2015/124 Sirküler (16.06.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015 - 124

Sayın Üyemiz,

1. Türkiye - İran Tercihli Ticaret Anlaşması

2. Belarus Merkez Bankası Kararı

3. Ekonomi Bakanlığı Web Portalı

4. Katar 2. Türk Ürünleri Fuarı

Konularını içeren duyurumuz ektedir.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ
Genel Sekreter


1. Türkiye - İran Tercihli Ticaret Anlaşması

Ekonomi Bakanlığı'nın bir yazına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşmasının (TTA) değerlendirilmesi ve kapsamının genişletilmesi uygulamasında karşılaşılan sorun, eksiklik veya yanlışlıkları ele almak üzere TTA bünyesinde bir Ortak Komite tesis edildiği; bahse konu komitenin ilk toplantısının 27 Mayıs 2015'te Tahran'da gerçekleştirildiği ve ikinci toplantının kesin tarihi bilahare belirlenmek üzere Ankara'da düzenleneceği, söz konusu toplantının hazırlıkları için ülkemiz ihracatçılarının TTA kapsamında ihracat yaparken anlaşma hükümlerinin uygulanmasına ilişkin karşılaştıkları sorunlar ve tarife dışı engellerin saptanmasına ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

Bu çerçevede, TTA kapsamındaki ürünlerle sınırlı olmak üzere, İran uygulamalarından kaynaklı sorun, eksiklik veya yanlışlıklar ile tarife dışı engellerin Ek'li form vasıtasıyla en geç 17 Haziran 2015 Çarşamba mesai bitimine kadar Birliğimizin arge@baib.org.tr e-posta adresine bildirilmesi gerekmektedir. (3525)

Ek-1 : Sorun Bildirim Formu

2. Belarus Merkez Bankası Kararı

Ekonomi Bakanlığı'nın bir yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Minsk Ticaret Müşavirliği'nin konuya ilişkin bildiriminde; Belarus'ta 2008 yılı Kasım ayından bu yana uygulanan, Belarus'ta yerleşik şahıs ve firmaların ithalatta tam veya kısmi peşin ödeme yapmasını yasaklayan kararın, Belarus Merkez Bankası'nın 5 Mayıs 2015 tarih ve 277 sayılı kararı ile yürürlükten kaldırıldığı, Anılan karar kapsamında firmalarımızın Belarus'a yaptıkları ihracat nedeniyle zaman zaman karşılaştıkları alacak tahsili problemlerinde de önemli düzeyde azalma olmasının beklendiği bildirilmektedir. (3505)

3. Ekonomi Bakanlığı Web Portalı

Ekonomi Bakanlığı'nın bir yazınsa atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Ekonomi Bakanlığı http://www.ekonomi.gov.tr/ adresinde bulunan internet sitesi ve mobil uygulamasının portal anlayışı çerçevesinde teknolojik, içerik ve işlevsel bakımdan yeniden oluşturularak 5 Aralık 2014 tarihinde Sayın Başbakanımız tarafından hizmete açıldığı ve yeni oluşturulan Bakanlık web portalında "Blog Uygulaması”nın da devreye alındığı bildirilmektedir.

Söz konusu Blog'da Bakanlığın hem merkez hem de yurtdışı birimleri olan Ticaret Müşavir ve Ataşeliklerinden günlük haber girişi yapıldığı ve söz konusu Blog'u takip eden kullanıcıların özellikle Bakanlık yurtdışı personelinin görev yapmakta olduğu ülkelerde yaşanan her türlü güncel haber, bilgi ve gelişmelere ulaşabildiği, "E-Bülten” hizmeti ile alt kategoriler bazında söz konusu Blog'a girilen haber ve duyuruların, sisteme üye olan kullanıcıların e-posta adreslerine günlük olarak gönderildiği, bu kapsamda, söz konusu Blog ve E-bülten vasıtasıyla kullanıcıların ilgilendikleri ülkelere ilişkin ticaret ve ekonomi haberlerine ulaşması, Türkiye ve Dünya ile ilgili gelişmelere, yatırım ve ihracat fırsatlarına ilişkin duyurulara erişim sağlamasının mümkün olduğu, söz konusu E-bültene Bakanlık web portalında yer alan Blog bölümünün altında yer alan E-bülten kayıt ekranından (http://www.ekonomi.gov.tr/portal/faces/blog/e-bulten-kayit) ad-soyad ve e-posta bilgileri ile üye olunabildiği, üyelik esnasında alt kategori ve/veya ülke seçimleri yapılabildiği bildirilmektedir. (3521)

4. Katar 2. Türk Ürünleri Fuarı

İstanbul Ticaret Odası'ndan alınan bir yazıda, İstanbul Ticaret Odası tarafından 1999 yılından itibaren hedeflenen bölgelerin ekonomi merkezlerinde Türk Ürünleri Fuarları düzenlendiği bildirilmekte olup, Türk Ürünleri Fuarları zincirinde geçtiğimiz yıllarda düzenlenen Katar - 1. Türk Ürünleri Fuarı'nın yaklaşık 20.000 m2'de 203 iştirakçi firmayla başarı ile gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, günümüzde bölgenin yeni aktörü ve incisi durumunda olan, kişi başına düşen milli gelir bazında dünyanın en zengin ülkelerinden olan Katar'da 2015 yılının Türk yılı olarak kutlandığı bildirilmekte, Katar'da 2015-Türk yılı çerçevesinde tüm Körfez Bölgesinde yaşanacak Türkiye rüzgarının Katar-2. Türk Ürünleri Fuarı ile zirveye ulaşacağı ifade edilmekte olup, Katar-2. Türk Ürünleri Fuarı'nın, Katar'ın başkenti Doha'da 05-08 Aralık 2015 tarihleri arasında Türk özel sektör mensupları ile Katar ve Körfez Bölgesinin profesyonellerini buluşturacağı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Katar- 2. Türk Ürünleri Fuarı'nın %50 devlet desteği kapsamında olduğu, A'dan Z'ye tüm ana hizmetler dahil 12m²'lik katılım bedelinin sadece 6.720 ABD Doları olduğu belirtilmektedir. (3510)

İletişim:

İstanbul Ticaret Odası - Fuarlar Koordinatörlüğü

Telefon: 0212 455 61 03 - 0212 455 61 07 - 0533 959 30 57 / faks: 0212 520 15 26

E-posta: cigdem.terzi@ito.org,tr / aylin.odabas@ito.org.tr



Ekler:
Ek-1.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.