2018/240 Sirküler (25.12.2018)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER NO: 2018/240

Sayın Üyemiz,

Bilindiği üzere, 2014/8 sayılı Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar m. 4/ç çerçevesinde pazara giriş belgeleri, "Akredite edilmiş kurum/kuruluşlardan alınan ve bir ülke pazarına girişte zorunlu olan veya avantaj sağlayan kalite, çevre belgeleri/ sertifikaları; insan can, mal emniyeti ve güvenliğini gösterir işaretler; tarım ürünlerine ilişkin laboratuvar analizleri ve/veya test/analiz raporları” olarak tanımlanmıştır.

Diğer taraftan, 2014/8 sayılı Karar'a ait Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi m. 8/4, "Test/Analiz raporlarına ilişkin giderler, belge/sertifikanın alınabilmesi için zorunlu olarak yaptırılması ve/veya pazara girişte avantaj sağlaması halinde desteklenebilir.” ve m. 8/5, "Test/Analiz raporlarının desteklenebilmesi için, pazara girişte zorunlu olması halinde ilgili teknik mevzuatın (ilgili standart, direktif vb. ve/veya ilgili ülkenin yönerge, yönetmelik, direktif, kanun vb.); pazara girişte avantaj sağlaması halinde ise bu durumu gösteren belgelerin (ihale şartnamesi, müşteriden alınan yazı, sipariş formu, sözleşme vb.) tevsik edilmesi gerekmektedir.” hükmünü haizdir. Bu çerçevede ön analizler, pazara girişte "avantaj sağlayan” tarım analiz raporları olarak Ticaret Bakanlığınca destek kapsamında değerlendirilmektedir.

Nitekim, Genelge m. 13/1'de 18.10.2018 tarihinde gerçekleştirilen değişiklikle birlikte, pazara girişte zorunlu olarak alınan ve sağlık/güvenlik sertifikası ile ilişkilendirilen tarım analiz raporlarının yanında, pazara girişte avantaj sağlayan tarım analiz raporlarının da 2014/8 sayılı Karar kapsamında desteklerden faydalanacağı hususuna, "pazara girişte avantaj sağlayan tarım analiz raporlarının sağlık/güvenlik sertifikası ile eşleştirilmesinin zorunlu olmadığı” belirtilerek, açıklık getirilmiştir. Buna ilaveten, 2014/8 sayılı Karar'a ait Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi'nin ekinde yer alan "EK-1 Başvuru İçin Gerekli Belgeler ve Dikkate Edilecek Hususlar”da 14.11.2018 tarihinde gerçekleştirilen değişiklik ile birlikte, test/analiz raporlarının alındığı kuruluştan test/analizin sonucunu belirtir yazı istenmesi karara bağlanmış, dolayısıyla test/analiz raporlarının desteklenebilmeleri için olumlu sonuçlanmaları şartı ortadan kaldırılmıştır.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Anıl YILMAZ

Genel Sekreter V.


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.