihraç edilen ürünler için ayrı gözetim şirketlerinden uygunluk belgesinin alınmasının gerektiği belirtilmektedir.

Yazının devamında, 17/09/2017 tarihinden itibaren Bureau Veritas ve TÜV Rheinland firmalarına, Kuzey Irak'tan yapılan geçişleri denetlemek için Merkezi Hükümet tarafından kurulan sınır kontrol noktasının bulunduğu Safra'da bir konteyner ofisinin açılması yetkisinin verildiği ve Merkezi Irak'a geçecek ürünlere ait uygunluk belgelerinin, anılan firmaların temsilcileri tarafından Safra'da bizzat kontrol edilmeye başlandığı ifade edilmektedir.

Bu sebepten, ülkemizden IKBY üzerinden Irak'a ihraç edilen ancak Safra sınır kontrol noktası üzerinden merkezi Irak'a geçiş yapan ihraç ürünlerimizin söz konusu kontrolden geçmesi ve bu esnada Bureau Veritas veya TÜV Rheinland firmalarından alınan uygunluk belgelerinin ibraz edilmesinin gerektiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, güncellenmiş Uygunluk Belgesi Alınması Gerekli Ürünler Listesi'ne https://verigates.bureauveritas.com/wps/wcm/connect/verigates/local/en/home/list-of-programmes/iraq/Irag+-+ICIGI adresinden ulaşılmasının mümkün olduğu ifade edilmektedir.(6487)



Ekler:
Ihale Duyurusu ve Tercumesi.pdf

Ingiltere Sorun Bildirim Formu.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.