Başkan Bahar: “Sınırlama tamamen kaldırılsın”


Rusya'nın ülkemizden alacağı domates miktarını artırması yaş sebze ihracatçıları tarafından olumlu karşılandı. BAİB Başkanı Sayın Hakkı Bahar, kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, beklentilerinin sınırlamanın tamamen kaldırılması olduğunu bildirdi.

Rusya'nın ülkemizden ithal ettiği domates miktarını 50 bin tondan 100 bin tona çıkaracak olması hem Batı Akdenizli ihracatçılarda hem de üreticilerde sevinç yarattı. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hakkı Bahar, 2018 yılının son günlerinde gelen bu haberin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti. Başkan Bahar, iki ülke arasında siyasi ve ticari ilişkilerin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, "Böyle bir ortamda Rusya'nın domates alımına uyguladığı sınırlamayı tamamen kaldırmasını bekliyoruz” dedi.

Antalya'nın domates üretiminde ve ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan BAİB Başkanı Sayın Hakkı Bahar, "Örtü altı domates üretiminin yaklaşık dörtte üçü Antalya'da gerçekleşmekte. Bu üretimin de önemli bölümü ihraç edilmekte. Son dönemde yaylalarda kurulan seralarda da domates üretiliyor ve ihraç ediliyor. Ayrıca Antalya'da üretilen domatesler başka kentlere nakledilip, o illerden de ihraç ediliyor. Özetle domates üretimi ve ihracatı kent ekonomisinde önemli bir yere sahip olma özelliğini elinde bulunduruyor” diye konuştu.




Rusya'nın ülkemizden alacağı domates miktarını artıracak olmasının ihracatçılar ve üreticiler açısından önemli olduğunu kaydeden BAİB Başkanı Sayın Hakkı Bahar, "Bu kararın bir an önce uygulamaya koyulmasını bekliyoruz. Kararın uygulamaya koyulmasıyla birlikte bölgemizden ve ülkemizden Rusya'ya domates ihracatında artış yaşanacaktır. İhracat artışı ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlayacağı gibi üreticilerimizin de emeğinin karşılığını almasını sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasındaki ilişkilerin son dönemde hızla geliştiğini ifade eden BAİB Başkanı Sayın Hakkı Bahar, "Siyasi alanda olduğu gibi ekonomik alanda da önemli gelişmeler yaşanıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi her geçen gün artıyor. Böyle bir dönemde Rusya'nın ülkemizden aldığı domateste miktar belirleyerek, sınırlamaya gitmesini istemiyoruz. Sınırlama kaldırılmalıdır. Talep olduğu sürece arz gerçekleştirilmelidir. Bilindiği gibi Rusya ile ticaretimizde aleyhimize bir tablo söz konusu. İthalatımız ihracatımızdan fazla. Rusya ile yaşanan dış ticaret açığının kapanması gerekli. Bu nedenle iki ülke arasındaki ticarette sınırlamalar olmamalı” dedi.

BAİB Başkanı Sayın Hakkı Bahar, "24 Kasım 2015 tarihinde yaşanan uçak krizinden önce ülkemizden Rusya'ya 900 milyon doların üzerinde yaş meyve sebze ihracatı vardı. Rusya'ya ihraç ettiğimiz domates miktarı 300 bin tonun üzerindeydi. Uçak krizinden sonra yasaklamalarla, tarif dışı engellerle bu iş sıfır noktasına geldi. 2018 yılı Mayıs ayıyla birlikte yasaklar ortadan kalktı. Firmalarımız Rusya'ya 34 bin tonun üzerinde 27 milyon dolar değerinde domates ihraç etti. Bilindiği gibi Rusya, ülkemizden domates alımını 50 bin tondan 100 bin tona çıkardı. 300 bin ton domates ihracatından 100 bin ton domates ihracatı hedefi bizim için tatmin edici değil. Potansiyelimiz bu rakamın çok üzerinde” dedi.

Rusya'dan gelen yaş sebze meyve bildirimlerine de değinen BAİB Başkanı Sayın Hakkı Bahar, "Batı Akdeniz bölgesinden Rusya'ya ihraç edilen yaş meyve sebze ürünlerinden iade edilen ürün yok. Sadece bildirim söz konusu. Bu bildirimlerde karantina etmenlerinden kaynaklanmakta. Kimyasal maddeler ile ilgili bildirim ve iade yok. BAİB olarak 2018 yılında tuta absolutaya karşı etkin bir şekilde mücadele ettik. Etmeye de devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde çok daha önemli gelişmeler yaşanacaktır. Türkiye ile Rusya'nın ilişkileri iyi olmak zorunda. Avrasya'nın parçaları olarak, birlikte çalışmak, iş yapmak zorundayız” diye konuştu.

Son dönemde ihracatçıların gündeminde yer alan sabit damga, lazer kodu ve fumigasyon uygulamaları ile ilgili gelişmeleri de aktaran BAİB Başkanı Sayın Hakkı Bahar, "2018 yılının son günü Ankara'da Bakanlığımızda bir toplantı düzenledik. Toplantıda konu ile ilgili görüşlerimizi dile getirdik. Sonuç itibariyle kasalara sabit damga, lazer kodu uygulamaları iptal edildi. Fumigasyon da iptal edildi. Yine BAİB tarafından gündeme getirilen firmalar arasında yıldızlama modelini istişare ettik. İhracatçılarımızın 1'den 4'e kadar yıldızlama sistemi ile kötü örneklerin önlenmesi çalışmamızı görüştük. Bu çok önemli bir çalışma. Yıldız sistemi ile sektörümüz zarar görmeyecek. Firmalar segmente edilerek, gereksiz maliyetlerin önüne geçilecek. Gerekli adımları atan firmalar, doğru pazarlarda olacak ve ürününü ihraç edecek” dedi.

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.