AB Eski Bakanı Bozkır, BAİB'de toplantıya katıldı


Avrupa Birliği (AB) eski Bakanı Sayın Volkan Bozkır, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği'nde (BAİB) ‘Türkiye - AB İlişkileri' konulu bir toplantıya katıldı. Toplantıda AB eski Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye'nin AB ile ilişkilerine değindi. BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı ise Batı Akdeniz bölgesinin ihracatına, yaşanan sıkıntılara ve atılması gereken adımlara değindi. BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Demir ve Hakan Katı, BAİB Genel Sekreteri Fisun Evrensevdi Pektaş ile ihracatçı firmaların temsilcileri de toplantıyı takip etti.

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, "Gümrük Birliği Anlaşmasının yeniden gündeme taşındığı, üyelik müzakerelerinin yeniden ivme kazandığı bu günlerde Türkiye - AB ilişkileri bir kez daha ülkemiz ve ihracatçılarımız içinde gündemde olan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi. BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, "Son 10 yılda bölgemiz ihracatı Türkiye genelinde olduğu gibi düzenli bir artış göstermiştir. Ancak makro ölçekli sıkıntılar bölgemizi de olumsuz etkilemiştir. Bu yılı az da olsa bir kayıp ile 1 milyar 550 milyon dolar ihracatla tamamlamayı öngörüyoruz” dedi.

Bölge ihracatının lokomotif sektörlerine de değinen BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, "2014 yılında gerçekleştirdiği 542 milyon dolar ihracatla yaş sebze meyve sektörü, ihracatımızın lokomotifidir. Bölge ihracatının diğer önemli sektörleri de madencilik, kimya, ağaç ve orman ürünleri, çimento ve demir-demir dışı metallerdir. Bölgemizin temel ihracat pazarlarına baktığımızda yaş sebze meyvede Rusya, mermer sektöründe de Çin'dir. Almanya, Ukrayna, Bulgaristan ise Rusya ve Çin'i takip eden ülkelerdir” diye konuştu.

Son dönemde yakın coğrafyamızda yaşanan krizlerden yola çıkarak konjonktürel bir analiz de yapan BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, "İran'a uygulanan ambargonun kaldırılması Türkiye için potansiyeli yüksek olan yeni bir pazar imkanı olarak görülmektedir. AB ile ilişkilerin olumlu seyri, Almanya örneğinde olduğu gibi ülkelerin vize konularını ülkemiz yararına gözden geçirmeye başlamalarını sağlayacaktır. Genç nüfusumuz ülkemiz ekonomisinin dinamizmine katkı sağlamaktadır. Halen sıkıntılı bir dönemden geçen yakın coğrafyamızın siyasal iktidar sağlandığında sunacağı zengin potansiyel bölgemizin geleceği için umut vericidir” diye konuştu.

Uluslararası alanda yaşanan negatif gelişmelerin ülkemizin ekonomisi adına tehditler içerdiğini de kaydeden BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, "2015 yılı için sermaye hareketlerinde daralma küresel iş çevrelerince endişe ile karşılanmaktadır. Giderek dolar lehine gelişmekte olan Euro-Dolar paritesinde ki dalgalanma temel ihracat pazarı Euro bölgesi olan ülkemiz için olumsuz bir gelişmedir. TL bazında ihracat artarken, Dolar bazında düşüş görülmektedir. FED'den gelen faiz artırımının gelişmekte olan piyasalara etkileri olacaktır. Rusya'da yaşanan devalüasyon ve yansımaları sürmektedir. Çin ekonomisinin büyüme hızında yavaşlama belirmiştir. Suriye, Irak gibi sınır komşularımızda yaşanan güvenlik sorunları ve istikrarsızlıklar ülkemiz ihracatını olumsuz etkilemiştir.” değerlendirmelerinde bulundu.


Konuşmasında Türkiye-AB ilişkilerine de değinen BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, "Gümrük Birliği 1996'da yürürlüğe girdi. Aradan geçen 19 yılın sonunda Türkiye, Avrupa'nın 6.büyük ekonomisi haline geldi. Teknik ve idari şartları Türkiye'nin çok gerisinde olan pek çok ülke AB'ye üye olmuştur. Ocak-Ağustos 2015 döneminde Türkiye, AB'nin en büyük 5.ticari ortağı konumuna ulaştı. Arka arkaya açılan fasılların ardından bir duraksama dönemine giren üyelik sürecinin geçtiğimiz günlerde Almanya Başbakanı Sayın Merkel'in ziyareti ertesinde olumlu şekilde gelişmesini ve yakın bir gelecekte serbest dolaşım sağlanmasını ümit ediyoruz. En büyük pazarımız olan AB'ye ihracatın bu sayede daha da artacağına inanıyoruz. Son 12 yıllık istikrar döneminin devamının AB ile ilişkilerimiz ve ticari gelişimi adına büyük önem arz ettiğini biliyoruz. 2023 hedefi olarak 500 milyar dolar ihracat hacmine ulaşmak adına AB ile ilişkilerin öneminin büyük olduğunu görüyoruz” dedi.

Sektörün sıkıntılarına da değinen BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, "Yaş sebze meyve sektörünün en büyük ihracat pazarı olan Rusya ekonomisinde sıkıntılar yaşanmaktadır. Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle önemli pazarlarımızdan Ukrayna'da kayıp yaşanmaktadır. Güvenlik sorunları nedeniyle Irak pazarının tamamı neredeyse kapanmış durumdadır. Tüm bunlara ek olarak Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere yaşanan bürokratik sıkıntılar, sektöre zaman ve maliyet kaybı olarak yansımaktadır. Mermer sektöründe ise Çin ekonomisinde başlayan yavaşlama, basında ve kamuoyunda sektöre yönelik oluşan yanlış algı, mermer ocaklarının ruhsatlandırılmasında ki uzun bürokratik süreç başlıca sorunlardır” dedi.

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, "1 Kasım seçimleri sonrası ülke gündeminin tekrar ekonomiye odaklanmasının, son 12 yıldır süren ekonomik istikrarın devamı ve kazanımların ivmelenmesi adına yeni bir hikaye ile yola devam edilmesinin, ülkemiz ekonomisinin en önemli partneri olan AB ile ekonomik entegrasyonun tamamlanması için serbest dolaşım ve üyelik aşamalarının biran önce hayata geçirilmesini arzuluyoruz. Ülkemiz 2023 hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi adına bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ihracat odaklı bir ekonomi politikasının hakim kılınması büyük önem taşımaktadır” diyerek, konuşmasını sonlandırdı.

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, konuşmasının ardından sözü Avrupa Birliği (AB) Eski Bakanı Volkan Bozkır'a bıraktı. Bozkır, "AB'nin Türkiye'yi üye yapmama gibi bir lüksü yok. Açılmamış fasılların numaralarını rastgele çekin biz o faslı iki ayda açabilecek kapasitedeyiz” dedi. Son 10 yılın göstergelerine bakılınca tüm rakamların 3 katına çıkarıldığını ifade eden Bozkır, "Tüm bu artışlar bir istikrar göstergesidir. Türkiye, dünyanın göz bebeği haline gelmiştir. Türkiye'nin şu anda en güçlü olduğu noktadayız. Bu noktaya gelebilmemizde önemli 3 unsur var. Bunlar siyasi, ekonomik ve demokratik istikrardır” dedi.

Bozkır, "Kişi başına milli gelir 3 bin dolar iken 10 bin dolar oldu. 250 milyar dolar olan milli gelir 850 milyar dolar oldu. Turizm ve ihracat gelirlerimiz 3 katına çıktı. Siyasi ve demokratik istikrar sağlanınca ekonomik istikrar da sağlanır. Türkiye dünyanın göz bebeği bir yapıya sahip kendi piyasası bile en canlı piyasalar arasındadır. AB, Türkiye'nin medeniyet projesidir. Türkiye'nin bütün hükümetleri zamanında AB hedef olarak konulmuştur. AB süreci olmasaydı bu demokratik reformları yapmak zor olabilirdi. O zamanlar sihirli kelime AB'ydi” diye konuştu.

Türkiye'nin zamanla süper güç olma yolunda ilerlediğini de ifade eden Bozkır, Türkiye'nin kesinlikle AB üyesi olacağını söyleyerek, "Enerji piyasaları, petrol ve doğalgaz rezervlerinin büyük çoğunluğu bizim bölgemizde. Bunların Avrupa'ya nakli Türkiye'nin üzerinden olur. En güvenilir nakil imkanı Türkiye'nin üzerinden olandır. Türkiye kesinlikle AB üyesi olacaktır” dedi. Müzakerelerin yavaş ilerlediği ve fasılların neden açılmadığı yönünde eleştirilerin olduğunu da hatırlatan Bozkır, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in, geçtiğimiz günlerde Türkiye ziyaretleri sırasında "Türkiye'nin AB üyeliği ucu açık bir süreçtir, Almanya olarak 17. faslı açmak isteriz” sözleriyle yeniden gündeme gelen "Fasıllar” konusuna değindi. İstenilen faslın 2 ayda açılabileceğini ifade eden Bozkır, şöyle konuştu: "Müzakereler neden yavaş ilerliyorlar fasıllar neden açılmıyor diyorlar. Mesele fasıl açmak değil. Türkiye şaşırtarak AB sürecine geldi. Türkiye'nin ihracatı belli gücü belli. Türkiye Kopenhag kriterlerini yeterince yerine getirdiği için müzakereleri başlatmak zorunda kaldılar. Biz o fasılları açmakla kalmadık Türkiye'nin seviyesini yukarı taşıdık. Gıda çevre, eğitim gibi konularda AB kriterlerine uygun noktaya getirdik” dedi.



Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.