2015/123 Sirküler (11.06.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015-123

Sayın Üyemiz,

1. Meslek Standartları

2. Su İhracatı ve Sağlık Sertifikası

3. Gambiya'da Soğutulmuş Kamyonla Yapılan Balık İhracatı ve İthalatında İzlenecek Prosedürler

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.



Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ
Genel Sekreter

 

1. Meslek Standartları

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nca (MYK) yetkilendirilen Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği tarafından gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde Ön Muhasebe Elemanı (Seviye 4), Yardımcı Muhasebe Elemanı (Seviye 5) mesleklerinin taslak meslek standartları hazırlanmış olup, söz konusu taslakların tarafların talep ve beklentilerini tam olarak karşılayarak içerik kalitesinin sağlanması amacıyla görüş ve önerilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu çerçevede, her bir meslek için ayrı ayrı olmak kaydı ile bahse konu taslak standartlara ilişkin görüş ve değerlendirmelerin, anılan kuruma iletilmek üzere ‘Görüş Değerlendirme Formu'na işlenerek en geç 26 Haziran Cuma gününe kadar Birliğimize (e-posta: arge@baib.gov.tr; faks: 0242 311 79 00) iletilmesi gerekmektedir. (3363)

Not: www.turmob.org.tr adresinden taslak standartlara ve görüş değerlendirme formuna ulaşılabilmektedir.

2. Su İhracatı ve Sağlık Sertifikası

T.C Dubai Başkonsolosluğu Ticaret Ateşeliği'nden alınan yazıya atfen, Ekonomi Bakanlığı'ndan (TİM) alınan yazıda; Dubai Belediyesinin su ithalatında artık Körfez Standartlarını uygulamaya koyduğu ve gerçekleştirilecek ihracat işlemlerinde 29.01.2003 tarihli ve 13/1/60/2003 No'lu Kararın 11 nci Maddesi uyarınca sağlık sertifikasının ibraz edilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Ayrıca, Dubai'ye yönelik su ihracatında yaşanan sorunlar hakkında Dubai Belediyesi Gıda Kontrol Departmanı ile yapılan toplantı neticesinde aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerektiği iletilmiştir.

- İhraç edilecek içme suyu ve kaynak suları için kullanılmak üzere, ekte bir örneği yer alan sağlık sertifikasının kullanılması,

- Söz konusu belgeye ‘kaynak suyunun doğal kaynak suyu olduğu, ısı işlem görmediği ve ilave madde içermediğini' gösteren bir ibare eklenmesi,

- Buna ilaveten ürün ismi, navlun adeti ve ağırlığını içeren bilgilerin sertifikaya eklenmesi

gerekmektedir. (3428)

Ek-1: Mevzuat

Ek-2: Sertifika

3. Gambiya'da Soğutulmuş Kamyonla Yapılan Balık İhracatı ve İthalatında İzlenecek Prosedürler

Dış İşleri Bakanlığı'ndan gönderilen yazıya atfen Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan yazıda, soğutulmuş balık kamyonlarının Gambiya'ya giriş ve çıkış işlemlerine ilişkin bilgilerin verildiği bildirilmekte olup konu ile ilgili yazı ekte yer almaktadır. (3419)

Ek-3: Prosedürler



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.