2015/142 Sirküler (08.07.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015-142

Sayın Üyemiz,

1. Dubai'ye Su İhracatı

2. 1. Doğu Afrika Üretim İş Zirvesi, Kampala / Uganda 1-2 Eylül 2015

3. Abuja / Nijerya İşadamları Heyeti (13-16 Ekim 2015)

4. T.C. Ekonomi Bakanlığı Teşvikleri Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı

5. IWE Istanbul Water Expo

6. ABD Genişletilmiş Tercihler Sistemi (GTS)

7. AB Anti-Damping Soruşturması

Konularını içeren duyurumuz ektedir.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ
Genel Sekreter


1. Dubai'ye Su İhracatı

2015-123 sayılı sirkülerimizde Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atıfla, Dubai Belediyesinin su ithalatında Körfez Standartlarını uygulamaya koyduğu ve ülkemizden yapılacak su ihracatı işlemlerinde, ilgili sirkülemiz ekinde yer alan Sağlık Sertifikasının ibraz edilmesinin, söz konusu belgeye kaynak suyun doğal kaynak suyu olduğu, ilave madde içermediği ve ısı işlem görmediğini gösteren bir ibarenin eklenmesinin, ilaveten ürün ismi, navlun adeti ve ağırlığı içeren bilgilerin su ihracatı için düzenlenecek sertifikaya eklenmesinin talep edildiği bildirilmişti.

Bu defa, Ekonomi Bakanlığı'ndan gönderilen yazıda, keyfiyete ilişkin Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu)'ndan gönderilen yazıda, su ihracatı başvurularında İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ile Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik kapsamında Valiliklerce üretim izni almış ambalajlı sular (kaynak suyu, içme suyu ve doğal mineralli su) için Türkçe sağlık sertifikasının İngilizce düzenlenmesine ilişkin talebin olması halinde, yeminli tercüme bürosuna başvuru sahibi tarafından yaptırılacak tercümesi doğrultusunda Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından İngilizce dilinde düzenlenebileceği yönünde 81 İl Valiliğine 09/03/2014 tarihinde talimat verildiği ifade edilmektedir. (3937)

2. 1. Doğu Afrika Üretim İş Zirvesi, Kampala / Uganda 1-2 Eylül 2015

T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden gönderilen bir yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Sekretaryası Darüsselam'da mukim Doğu Afrika Topluluğu'nun (EAC) 1-2 Eylül 2015 tarihlerinde Uganda'nın başkenti Kampala'da "1. Doğu Afrika Üretim İş Zirvesi” (http://www.eabc.info/manufacturing-summit/) düzenlemeyi planladığı ifade edilmekte olup, Tanzanya Büyükelçiliği'ne iletilen davet mektubunda ticaret odaları veya işadamları dernekleri vasıtasıyla Türk işadamlarının anılan zirveye davet edilmesinin talep edildiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, EAC ve Afrika genelindeki yüksek potansiyelden faydalanmak suretiyle, üretimin GSMH'da ortalama %10 olan payının %25'e çıkarılmasının hedeflenmekte olduğuna değinilmekte, anılan zirve kapsamında yabancı ve yerli yatırımcıların bir araya gelerek ikili görüşme fırsatı elde edecekleri vurgulanmaktadır. (3958)

3. Abuja / Nijerya İşadamları Heyeti (13-16 Ekim 2015)

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan yazıda, Meclisleri organizasyonu ve THY işbirliği ile 13-16 Ekim 2015 tarihleri arasında Nijerya'ya yönelik işadamları heyeti düzenleneceği, Abuja şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda iş gezilerinin yanı sıra her iki ülke girişimcilerini buluşturan iş görüşmeleri gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Girişimcilerimize potansiyel iş fırsatları sunan Nijerya'da pazar payımızın artırılması ve yeni ihracat imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyete İnşaat ve Alt Yapı, Dekorasyon, Yapı Malzemeleri, Enerji, Tarım ve Hayvancılık, Sağlık ve Ekipmanları, Otelcilik ve Emlak, Gıda, Mobilya, Deri (Ayakkabı), Hazır Giyim ve Tekstil, Güvenlik Malzemeleri ve Ekipmanları, Makine ve Ekipmanları (İş ve Tarım Makineleri), Otomotiv ve Yedek Parça, Kimya, Temizlik ve Hijyen Ürünleri ve Petrokimya sektörleri başta olmak üzere uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmalarımızın katılmalarında yarar görülmektedir.

Bu çerçevede, azami 40 katılımcıdan oluşacak heyete katılmak isteyen firmaların http://goo.gl/58wddQ adresindeki başvuru formunu eksiksiz doldurarak, en geç 18 Eylül 2015 Cuma günü mesai bitimine kadar başvuruda bulunmaları; organizasyon kapsamındaki uçak bileti, konaklama, toplantı ve transfer giderlerinin karşılanmasını teminen firmalarımızın, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Vakıfbank Şirinevler Şubesi (Şube kodu: 282), (Iban No : TR63 0001 5001 5804 8000 9986 04), Dolar hesabına 980.- ABD Doları avans (katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz) ödemesi yapmaları gerekmektedir. (3915)

Ayrıntılı Bilgi İçin:

Volkan İNCEKARA - Tel: 0212 454 0797 - E-Posta : volkanincekara@tim.org.tr

4. T.C. Ekonomi Bakanlığı Teşvikleri Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndan gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, T.C. Ekonomi Bakanlığı yetkilileri tarafından 22 Temmuz 2015 tarihinde İstanbul TOBB Plaza'da "T.C. Ekonomi Bakanlığı Teşvikleri Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, toplantıda Bakanlık yetkilileri tarafından 2015-8 sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar, 2015-9 sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri Hakkında Karar, 2011/1 sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ ve 2014/10 sayılı Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkında Karar desteklerinin anlatılacağı ve ekli taslak program kapsamındaki eğitim ve bilgilendirme toplantısına katılan temsilcilere "katılım sertifikası” verileceği bildirilmektedir. (3910)

Ek-1 : Taslak Program ve Başvuru Formu

5. IWE Istanbul Water Expo

ITE Turkey - EUF'den alınan yazıda, ITE Turkey - EUF olarak ülkemizin yalnızca "su ve atık su” konusunda odaklanmış ilk ve tek sektörel fuarı olan IWE Istanbul Water Expo - Su ve Atıksu Arıtma Teknolojileri Fuarı ve Konferansı'nı organize ettiklerini bildirmektedir.

Yazıda devamla, ülkemiz ve çevre ülkeler pazarına yönelik olarak düzenlenecek olan IWE Istanbul Water Expo'nun T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İller Bankası, Türkiye Belediyeler Birliği, ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından desteklendiği, 03 - 05 Eylül 2015 tarihleri arasında İFM İstanbul Fuar Merkezi'nde 150'ye yakın yerli ve yabancı teknoloji, ekipman ve hizmet firmasının katılımı ile düzenlenecek olan IWE Istanbul Water Expo kapsamında sektör gündemine ışık tutan bir konferans düzenleneceği ifade edilmektedir.

Söz konusu fuar hakkında detaylı bilgiye ve online davetiyeye http://www.istanbuleaterexpo.com adresinden ulaşılabilmektedir. (3939)

6. ABD Genişletilmiş Tercihler Sistemi (GTS)

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nün bir yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, ABD'nin, 1976 yılından bu yana, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerden gerçekleştirilen ithalat için ABD pazarına gümrük vergisiz giriş imkanı tanıyan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'ni (GTS) uyguladığı, ABD GTS Programı'nın, 2015 yılı itibariyle ülkemiz de dahil olmak üzere 122 ülkeye, sekizli GTİP bazında yaklaşık 5.000 kalem mal için ABD pazarına gümrüksüz giriş imkanı tanıdığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, 31 Temmuz 2013 tarihinde sonlandırılmış olan söz konusu programı da içeren Kanun'un, 29 Haziran 2015 tarihinde ABD Başkanı tarafından onaylanmış olduğu; bu kapsamda ABD GTS Programı uygulamasının, 31 Temmuz 2013 tarihinden itibaren geriye dönük olarak geçerli olmak üzere, 31 Aralık 2017 tarihine kadar uzatılmış olduğu ve 29 Temmuz 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceği bildirilmektedir. (3859)

7. AB Anti-Damping Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Avrupa Birliği (AB) tarafından Rusya Federasyonu menşeli "Alüminyum Folyo” (7607.11.19 GTİP'li) ithalatına karşı yürütülmekte olan anti-damping soruşturması kapsamında % 12,2 oranında geçici anti-damping vergisi tatbik edilmesine hükmedildiği, konuya ilişkin 4 Temmuz 2015 tarihli AB Resmi Gazetesi nüshasına http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2015.175.01.0014.01.ENG internet adresinden ulaşılması mümkün olduğu bildirilmektedir.

Bu durumun ülkemizin bahse konu üründe AB'ye ihracatında Rusya Federasyonu menşeli ürünler karşısında rekabet avantajı sağlayabileceği ifade edilmektedir. (3927)



Ekler:
EK-1.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.