2015/028 Sirküler (06.02.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015 - 028

Sayın Üyemiz,

1. Ekonomik Etkinlikler / Kırgızistan

2. Güney Kore Ticaret Heyeti

3. Expo Halal 2015 Madrid Fuarı

4. Çalışma Toplantısı / Kırgızistan

5. REACH-CLP Haber Bülteni

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

 

Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.


1. Ekonomik Etkinlikler / Kırgızistan

Ekonomi Bakanlığı'nın yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan; Kırgızistan Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2015 yılında planladığı ekonomik etkinliklere ilişkin bilgiler ekte iletilmektedir. (652)

EK-1: Etkinlik Listesi

2. Güney Kore Ticaret Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat ZEYBEKCİ'nin başkanlığında, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonu ve Uludağ İhracatçı birlikleri (UİB) işbirliği ile 25-27 Şubat 2015 tarihleri arasında Güney Kore'ye yönelik olarak bir "Ticaret Heyeti Programı” düzenleneceği belirtilmektedir.

Söz konusu Ticaret Heyeti Programı kapsamında, iki ülke arasında müzekereleri tamamlanan Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) imza töreninin yanı sıra Türkiye ve Güney Kore'den üst düzey yetkililer ve işadamlarının katılımıyla düzenlenecek iş forumu ve networking toplantıları gerçekleştirilecektir. Bu çerçevede, özellikle su ürünleri, sert kabuklu meyveler, un, zeytinyağı, bitkisel yağlar, şekerli ve çikolatalı mamuller, makarna, işlenmiş meyve ve sebze, endüstriyel bitkiler, petrol ürünleri, ilaç, deri, tıbbi cihaz, hazır giyim ve otomotiv yan sanayi sektörleri başta olmak üzere uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden gerek Güney Kore pazarına girmek isteyen gerekse pazar paylarını daha da arttırmayı amaçlayan firmaların bahse konu heyete iştirak edebileceği iletilmektedir.

Sınırlı sayıda katılımın kabul edileceği söz konusu heyete katılmak isteyen ihracatçılarımızın ve iş adamlarımızın http://goo.gl/WkCC6u adresindeki Başvuru Formunu eksiksiz doldurarak, en geç 16 Şubat 2015 Pazartesi günü mesai bitimine kadar başvuru yapmaları, Uludağ İhracatçı Birlikleri, Vakıflar Bankası Organize Sanayi Şubesindeki (Şube kodu:398) 00158048000352035 no'lu DOLAR hesabına (Iban No: TR45 0001 5001 5804 8000 3520 35) , açıklama kısmına "Güney Kore Ticaret Heyeti Katılım Payı” ve katılımcının adını yazdırarak 2.500.-USD tutarındaki avansı (katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz) yatırmaları ve ilgili banka dekontunu Birliğin 0224-2191099 no'lu faksına veya ozturka@uib.org.tr e-posta adresine iletmeleri gerekmektedir. (651)

3. Expo Halal 2015 Madrid Fuarı

Türkiye'deki İspanya Büyükelçiliği'nin yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; 21-22 Ekim 2015 tarihlerinde İspanya'nın Madrid şehrinde "EXPO HALAL 2015 Akdeniz, Gıda, Turizm ve Yaşam Tarzı Fuarının gerçekleştirileceği belirtilmekte olup bahse konu fuar ile ilgili detaylı bilgi ve ön kayıt formu ekte yer almaktadır.

İlgili yazıda devamla, faaliyet konusu helal ürünler olan ve bu sektörde ihracat yapabilecek kurum ve kuruluşların fuara katılımları ile ilgili olarak sorularını Carolina de Funes Casellas dikkatine carolina@ambarconnect.com e-posta adresine gönderebilecekleri bildirilmektedir. (654)

EK-2: Fuar Hakkında Bilgi

EK-3: Ön Kayıt Formu

4. Çalışma Toplantısı / Kırgızistan

Ekonomi Bakanlığı'nın yazısına atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, 17 Şubat 2015 tarihinde Bişkek'te Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti ve Kırgız Cumhuriyeti Enerji ve Sanayi Bakanlığı organizasyonu ile ‘‘Kırgızistan'da Küçük HES'leri Geliştirme ve Yatırım Olanakları'' konulu bir çalışma toplantısı düzenleneceği belirtilmektedir.

İlgili yazıda devamla, anılan toplantıda ülkenin elektrik enerjisi alanındaki yetkili kamu ve yerel idare organları ile sektöre ilgi gösteren şirket temsilcileri, potansiyel yatırımcı ve yabancı şirket temsilcileri arasında etkin bir diyalog platformunun oluşturulması, sektörün geliştirilmesine ilişkin konuların tartışılması ve söz konusu alanda kamu-özel sektör ortaklık projelerinin görüşülmesinin amaçlanmakta olduğu iletilmektedir.

Bu kapsamda, enerji sektörünün firmalarımızın Kırgızistan'da yatırım yapmaları açısından potansiyel arz ettiği ve mezkur toplantıdan ilgili firmalarımızın haberdar edilmesinde yarar görüldüğü belirtilmekte olup, ayrıntılı bilgi için aşağıda iletişim bilgileri yer alan Bişkek Ticaret Müşavirliğimizle irtibata geçilmesinde yarar görülmekte olduğu ifade edilmektedir. (668)

Adres: Turkish Embassy Office of the Commercial Counsellor Moskovskaya 89, 720040

Bishkek/KYRGYZSTAN

Tel: +996-312-902934

Faks: +996-312-902935

E-posta: biskek@ekonomi.gov.tr

Web Sitesi : Bişkek Ticaret Müşavirliği

5. REACH-CLP Haber Bülteni

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan yazıda; REACH Tüzüğü (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals / Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması) 1 Haziran 2007'de yürürlüğe girmiş olduğu Kayıt, Değerlendirme, İzin ve Kısıtlama gibi süreçlerindeki gelişmelerin takibi önem arz etmekte olduğu hatırlatılmaktadır.

Diğer taraftan 1272/2008 sayılı (Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması hakkında) CLP Tüzüğü de 20 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Tüzüğe göre, AB üyesi ülkelerde faaliyet gösteren, kimyasal madde ve karışım üreten veya ithal eden firmaların, CLP Tüzüğü usul ve esaslarına göre sınıflandırma, etiketleme, ambalajlama ve bildirim yükümlülüğü olduğu belirtilmektedir.

Bu çerçevede; sanayicilerimizin REACH ve CLP Tüzüğü'nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olacak bilgilerin derlendiği, http://ab.immib.org.tr/web/eklenti/REACHdokumanlar/Bulten75.pdf adresinde yer alan İMMİB REACH ve CLP Yardım Masası bültenine ulaşabilirsiniz. (665)



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.