2015/059 Sirküler (09.03.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015-059

Sayın Üyemiz,

  1. Zimbabve'deki Yatırım İmkanları
  2. Tebliğ Taslağı
  3. Tekstil ve Otomotiv Sektörü Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması Etkinlikleri
  4. Türkiye-Polonya İş Forumu

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

 

Anıl YILMAZ
Genel Sekreter V.


1. ZİMBABVE'DEKİ YATIRIM İMKANLARI

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, T.C. Ekonomi Bakanlığı'nın yazısına atfen; T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından, Türkiye-Zimbabve İş Konseyi'nin kuruluş çalışmalarına başlandığı, bunun yanısıra iki ülke arasında Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) mekanizmasının kurulmasının da önem taşıdığı ve bu itibarla Harare Büyükelçiliğimizce gerekli temaslarda bulunulacağı belirtilmektedir.

Anılan yazının devamında, AB'nin Zimbabve'ye uyguladığı ekonomik ve ticari yaptırımların kaldırması ve 2012 yılından beri ilk defa 234 milyon Avro'luk doğrudan kalkınma yardımını geçtiğimiz günlerde başlatmasını takiben, AB ülkelerinden ülkeye gelecek işadamı heyetlerinin artmasının beklendiği ve değişen şartlar çerçevesinde ülkemizin de bir çok yatırım imkanı mevcut olan Zimbabve ile ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmesi ve çeşitlendirmesinin önem arzettiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, ülkemizin Afrika ile Ortaklık Stratejisi kapsamında söz konusu kıta ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi amacıyla yürütülen ve bu kapsamda ülkemizdeki firmaların yurt dışındaki yatırımlarına ilişkin yapılan çalışmalarda kullanılmak üzere başta Zimbabve'deki su rezervleri ve bu kaynakların kullanımı olmak üzere ülkedeki diğer yatırım imkanlarına ilişkin rapor ekte yer almaktadır.

EK1: Zimbabve Yatırım İmkanları ve Su Kaynaklarına İlişkin Rapor

2. TEBLİĞ TASLAĞI

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan yazıda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yazısına atfen; "Hayvansal Ürün Sevkiyatlarının Giriş Veteriner Sınır Kontrol Noktasında Aktarılmasına İlişkin Kurallar Hakkında Tebliğ” taslak metninin görüşe açıldığı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, mezkur tebliğ taslağına ilişkin görüşlerin ekte yer alan Görüş Bildirme Formuna uygun olarak en geç 24 Mart 2015 Salı günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi rica olunur.

EK2: Tebliğ Taslağı

EK3: Görüş Bildirme Formu

3. TEKSTİL VE OTOMOTİV SEKTÖRÜ AR-GE PROJE PAZARI VE TASARIM YARIŞMASI ETKİNLİKLERİ

Uludağ İhracatçılar Birliği'nden alınan yazıda, 2023 İhracat Stratejisi kapsamında ihracatta katma değerin artırılması, yeni teknoloji ve metotların üretim sistemine kazandırılması, yenilikçi ürünler tasarlanması, yeni tasarımcılar yetiştirilmesinin teşvik edilmesi, endüstriyel tasarımcılığın geliştirilmesi, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi ve ülkemiz ihracatçıları tarafından özgün ürünlerin dünya pazarlarına sunulmasına katkı sağlanması amacıyla, 27 Mayıs 2015 Çarşamba günü "Tekstil ve Otomotiv İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları”, 28 Mayıs 2015 Perşembe günü "Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması” ve 29 Mayıs 2015 Cuma günü "UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe 7. AR-GE Proje Pazarı Zirvesi”nin eş zamanlı olarak Bursa Merinos AKKM (Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi) de gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Etkinlik günlerinde Ar-Ge Proje Pazarı vasıtasıyla sektörlerin yüksek katma değerli üretim yapabilmesi, ihracatın sürdürülebilir kılınması amacı ile sanayi-üniversite işbirlikleri öncelikli olmak üzere sanayi-sanayi, üniversite-üniversite, sanayi-araştırma kurumu-üniversite gibi kurumların ortak proje geliştirmelerinin amaçlandığı, ayrıca etkinlikler ile, Ar-Ge projesi yapmak isteyen sanayi kuruluşların temsilcileri, yerli ve yabancı üniversite öğretim üyeleri ve Ar-Ge Merkezleri ile Teknopark araştırmacılarının bir araya gelerek yüz yüze görüşme fırsatı bulacağı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, T.C. Ekonomi Bakanlığı desteğinde ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek olan etkinlikler için kayıtların http://www.utibargeprojepazari.com, http://www.otomotivprojepazari.com ve http://www.otomotivtasarimyarismasi.com internet siteleri üzerinden alındığı bildirilmektedir.

4. TÜRKİYE-POLONYA İŞ FORUMU

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) yazısına atfen; Polonya Dışişleri Bakanı Sayın Katarzyna Kacperczyk'in Türkiye'ye resmi ziyareti kapsamında Polonya Ticaret Odası işbirliğiyle 26 Mart 2015 Perşembe günü saat 09.30-13.30 saatleri arasında Conrad Otel İstanbul'da Türkiye-Polonya İş Forumunun gerçekleştirileceği ve anılan iş forumunda Sayın Bakanlar Nihat Zeybekci ve Katarzyna Kacperczyk'in her iki ülke iş dünyası temsilcilerine hitap edecekleri belirtilmektedir.

İş Forumu'na enerji, mühendislik, makine, madencilik, finans, inşaat-altyapı, temiz teknoloji, ilaç ve kimya sanayi, tarım ve gıda sanayi ile bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren Polonya'nın önde gelen firma temsilcilerinin katılımı söz konusu olup, konuk firma heyet listesi ekte yer almaktadır.

İş Forumu'na katılmak isteyen firmalarımızın, http://kayit.deik.org.tr/KatilimFormu/41/17 linki aracılığıyla 23 Mart 2015 Pazartesi günü mesai bitimine kadar kayıtlarını tamamlamaları gerekmektedir.

Katılım ücreti, DEİK üyesi firma temsilcileri için kişi başı 150 TL, DEİK üyesi olmayan firma temsilcileri için kişi başı 200 TL olup, DEİK'in İş Bankası Beyoğlu Şubesi (Şube Kodu 1011) TR93 0006 4000 0011 0111 7014 98 numaralı TL hesabına yatırılması ve ödeme dekontunun 23 Mart Pazartesi günü mesai bitimine kadar DEİK'e (Dilek Tuna; dtuna@deik.org.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK4: Polonya Katılımcı Firma Listesi

EK5: Polonya Katılımcı Firma Bilgileri


Ekler:
EK-1 Zimbabve Yatirim Imkanlari ve Su Kaynaklarina Iliskin Rapor.pdf

EK-2 Teblig_Taslagi.doc

EK-3 gorus_bildirme_formu.doc

EK-4 Polonya Katilimci Firma Listesi.xlsx

EK-5 Polonya Katilimci Firma Bilgileri.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.