Yeni bir BT dünyası


Yeni bir BT dünyası

‘Yeni bir BT dünyası, CEO'nun transformasyon gündemi' konulu sunum, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Google Türkiye MüdürüÖnder Güler'in ‘Yeni bir BT dünyası, CEO'nun transformasyon gündemi' konulu sunumu Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonu ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği işbirliğiyle gerçekleşti. BAİB hizmet binasında gerçekleşen etkinliğe TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Kurulu Üyeleri katıldı. Program, etkinliğe ev sahipliği yapan BAB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı'nın konuşmasıyla başladı. BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mutafa Satıcı, konuşmasında BAİB'in son 10 yılda gerçekleştirdiği ihracat artışına değindi.

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mutafa Satıcı, "Uzun yolculuğa 1968 yılında çıkan BAİB, son 10 yıldır ülke ekonomisinin adeta göz bebeği olan ihracat artışıyla hızla büyüyor. Bu büyüme Türkiye ortalamasının üzerinde bir grafik seyriyle gerçekleşiyor. 2004 yılında 238 milyon dolar ihracat hacmine sahipken 2014 yılında 1 milyar 628 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Yaş sebze meyve sektörü yüzde 30'u aşan oranı ile bölge ihracatının lokomotifidir. Madencilik sektörü ise Batı Akdeniz coğrafyasının parlayan yıldızı olmuştur. Kimya, ağaç-orman ürünleri, demir-demir dışı metaller ve toprak sanayi ürünleri bölgemizin diğer önemli ihracat sektörleri olarak sıralanmaktadır. Rusya Federasyonu ve Çin ise bölge ürünlerinin temel dışsatım destinasyonları olarak öne çıkmaktadır” dedi.

Bölge ihracatçılarının özverili çalışması ile son 10 yılda ihracat rakamlarında 8 kata yakın bir büyüme oranına kavuşulduğunu ifade eden BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mutafa Satıcı, "TİM desteği ile bugün bölgesel birlik olarak 5 bine yakın ihracatçı üyemizle 150'den fazla ülkeye ihracat yapar haldeyiz. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında 5 milyar dolar ihracata ulaşmayı hedefliyoruz. Bu iddialı hedefe yürürken bize güç katacak pek çok alternatif çalışma içerisine giriyoruz. TİM desteği ve işbirliği ile bölgemizin ihracat sektörlerinin hedef pazarlarına yönelik ticari heyet ile alım heyeti programları düzenliyor, ürünlerimizin tanıtılması ve ihracatımızın artması için yurt dışı fuarlara gidiyoruz. Ekonomi Bakanlığımızın verdiği yetki ile uluslar arası fuarlara milli düzeyde katılım organize ediyoruz. Bu kapsamda Eylül ayında Rusya'ya, Ekim ayında da Tacikistan'a yönelik organizasyon yapacağız. Dünyanın dört bir yanındaki fuarlara gideceğiz. Batı Akdeniz ürünlerini tanıtmamız bölge ihracatına katkı sağlayacak” dedi.

Bölge ihracatçısının rekabet gücünü artırmak için Ekonomi Bakanlığı desteğiyle mermer ve yaş sebze meyve, tohum, gübre sektörüne yönelik URGE Projeleri yürüttüklerini bildiren BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mutafa Satıcı, "URGE Projeleri ile yeni pazarlara girmeyi, ürün portföyünde çeşitlenme sağlamayı, istihdam ile katma değeri artırmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde farklı sektörlere yönelik URGE Projeleri düzenleyeceğiz” dedi. Birlik faaliyetleri ve ekonomik başarılar hakkında bilgi veren BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mutafa Satıcı, Ulusal kalkınmamıza ihracat odaklı destek sunmak adına var gücümüzle çalışırken, bugün önemli bir konuyu gündemimize oturtuyoruz. Bilişim sektörünün öncü markalarından Google'ın Türkiye Müdürü Sayın Önder Güler'in ‘Yeni bir BT dünyası, CEO'nun transformasyon gündemi' başlıklı sunumu ile Enformasyon Teknolojileri odaklı yaklaşımlardan istifade etmenin ipuçlarına erişmeye çalışacağız” diye konuştu.

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mutafa Satıcı'nın ardından konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuşmasında dijital dönüşümün önemine değindi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Yeni ekonomide en önemli konulardan bir tanesi dijital dönüşüm. Bu dönüşüme ayak uyduramayan firmalar, önümüzdeki yıllarda ayakta kalmakta büyük zorluklar yaşayacaklar. Dijital dönüşüm Türkiye'de firmaların kendilerini geleceğe hazırlamada atacakları en önemli adımlardan bir tanesidir. Dijital çağ diye adlandırdığımız tarihi bir dönüşüm yaşıyoruz. Big Data bütün şirketlerin gündemine alması gereken önemli bir yapıdır.

Ticarileşen dünyada dijital dönüşüm, üretici ve tüketiciler için maliyetleri düşürüyor. Alım ve satımı kolaylaştırıyor. Bilgiye erişimi, inovasyonu hızlandırıyor. 21. yüzyılda önemli olan daha çok üretmek değildir. Önemli olan yüksek katma değerli mal üretip, rekabette bir adım öne geçebilmektir. Bunu yolu da dijital dönüşümdür” dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi konuşmasının devamında ise "Dünyadaki insan sayısından daha fazla mobil cihaz var. Dijital çağ, her sektörü yakından ilgilendiriyor. 2020'de ABD'de 30 bin insansız hava aracının kullanılacağı tahmin ediliyor. Üç boyutlu yazıcıların yaygınlaşmasıyla dijital fabrika konseptine yaklaşılıyor. Dijitalleşmiş dünyada her şey farklı olacak. Bizim bu konuda kesinlikle geride kalmamamız gerekiyor. İhracatçıyı, sanayiciyi, iş adamını daha proaktif hale getirmemiz gerekiyor. Bugün bu treni kaçırırsak, yarını yakalamak güç olur. Ülke olarak bu dönüşümün neresinde olacağımızı mutlaka planlamamız gerekiyor” dedi.

Son olarak söz alan Google Türkiye Müdürü Önder ise konuşmasında "Her şeyi yeniden düşündüren 4 konu var. Mobilite, büyük veri, bulut ihtiyaç, sosyal medya. Bunlar bir süre önce hiç gündemimizde yoktu. Günümüzde mobil cihazlarla PC'ye göre çok daha fazla işlem yapma imkanı doğruyor. Mobilite büyük veri doğuruyor. Bu kadar fazla bilgiyi sunularda tutmak artık mümkün değil. Bulut dediğimiz çok büyük veri tutulan, çok hızlı veriye ulaşılan bir dünyaya geçtik. Her hangi bir şirketin 1000 katı veri bulutu var. Bu da tüketici internetini sosyal webi getirdi. Bir çok şirket bununla nasıl yöneteceğini bilmiyor. Kapatalım diyor. Kapatamıyorsunuz. Öyle bir dünyaya gidiyoruz ki eskiden iş ve kişisel kullanım ayrıyken bu dünyalar birleşiyor. Bu da önemli değişiklikleri tetikliyor” dedi.

Son kullanıcıda değişimin yaşandığını ifade eden Google Türkiye MüdürüÖnder, "Türkiye'nin en çok gururlandığı konu genç nüfusun büyüklüğü. 2000 doğumlular değişik bir nesil gerçekten. Onlar eve gireyim internete bağlanayım diye bir dünya bilmiyo
r. Ellerinde internet var İnternet elektrik su gibi bir şey. Bu nesil devamlı iletişim halinde. Biz bu kitleyi geleneksel sistemlerle yakalayamaz hale geliyoruz. Bu kitle hem müşterimiz, hem çalışanımız, hem de çocuğumuz. Bu demografik değişimin farkına varmak lazım. Mobil iletişim bir çok şeyi değiştirdi. Bunun farkında olmak lazım. Bilgisayar kullanımı birkaç yıl içinde düşecek. Cep telefonu ve tablet 3-4 katı artıyor” dedi.



Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.