BATI AKDENİZ
İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2025-092
Sayın Üyemiz;
1. ABD/Kesiti Dikdörtgen veya Kare Şeklinde Olan Demir/Çelikten Tüp ve Borular Anti-Damping Önlemi
2. IPARDIIIDönemiYedinciBaşvuruÇağrı İlanı
3. Ukrayna Anti-Damping Soruşturması
4. ABD Section 232 Önlemleri
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
1. ABD/Kesiti Dikdörtgen veya Kare Şeklinde Olan Demir/Çelikten Tüp ve Borular Anti-Damping Önlemi
Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore ve Meksika ile birlikte ülkemiz menşeli "Kesiti Dikdörtgen veya Kare Şeklinde Olan Demir/Çelikten Tüp ve Borular” (7306.61 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan) ithalatına karşı 2008 yılından bu yana bir anti-damping önlemi uygulanmakta olduğu, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anti-Damping Anlaşması'nın ilgili hükümlerine göre ABD makamları tarafından önlemin devamının gerekliliğini incelemek amacıyla 1 Temmuz 2025 tarihinde nihai gözden geçirme soruşturmalarının (sunset review) başlatılmış olduğu, mezkur soruşturmalar sonucunda bahse konu önlemin yürürlükten kalkmasının ihtimal dahilinde olduğu ifade edilmektedir.
ABD'nin ilgili mevzuatları uyarınca anti-damping soruşturmalarında dampingin mevcudiyeti ile zararın mevcudiyeti iki ayrı kurum tarafından incelendiği, ABD Ticaret Bakanlığı (DOC) Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından dampingin mevcudiyetine yönelik, Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından ise mevcut damping uygulamalarının ABD yerli üretimine zarar verip vermediğine yönelik ayrı soruşturmalar yürütüldüğü belirtilmektedir.
Bu çerçevede, adı geçen ABD'li kurumlar tarafından 1 Temmuz 2025 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanan ve birer örneği ekte gönderilen bildirimlerle ülkemiz menşeli "Kesiti Dikdörtgen veya Kare Şeklinde Olan Demir/Çelikten Tüp ve Borular” ithalatına karşı uygulanmakta olan anti-damping önlemine yönelik nihai gözden geçirme soruşturmalarının (sunset review) başlatılmış bulunduğu bildirilmektedir.
Bahse konu açılış bildirimlerinin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, bu süreçte ITA ve ITC'nin, ilgili taraflarca verilen cevapların "yeterli” olup olmadıklarının incelenmesini müteakip bir "tam gözden geçirme soruşturması” (full review) veya bir "hızlandırılmış gözden geçirme soruşturması” (expedited review) yürütülmesine karar verdiği ifade edilmektedir. Bahse konu cevapların yeterli sayılabilmesi için normalde ülke hükümetinin yanı sıra, soruşturma konusu ürün ihracatçısı firmaların (soruşturma açılışından önceki son 5 sene içerisinde ABD'ye gerçekleştirilen soruşturma konusu ürün ihracatının en az %50'sini gerçekleştiren firmaların) da nihai gözden geçirme soruşturmasına taraf olması gerektiği aktarılmaktadır. İhracatçı ülke hükümeti ile firmaların soruşturmaya taraf olmaması ya da taraf olmalarına rağmen verdikleri cevapların "tam ve kapsamlı” (complete substantive responses) niteliği bulunmaması durumunda, ABD otoritelerince "tam gözden geçirme soruşturması” (full review) yerine "hızlandırılmış gözden geçirme soruşturması” (expedited review) yürütülmesine karar verilebildiği belirtilmektedir. Hızlandırılmış gözden geçirme soruşturmasının yürütülmesi durumunda, mezkur otoritelerin soruşturmaya ilişkin kararlarını "mevcut en iyi bilgilere” (facts available) dayanarak aldığı ifade edilmektedir. Bu çerçevede firmalarımızca, soruşturmaya taraf olunması ve cevaplandırılması gereken soruların yanıtlandırılmasının büyük önem arz ettiği aktarılmaktadır.
Bu itibarla, dampingin/sübvansiyonun mevcudiyetini değerlendirecek olan ITA'nın yürüteceği soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin, soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasından itibaren (1 Temmuz 2025) en geç 10 gün içerisinde ITA ile temasa geçerek soruşturmaya taraf olma niyetlerini yazılı olarak sunmaları gerektiği bildirilmektedir. Taraf olunmasını müteakip ilgili tarafların "tam ve kapsamlı” (complete substantive responses) yanıtlar sunabilmeleri için soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasından itibaren (1 Temmuz 2025) 30 gün içerisinde ABD'nin 19 CFR 351.218 (d)(3) simgeli mevzuatında yer alan soruları yanıtlayarak ABD makamlarına sunmaları gerektiği belirtilmektedir.
Ayrıca, zararın mevcudiyetini değerlendirecek olan ITC'nin yürüteceği soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasından itibaren (1 Temmuz 2025) 21 gün içerisinde ITC ile temasa geçerek soruşturmaya taraf olma niyetlerini yazılı olarak sunmaları ve 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ise ekte kayıtlı Resmi Gazete'de yayımlanan soruları cevaplayarak ITC'ye iletmeleri gerektiği ifade edilmektedir.
Bilgilerini ilgili soruşturmaya taraf
olacak firmalarımızın 8 Temmuz 2025 Salı günü 15.00'e kadar Genel
Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) bilgi vermesi gerekmektedir.
1- Açılış Bildirimi - Resmi Gazete - ITA
2-
Açılış Bildirimi - Resmi Gazete - ITC
2. IPARDIIIDönemiYedinciBaşvuruÇağrı İlanı
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Isparta İl Koordinatörlüğü Isparta Destek Hizmetleri Biriminden iletilen bir yazıda, kaynağını AB ve Türkiye fonlarının oluşturduğu IPARD hibe desteklerinin 81 ile yaygınlaştırılması kapsamında, programın yürütücüsü Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Isparta İl Koordinatörlüğüne bağlı Antalya İl İrtibat Ofisinin açılmış olduğu ve faaliyetlerine başladığı belirtilmektedir. IPARD Programı kapsamında tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsal alanda yapılacak yatırımlara %50-%75 arasında hibe desteği sağlandığı ifade edilmektedir. Desteklenen sektöre göre değişmekle birlikte proje bütçelerinin 5.000 Euro ile 3.000.000 Euro arasında farklılık gösterdiği aktarılmaktadır. Aynı zamanda vergi muafiyetinin de olduğu destekler ile ilgili ayrıntılı bilgiye kurumsal iletişim kanallarından ulaşılabildiği ifade edilmektedir.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun 30 Haziran 2025 tarihinde IPARD III programı Yedinci Başvuru Çağrı ilanına çıkmış bulunduğu bildirilmektedir. Kurumumuzun bu çağrı döneminde destekleyeceği sektörler ve başvuru tarihleri ile ilgili ayrıntılı bilgilere yazı ekinde yer alan çağrı ilanı metninden ve "www.tkdk.gov.tr" internet adresinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.
Ayrıca potansiyel başvuru sahiplerinin, Solak Mah., Serik Caddesi Antalya Expo Sergi Alanı, Teknik Alan-2 bölgesi 431 AA, Aksu adresinde bulunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Antalya İrtibat Ofisi ya da 444 85 35 / 07, 0246 224 38 00/ 7895 ve 0242 504 50 32 numaralı telefonları arayarak yardım masalarından gerekli bilgilere ulaşabilecekleri ifade edilmektedir.
Ek-1: IPARDIIIYedinciBaşvuruÇağrıİlanı
3. Ukrayna Anti-Damping Soruşturması
İlgi: 06.11.2024 tarihli ve 2024-182 sayılı sirkülerimiz.
İlgide kayıtlı yazımızda Ukrayna Ekonomi Bakanlığı tarafından ülkemizden ve Çin Halk Cumhuriyeti'nden Ukrayna'ya ihraç edilen boru bağlantı parçalarında (Ukrayna Dış Ticareti Ürünleri Sınıflandırma Sistemi'ne göre GTP: 3917 40 00 90 ve 7412 20 00 00) anti-damping soruşturması başlatıldığı duyurulmuştu.
Bu defa, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, anti-damping soruşturmasına dair nihai bildirimin Bakanlığımıza iletilmiş olduğu, söz konusu bildirimlerin suretinin ekte iletildiği ifade edilmektedir. Söz konusu nihai bildirime ilişkin varsa görüşlerin 7 Temmuz 2025 tarihine kadar Ukrayna makamlarına iletilmesi gerektiği bildirilmektedir.
Ek-2: Bildirim 1
Ek-3: Bildirim 2
4. ABD Section 232 Önlemleri
İlgi: 19.06.2025 tarihli ve 2025-084 sayılı sirkülerimiz.
10 Şubat 2025 tarihinde imzalanan Başkanlık Kararları çerçevesinde, ABD'nin Ticareti Genişletme Yasası'nın 232. Bölümü (Section 232) uyarınca uygulanan çelik ve alüminyum önlemlerinin kapsamının genişletildiği; yeni türev ürünlerinin ilave gümrük vergilerine tabi olup olmayacağını belirlemek amacıyla bir başvuru sistemi oluşturulacağı, bu sistemle yerli üreticiler veya ilgili sektör derneklerinin talebi üzerine ulusal güvenliği tehdit edecek veya mevcut ticaret önlemlerinin etkisini zayıflatacak şekilde ithalatı artan türev ürünlerinin listelere eklenmesine olanak tanınacağı bildirilmişti.
Bu defa, Vaşingon Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atfen, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS) tarafından 16 Haziran 2025 tarihinde ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanan duyuruyla Section 232 kapsamında uygulanan ilave gümrük vergilerine tabi tutulacak yeni çelik türev ürünleri belirlendiği bildirilmektedir.
Bu çerçevede, buzdolabı-dondurucu (kombine tip) ürünleri (8418.10.00), sandık tipi ve dikey derin dondurucular (8418.30.00 ve 8418.40.00), ev tipi bulaşık makineleri (8422.11.00), otomatik ve diğer çamaşır makineleri (8450.11.00 ve 8450.20.00), küçük ve büyük çamaşır kurutucuları (8451.21.00 ve 8451.29.00), gıda atık öğütücülerinin (8509.80.20), fırın, ocak ve diğer pişirme cihazları (8516.60.40) ile kaynaklı çelik raf sistemleri (9403.99.9020), 23 Haziran 2025 tarihi itibarıyla ABD'ye ithal edilmeleri halinde ürünlerin çelik içeriğine göre %50 oranında ilave gümrük vergisine tabi olacağı ifade edilmektedir. Buna ilaveten, 9403.99.9020 GTİP kodu altında yer alan ürünlerin daha önce alüminyum içeriğine göre uygulanan Section 232 önlemlerine ilave olarak, çelik içeriği üzerinden de Section 232 kapsamında değerlendirileceği belirtilmektedir.
Ek-4: BIS Duyuru
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.