2024/059 Sirküler (19.04.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-059

Sayın Üyemiz;

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Kuveyt

2. ÇHC 2024 Şubat Ayı İthalat Birim Fiyatları

3. Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı

4. Türkiye-Bahreyn 8. Dönem KEK Toplantısı

5. Fruit Attraction 2024 (Madrid) Milli Katılım Duyurusu

6. Futuretex İstanbul Yarışması

7. Irak-Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


Caner YILDIRIM
Genel Sekreter V.

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Kuveyt

Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından düzenlenmekte olan "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları” kapsamında, 25 Nisan 2024 Perşembe günü saat 14.00-15.30 saatleri arasındaKuveyt'te görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden" Sektör: E-Ticaret, Yazılım/Fintech Sektörleri"isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Kuveyt Sektörel Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link : https://bit.ly/3PoWQW1

2. ÇHC 2024 Şubat Ayı İthalat Birim Fiyatları

Pekin Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Gümrük İdaresi (GACC) verileri esas alınarak, sekizli GTIP bazında toplam 6.614 tarife satırından oluşan ÇHC'nin 2024 Şubat ayı (CIF) ithalat birim değerlerini gösterir "Aylık Birim Değer Tablosu" ve ÇHC'nin narenciye sektörü ve portakal ihraç imkanlarına ilişkin Müşavirlik Raporunun hazırlandığı belirtilmektedir.

Bahse konu liste ve raporlar Bakanlığımız web sayfasında, Müşavirlik Raporları bölümünde firmalarımızın istifadesine açılmış olup, aşağıdaki linklerden ulaşılması mümkündür.

https://ticaret.gov.tr/data/5b8a43345c7495406a226efd/%C3%87HC%20Narenciye%20Sekt%C3%B6r%20Raporu.pdf

Ek-1: ÇHC 2024 Şubat GTIP 8 Bazında İthalat Birim Değerleri Çalışması

3. Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" taslağı hakkında görüş talep edilmektedir.

Bilgileri ve bahse konu taslağa ilişkin olası görüş ve önerilerin ekte yer alan görüş bildirme formu doldurularak Bakanlıklarına sunulmasını teminen 24 Nisan 2024 Çarşamba günü 15.00'e kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-2: Yönetmelik Taslağı

Ek-3: Gerekçe

Ek-4: Karşılaştırma Cetveli

Ek-5: Görüş Formu

4. Türkiye-Bahreyn 8. Dönem KEK Toplantısı

Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Eş başkanlıkları Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek ve Bahreyn Finans ve Milli Ekonomi Bakanı Sheikh Salman bin Khalifa Al Khalifa tarafından yürütülen Türkiye-Bahreyn 8. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı'nın 5-6 Haziran 2024 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilmesinin planlanmakta olduğu, söz konusu toplantıya yönelik çalışmalarda değerlendirilmek üzere ilgili ihracatçı firmalarımızın Bahreyn pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bilgileri ve anılan ülke pazarına ilişkin olarak firmalarımızın bahse konu ülke pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelerinin ekte yer alan sorun bildirim formu doldurularak TİM'e sunulmasını teminen 19 Nisan 2024 Cuma günü 16.00'ya kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-6: Görüş Bildirim Formu

5. Fruit Attraction 2024 (Madrid) Milli Katılım Duyurusu

Akdeniz İhracatçı Birliklerinden (AKİB) alınan bir yazıda, 8-10 Ekim 2024 tarihleri arasında Madrid/ İspanya'da düzenlenecek olan FRUIT ATTRACTION Uluslararası Meyve, Sebze Ticaret Fuarı'na Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından Türkiye milli katılımı yapılacağı bildirilmektedir. Fuara katılmak isteyen firmaların online başvuru formunu doldurmaları ve başvurunun kabul edilmesi için Ek'te belirtilen banka hesabına toplam katılım bedelinin %50'sinin 17.05.2024 tarihine kadar yatırılması gerektiği ifade edilmektedir.

Online Başvuru Formu: Fruit Attraction 2024 Online Başvuru Formu

Katılım Bedeli: Tahmini 591 € /m2 (nakliyesiz)

Tahmini 623 € /m2 (nakliyeli, bozulabilir ürün hariç, karayolu tek yön)

Katılım bedeline dahil olan hizmetler;

· Yer kirası,

· Özel stant konstrüksiyonu,

· Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

· Kataloğa giriş bedeli,

· Elektrik ve internet bağlantısı,

· Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez, sandviç)

Fuarda yaş meyve sebze, kuru meyveler, organik ürünler, dondurulmuş meyve-sebze, kabuklu meyveler, baharatlar, taze kesilmiş-hazır taze ürünler, tohum ve fidanlar, bitkiler, paketleme-etiketleme makineleri, paketleme malzemeleri, kalite kontrol sistemleri, soğutma-ürün izleme sistemleri, meyve sebze işleme- yıkama sistemlerinin sergilendiği belirtilmektedir.

Bu sene 16.si düzenlenecek olan fuara 58.000 m2 alanda 2023 yılında 56 ülkeden yaklaşık 2000 katılımcı firmanın katıldığı ve söz konusu fuarın, 137 ülkeden 90.000 üzerinde yerli ve yabancı profesyonel ziyaretçi tarafından ziyaret edildiği ifade edilmektedir.

Fuarın milli katılımının, "5973 sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 698.317 Türk Lirası'na kadar destekleneceği belirtilmektedir.

Ek-7: Ödeme Bilgileri, İletişim Bilgisi ve Katılım Şartları

6. Futuretex İstanbul Yarışması

İstanbul Tekstil Ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (İTKİB) alınan bir yazıda, Genel Sekreterlikleri bünyesindeki birliklerden İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından organize edilen, Ticaret Bakanlığı katkıları ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda; katma değerli ihracatla kalkınan Türkiye hedeflerinden ilham alarak, genç yetenekleri desteklemek ve sektöre kazandırmak, sürdürülebilir kalkınmanın odak noktası olan ihracatımızı daha nitelikli ve değerli hale getirmek, ulusal ve uluslararası tasarım, inovasyon ve marka yaratmak Futuretex İstanbul yarışmasının bu yıl 18. kez düzenleneceği ifade edilmektedir.

Kumaş tasarımının öne çıktığı FutureBase International ile teknik tekstil ve inovasyona vurgu yapan Futuretech olmak üzere iki kategori olarak organize edilen yarışmanın son başvuru tarihinin 14 Haziran 2024 olduğu, yarışmaya ilişkin afişin EK'te yer aldığı belirtilmektedir.

Yarışma Internet Sitesi: Futuretex Istanbul Kumaş Tasarım Yarışması

Yarışma Instagram Sayfası: Futuretex İstanbul (@futuretexist)

Detaylı Bilgi için: Şeval ŞAN, seval.san@itkib.org.tr, 0212 496 61 67

Ek-8: Duyuru Görseli

7. Irak-Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları

Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Irak Merkezi Standardizasyon Kalite ve Kontrol İdaresi (COSQC) tarafından yayımlanan bir örneği ekli duyuru ile uygunluk değerlendirme konusunda B.V Bureau VERITAS ile Applus şirketlerinin yetkilendirildiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Bağdat Ticaret Müşavirliğince, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) ile Irak Merkezi Hükümeti (IMH) arasında ticaret alanındaki teknik mevzuat ve uygulamalara ilişkin farklılıklar olduğu aktarılarak uygunluk değerlendirme alanında IMH ile IKBY'nin farklı şirketleri yetkilendirmesinin, Irak'a ihracat yapan firmalarımızın geçişlerde sorun yaşamasına neden olabileceği yönünde değerlendirme yapıldığı belirtilmektedir.

Ek-9: Coscq Duyurusu-Arapça

Ek-10: Gayriresmi Tercüme



Ekler:
Ek-1.xls

Ek-10.pdf

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Ek-4.pdf

Ek-5.doc

Ek-6.docx

Ek-7.pdf

Ek-8.pdf

Ek-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.