2015/151 Sirküler (22.07.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015-151

Sayın Üyemiz,

1. Çin Halk Cumhuriyeti ve Endonezya Cumhuriyeti Resmi Ziyaretler

2. YÖREX-Yöresel Ürünler Fuarı

3. Fas, Fotovoltavik Güneş Enerjisi İhalesi

4. Hong Kong Bitkisel Yağ Sektörü

Konularını içeren duyurumuz ektedir.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter


1. Çin Halk Cumhuriyeti ve Endonezya Cumhuriyeti Resmi Ziyaretler

Bilindiği üzere; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Temmuz- 1 Ağustos 2015 tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti ve Kore Cumhuriyeti'ne yapacağı ziyaretler çerçevesinde Pekin ve Seul şehirlerinde iş forumları ve ikili görüşmelerin düzenleneceği daha önce bildirilmişti.

Konuyla ilgili Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) alınan yazıda, anılan ziyaretlerin Kore Cumhuriyeti kısmının ileri bir tarihe ertelendiği ve yerine Endonezya Cumhuriyeti'nin eklendiği belirtilmekte; bu kapsamda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın aynı tarihlerde Çin Halk Cumhuriyeti ve Endonezya Cumhuriyeti'ne yapacağı resmi ziyaretler çerçevesinde Pekin ve Cakarta şehirlerinde iş forumları ve ikili iş görüşmeleri düzenleneceği ifade edilmektedir.

Bahse konu yazıda devamla, Çin ve Endonezya ile ticaret ve yatırım ilişkisi olan firmaların katılımında fayda görülen ziyaretin Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından paket program dahilinde gerçekleştirileceği bildirilmektedir. Özel uçak ile gidiş-dönüş, konaklama, ara transferler (Türkiye içi dahil değildir), çalışma yemekleri, tercümanlık hizmetleri, iş forumlarına katılımdan oluşan paket programın avans ücreti 6.000 ABD Doları'nın 24 Temmuz 2015 saat 17:00'a kadar ilgili hesap numarasına (İş Bankası Beyoğlu Şubesi IBAN TR60 0006 4000 0021 0113 3147 12 dolar hesabı) yatırılması ve online kayıt işlemleri ile tamamlanması gerekmektedir. Ziyaret programı başvuru yapan firma temsilcilerine bilahare iletilecektir.

Bu çerçevede, anılan ziyarete katılacak üyelerimizin http://kayit.deik.org.tr/KatilimFormu/78/5247 bağlantı adresindeki başvuru formunu doldurmaları ve avans dekontu ile beraber DEİK'e (İlgili kişi: Ecem Mirzaoğlu, E-posta: emirzaoglu@deik.org.tr, Tel: 0212 339 50 18 ) iletmeleri beklenmektedir. (4124)

2. YÖREX-Yöresel Ürünler Fuarı

Antalya Ticaret Borsasından alınan bir yazıda; yöresel ürünlerimizin markalaşması ve ticari değer kazanması yolunda önemli bir buluşma noktası haline gelen Yörex-Yöresel Ürünler Fuarı'nın altıncısının bu yıl 07-11 Ekim 2015 tarihlerinde Antalya Expo Center'da gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Fuar ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.yorexfuar.com web adresinden ulaşılabilmektedir.

3. Fas, Fotovoltavik Güneş Enerjisi İhalesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) alınan bir yazıda; Fas'ın bazı bölgelerinde hayata geçirilen "Photovoltaic Solar Power Plant-Fotovoltaik Güneş Enerjisi Tesisi" projelerinden biri olan "Noor Talfialt Projesi" kapsamında ön yeterlilik için firma veya konsorsiyumlardan talep toplanacağı, bu kapsamda Zagora, Erfoud ve Missour şehirlerinde kurulması planlanan 3 adet 75 MW kapasitesinde Fotovoltaik Güneş Enerjisi Tesisi için ihaleye çıkılacağı bildirilmektedir.

Yazının devamında, anılan ihalenin ön yeterlilik duyuru numarasının SP 487776 olduğu, detaylı bilginin www.one.org.ma bağlantı adresinde bulunduğu belirtilmekte olup ihaleye katılım için son başvuru tarihinin 04 Eylül 2015 tarihi olduğu ifade edilmektedir. (4099)

4. Hong Kong Bitkisel Yağ Sektörü

Hong Kong Ticaret Ataşeliğimizden gönderilen yazıya atfen Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Hong Kong'da yenilebilir katı ve sıvı yağların genel sağlık ve güvenlik koşullarına tabi olduğu bildirilerek; Hong Kong Hükümetince 07/07/2015 tarihi itibarıyla, söz konusu ürünlerin güvenlik standartlarının düzenlenmesine yönelik bir "kamu konsültasyon dokümanı" yayımlandığı, söz konusu belgeye yönelik görüşlerin 06/10/2015 tarihinde kadar Gıda Güvenliği Merkezi veya Çevre Koruma Departmanı'na iletilmesinin gerektiği ifade edilmektedir.

Aynı yazıda devamla, anılan düzenleme çerçevesinde; atık pişirme yağının yanı sıra, insan tüketimine uygun olmayan yağların, yerel yağ üretimi ile ithal ve ihraç edilen yağlarda girdi olarak kullanılmaması, ürünlerin ancak resmi bir sertifika veya resmi olarak tanınmış bağımsız bir test kuruluşu tarafından düzenlenen sertifika ile ithal edilmesinin yasal bir zorunluluk haline getirilmesi, atık yağın toplanması, tasarrufu ve ticaretinin lisansa tabi olması ve lisans sahibi olmaksızın söz konusu işlemleri yapanların cezaya tabi tutulması gibi hususlarının düzenlenmesinin hedeflendiği belirtilmektedir. (4113)


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.