2015/072 Sirküler (26.03.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015/072

Sayın Üyemiz,

1. Rusya Federasyonu - Uluslar arası tarım Forumu

2. Avusturya İstatistik Kurumu-STATISTIKAUSTRIA Verileri

3. 5.Çin-Avrasya Expo 2015 Milli Katılım Organizasyonu

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter V.


1. Rusya Federasyonu - Uluslar arası tarım Forumu

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda; Rusya Federasyonu (RF)'nun Ankara Büyükelçiliği'nden Bakanlıklarına intikal eden ve bir sureti Ek'te yer alan notada; RF'nin Krasnogorsk şehrinde 30-31 Mart 2015 tarihlerinde tertip edilecek olan Tarım Forumu'na ülkemiz firmalarının davet edildiği bildirilmektedir.

Ek 1 : Nota ve Ekleri

2. Avusturya İstatistik Kurumu-STATISTIKAUSTRIA Verileri

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan yazıda, Viyana Ticaret Müşavirliğince Avusturya İstatistik Kurumu-STATISTIKAUSTRIA verileri esas alınarak aylık yapılan bir çalışmada; 2014 yılı Kasım ayında Avusturya'nın Sekizli Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) bazında;

- 8.202 üründe yaptığı genel ithalatı,

- 1.818 üründe, aynı dönemde Türkiye'den yaptığı ithalatla ve

- Türkiye'nin yine aynı dönemde yaptığı, GTİP sekizli bazda 6.218 ürünün genel ihracat değerleri ve birim fiyatları ile karşılaştırıldığı iletilmektedir.

Bahse konu çalışma çerçevesinde;

- 543 üründe, Avusturya'nın genel ithalat birim fiyatları ile Türkiye'den yaptığı birim ithalat fiyatları arasında Türkiye menşeli ürünler lehine %10'un üzerinde bir fiyat farkı olduğu tespit edilmiş,

- Söz konusu ürünlerdeki fiyat avantajı, ayrıca Türkiye'nin genel ihracatına ilişkin madde bazındaki istatistiki veriler ile de teyid edilmiş,

- Türkiye'nin genel ihraç birim fiyatlarına ilişkin veriler, ihracatçı firmalarımızın fiyat ve rekabet koşullarına ilişkin hassasiyetleri dikkate alınarak listeye dahil edilmemiş. - Avusturya'nın "genel ithalatının” ve Türkiye'nin "genel ihracatının” 100.000 Avro'nun üzerinde olduğu ürünler seçilmiş,

- Sıralama ise fasıl numaraları (sektörler) esas alınarak yapıldığı bildirilmektedir.

Diğer yandan, listelerde yer alan birim fiyatlarının, ithalat dönemi, ithal edilen ürünlerin kalitesindeki farklılıklar, ödeme koşulları, teslim koşulları gibi pek çok unsura bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği gözönüne alınarak ihtiyatla değerlendirilmesinde fayda görüldüğü bahsedilmektedir.

Bununla birlikte, listenin firmalarımıza ticari mahiyette genel bir bilgi verebileceği ve faaliyet gösterdikleri sektörlerde veya benzer iş ürün gruplarında değerlendirme yapmalarına yardımcı olabileceği düşünülmektedir. (1692)

Ek -2 : İstatistikler

3. 5.Çin-Avrasya Expo 2015 Milli Katılım Organizasyonu

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda; 05 - 09 Ağustos 2015 tarihleri arasında Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin (SUÖB) başkenti Urumçi'de bu yıl beşinci defa "5. Çin - Avrasya Fuarı” adıyla düzenlenecek olan ve bölge liderlerinin yanı sıra ülkemizden de Bakanlar düzeyinde üst düzey katılımın plânlandığı fuarın Milli Katılım organizasyonunun bu yıl yeniden Genel Sekreterliklerince gerçekleştirilmesi planlanmakta olduğu iletilmektedir.

Anılan bölgenin Türkiye için taşımakta olduğu özel anlamın yanı sıra Orta ve Batı Asya ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesinin arzu edildiği bu dönemde, söz konusu fuarın anılan pazara girmek isteyen firmalar için büyük bir imkân yaratacağı düşünülmektedir.

Diğer taraftan, söz konusu etkinlik, tarafımızdan salt ticari bir organizasyon olarak değerlendirilmeyerek ülkemizin etkin tanıtımı ve Türk ve Türkiye imajının anılan bölgede etkin olarak sunulabilmesi hedeflendiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, fuar katılım bedeli nakliye ve gümrük hizmetleri dahil 450.-Abd Doları / m² ; (her m² ye 5 kg havayolu gidiş - 5 kg havayolu dönüş hakkı) nakliye ve gümrük hizmetleri hariç 300.-Abd Doları/ m² olarak belirlendiği ifade edilmektedir.

Fuara milli katılım kapsamında katılacak olan firmalarımız T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından onay verilmesi durumunda 2009/5 sayılı Tebliğ kapsamında, destek olarak yurt dışı milli fuar katılımlarına sağlanan teşviklerden yararlandırılacaklardır. Bu kapsamda da stant katılım bedelinin (nakliye, gümrük, stant konstrüksiyon) %50'si ve her firmadan 2 firma yetkilisinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş uçak biletlerinin %50'si 10.000.-Abd Dolarına kadar teşvik kapsamında olacaktır. Bununla birlikte, Çin Halk Cumhuriyeti 2015 yılında hedef ülkeler arasında yer almakta olup fuara katılan firmalar 20 puan ilave destekten yararlandırılacaklardır.

Fuara katılmak isteyen firmalarımızın başvuru formunu Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine (oaibpr@oaib.org.tr) iletmeleri gerekmektedir. Fuar idaresi tarafından Türk firmalarına kısıtlı bir alan ayrılmış olması sebebi ile katılım teyitlerinin ivedili olarak Birliğe ulaşması önem taşımakta olduğu iletilmektedir. (1699)



Ekler:
3541152412015325155349.doc

EK-1 Nota ve Ekleri.pdf

EK-2 Istatistikler.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.