2020/031 Sirküler (04.02.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2020-031

Sayın Üyemiz;

1. Antalya UPS Kadın İhracatçı Programı (KİP)

2. Pakistan-Türkiye İş ve Yatırım Forumu

3. Müşavire Danışın Uygulaması

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güzide ERYÜCEL ÇAKAR
Genel Sekreter V.




1.Antalya UPS Kadın İhracatçı Programı (KİP)

UPS Hızlı Kargo Taşımacılığı A.Ş.'den alınan yazıda, UPS'nin, dünyanın 220'den fazla ülke ve bölgede 450,000'den fazla çalışanı ile günde 20 milyondan fazla paket taşıyan uluslararası hızlı kargo şirketi olduğu belirtilmekte olup uluslararası hizmete başladığı ilk yıllardan itibaren dünya ticaretinin gelişmesi için çaba harcadığı ve bu alanda çeşitli programları desteklediği ifade edilmektedir.

Söz konusu programlardan en yenisinin kadınları dünya ticaretinin önemli bir parçası haline getirmek için Dünya Ticaret Örgütü ile bağlantılı olan, Uluslararası Ticaret Merkezi ile birlikte tasarlandığı belirtilen UPS Kadın İhracatçı Programı (KİP) olduğu belirtilmektedir.

Ülkemizde kadınlar arasında ihracat konusunda farkındalık yaratmak, ihracat fikrini yaymak ve eğitim vermek amacıyla Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan'ın da kıymetli destekleriyle 8 ilde KEDV ve KAGİDER ile birlikte Kadın İhracatçı Programı (KİP) dizisi oluşturulduğu bildirilmekte olup bu kapsamda, Antalya KİP'in 11 Şubat 2020 Salı günü gerçekleştireceği, programın ücretsiz olduğu, bu programda kadın ihracatçılara sağlanacak destek ve kolaylıklar anlatılacağı, e-ihracat eğitimi verileceği bildirilmektedir.

Kayıt için: kip@ups.com

2.Pakistan-Türkiye İş ve Yatırım Forumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'nun yazısına atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN'ın resmi ziyareti kapsamında, DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi tarafından, 13-14 Şubat 2020 tarihlerinde Pakistan'a iş dünyası heyeti ziyareti düzenlenmesi teyit edilmemekle birlikte planlanmakta olduğu, söz konusu ziyaret kapsamında 13 Şubat Perşembe günü Serena Hotel İslamabad'da "Pakistan-Türkiye İş ve Yatırım Forumu” düzenleneceği bildirilmektedir.

Türkiye ile Pakistan arasındaki ticaret hacminin 2018 yılında 793 milyon dolar olarak gerçekleştiği, ikili ticarette tekstil, süt ürünleri, ilaç, savunma sanayi, makine, otomotiv, demir çelik gibi sektörlerin ön planda olduğu, Pakistan'ın, Asya kıtasında stratejik öneme sahip enerji, ticaret ve ulaşım koridorlarında yer aldığı, 200 milyonun üzerindeki nüfusunun, Kuşak ve Yol Projesi kapsamındaki en stratejik bağlantılardan biri olarak görüldüğü ve büyük kısmı tamamlanan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) ve Türkiye ile sürmekte olduğu belirtilen Serbest Ticaret Anlaşması gibi özelikleriyle Türk iş dünyası açısından önemli fırsatlar barındırdığı ifade edilmektedir.

Ziyaret kapsamında taslak program, toplam ücret ve detayların daha sonra iletileceği, Pakistan'a ziyaret gerçekleştirecek olan Türk vatandaşlarının vizeye tabi olduğu, vize alma işlemlerinin katılımcılar tarafından yürütülmesi gerektiği, ziyarette yer almak isteyen firmaların https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1152/14375 bağlantısında yer alan ön kayıt formunu 5 Şubat Çarşamba gününe kadar doldurmaları, ön avans bedelini tamamlamaları ve kaydı takiben ekte örneği yer alan biyografiyi hazırlayarak DEİK'e (e-posta: tbezmez@deik.org.tr) iletmeleri gerektiği bildirilmektedir.

EK-1: Vize Başvuru Formu

EK-2: Vize İçin Evrak Dokümanı

EK-3: Örnek CV

3.Müşavire Danışın Uygulaması

T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nün yazısına atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, İhracatımızın ve ülke ekonomimizin daha da gelişmesi için T.C. Ticaret Bakanlığı'na bağlı olarak dünyanın dört bir yanında görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimizin / Ataşelerimizin, tüm iş insanlarının yurtdışındaki ilk temas noktası, en temel bilgi kaynağı ve her zaman başvurabilecekleri temsilcileri olduğu belirtilmektedir.

Dış temsilciliklerimizin, ihracatımızın gelişimine yönelik çalışmalarını desteklemek ve daha etkin hale getirmek amacıyla Bakanlıklarınca "Dış Temsilcilikler Yönetim Bilgi Sistemi" (DTYBS)'nin hayata geçirildiği, dış temsilciliklerimize iletilen firma taleplerinin, başvuru ve cevaplanma süreçlerinin merkezi bir sistemde tutulmasını sağlamak amacıyla oluşturulan "Müşavire Danışın" uygulamasının da geliştirilerek DTYBS sisteminin kapsamına alındığı ve yenilenen "Müşavire Danışın" uygulamasının 2 Ocak 2020 tarihinde ihracatçılar ile iş dünyasının hizmetine sunulduğu bildirilmektedir.

Söz konusu uygulama ile iş dünyasının, Ticaret Müşavir ve Ataşeleri ile iletişimini kolaylaştırmayı ve etkinleştirmeyi amaçlandığı, uygulamayı kullanarak, Ticaret Müşavirlerimiz ve Ataşelerimizden görev yaptıkları ülkelerle ilgili bilgi talep etmenin, sorular yöneltilmenin ve Müşavirlerimiz tarafından verilen cevapları ve sağlanan bilgileri uygulama üzerinden takip etmenin mümkün olduğu, uygulama üzerinden gelen taleplerin ilgili Ticaret Müşavirliğimize veya Ataşeliğimize doğrudan yönlendirileceği ve en kısa sürede cevaplandırılacağı ifade edilmektedir.

"Müşavire Danışın" uygulaması kapsamında iş insanlarının doğru bilgiye zamanında erişimini sağlamak amacıyla bir "karar ağacı" kurgulandığı, ulaşılmak istenen bilginin Ticaret Müşavirleri ve Ataşeler ile ilgili olmaması durumunda, doğru bilgiye ulaşılabilecek kaynaklara veya temas noktalarına gerekli yönlendirmelerin yapılacağı dile getirilmektedir.

"Müşavire Danışın" uygulamasına https://musaviredanisin.ticaret.gov.tr adresinden ücretsiz olarak ulaşılmasının mümkün olduğu belirtilerek söz konusu uygulamanın tanıtım videosunun https://dtuegm.ticaret.gov.tr/haberler/musavire-danisin linkinde yer aldığı bildirilmektedir.



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.