2020/010 Sirküler (13.01.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2020-010

Sayın Üyemiz;

1. 2020-1 Sayılı İlaç Sektörü Komite Toplantısı Hk.

2. I. İsrail Türk İhraç Ürünleri Fuarı /Fuar Duyurusu Hk.

3. Litvanya, Estonya ve Letonya İş Forumları

4. İHBİR - Expo ANTAD& Alimentaria 2020 Milli Katılım Organizasyonu Hk.

5. Rusya Federasyonu'na Domates İhracatı

6. Driving FDIs Through PPSs isimli Etkinlik Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güzide ERYÜCEL ÇAKAR
Genel Sekreter V.


1. 2020-1 Sayılı İlaç Sektörü Komite Toplantısı Hk.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB)'nden alınan bir yazıda, ilaç sektöründe faaliyet gösteren firmaların ihracatını artırmak amacıyla komite toplantıları düzenlendiği, katılımın ücretsiz olduğu söz konusu toplantılara, başta firma yetkilileri olmak üzere, sivil toplum kuruluşu temsilcileri gibi pek çok sektörel paydaşın katılım sağladığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda, 13 Ocak 2020 Pazartesi günü Dış Ticaret Kompleksi A Blok 5. Kat Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilecek olan 2020-1 Sayılı İlaç Komite Toplantısı'na katılmak isteyen sektör temsilcilerinin en geç 10 Ocak 2020 Cuma günü saat 17:00'e kadar https://tinyurl.com/2020-1ilackomite linkinde yer alan başvuru formunu doldurmaları gerektiği belirtilmektedir.

2. I. İsrail Türk İhraç Ürünleri Fuarı /Fuar Duyurusu Hk.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri(AKİB)'nden alınan bir yazıda, 3-5 Haziran 2020 tarihleri arasında İsrail / Tel Aviv'de bu yıl ilk kez Akdeniz İhracatçı Birlikleri organizasyonunda "Türk İhraç Ürünleri Fuarı”nın milli katılımının organize edilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Ayrıca, İsrail'in yılda yaklaşık 6 milyar dolara ulaşan ihracatı ve bu sayının yıldan yıla artış göstermesi sebebiyle ülkemiz dış ticaretinde önemi giderek artan pazarlar arasında yer almakta olduğu, diğer taraftan İsrail'le gerçekleştirilen ticarette, ticaret dengesinin ülkemiz lehine olmasının, cari açık sorununun azaltılması bakımından, İsrail Pazarı'nın önemini bir kat daha arttırdığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 31.01.2020 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerektiği bildirilmektedir.

Online Başvuru Formu: Türk İhraç Ürünleri Fuarı

Katılım Bedeli: 727 $/m2'dir. (Katılmak isteyen firmalarımızın başvuru süresi içerisinde toplam katılım bedellerinin %50 ödemesini yapmaları gerekmektedir.)

Katılım bedeline;

· Yer kirası,

· Özel stant konstrüksiyonu,

· PR Hizmeti ve Fuar alanında 2'li iş görüşmeleri

· Nakliye hizmeti (tek yön -denizyolu nakliyesi) (nakliye limitleri daha sonra bildirilecektir.)

· Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

· Elektrik ve internet bağlantısı,

· Genel Sekreterliğimizce hazırlanan firma broşüründe yer alma stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez ) hizmetleri dahildir.

Fuar Konusu: Fuar tüm ihracatçı firmalara yönelik olup bütün ihracat ürünlerini kapsamaktadır.

Fuar Desteği: T.C. Ticaret Bakanlığı'nın milli katılımı onaylaması durumunda 2017/4 sayılı Yurt Dışı Fuar Katılımlarının Desteklenmesine ilişkin Tebliğ'i uyarınca fuar katılım bedelinin yaklaşık %50'si desteklenecektir.

Banka Hesap Bilgileri

Alıcı Adı: Akdeniz İhracatçı Birlikleri

Banka ve Şube Adı: Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Mersin Şubesi (Şube Kodu: 052)

IBAN (Dolar): TR40 0001 5001 5804 8000 9271 41

İletişim Bilgileri

Sultan Bayrak- sultanbayrak@akib.org.tr Dahili: 1201

Aydan Hançer- aydanhancer@akib.org.tr Dahili: 1205

Bu kapsamda, gerçekleştirilmesi planlanan "I. İsrail Türk İhraç Ürünleri” Fuarı'na katılım sağlanmasının hem alternatif pazarların geliştirilmesi hem de ihracat rakamlarının hedeflenen seviyelere ulaşması açısından büyük önem arz ettiği bildirilmektedir.

EK-1: Katılım Şartları

3. Litvanya, Estonya ve Letonya İş Forumları

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan'ın 28-30 Ocak 2020 tarihleri arasında Litvanya, Estonya ve Letonya'ya resmi ziyaretleri kapsamında iş dünyası heyeti ziyareti ve anılan ülkelerde İş Forumları gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Ayrıca, 27 Ocak 2020 Pazartesi günü İstanbul'dan çıkışlı program kapsamında, 28 Ocak 2020 Salı günü Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta, 29 Ocak 2020 Çarşamba günü Estonya'nın başkenti Tallinn'de ve 30 Ocak Perşembe günü Letonya'nın başkenti Riga'da söz konusu ülkelerin Ekonomi Bakanlarının onurlandırmalarıyla Litvanya- Türkiye İş Forumu, Estonya-Türkiye İş Forumu ve Letonya-Türkiye İş Forumunun düzenleneceği, söz konusu forumlara ilgili ülkelerin Bakanlarının yanı sıra önde gelen iş dünyası kuruluşları ve temsilcilerinin katılım sağlayacağı, tüm iş forumlarında katılımcı firmalar ile söz konusu ülkelerdeki firmalar arasında ikili firma görüşmelerinin gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Söz konusu ülkelere seyahat edenlerin geçerli Schengen vizelerinin geçerlilik süresi devam eden pasaportta olması gerektiği, toplantıya katılım ücreti ve ziyaret programına ilişkin detayların kesinleşmesini takiben DEİK tarafından iletileceği, katılımcıların konaklama ve uçuş düzenlemelerini kendileri tarafından gerçekleştirilmesinin beklendiği, Türkiye'nin söz konusu ülkeler ile ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni fırsatlar yaratılması açısından önem arz eden İş Forumlarına katılım sağlamak isteyen ihracatçıların, 22 Ocak 2020 Çarşamba günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1130/14174 bağlantısındaki formu eksiksiz doldurarak başvurma ları gerektiği bildirilmektedir.

EK-2 : Taslak Program (1 Sayfa)

4. İHBİR-Expo ANTAD& Alimentaria 2020 Milli Katılım Organizasyonu Hk.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB)'nden alınan bir yazıda, 31 Mart - 02 Nisan 2020 tarihleri arasında, Guadalajara / Meksika'da düzenlenecek olan Expo ANTAD & Alimentaria Uluslararası Gıda ve Süpermarket Ürünleri Fuarı'nın Türkiye milli katılım organizasyonu İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) tarafından gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, Expo ANTAD & Alimentaria Fuarı'nın bu sene 37. kez düzenlenecek olduğu ve Genel Ticaret Fuarı niteliğinde olan söz konusu fuarda gıda ve içeceğin yanı sıra şekerli mamuller, soft içecekler, baharatlar, atıştırmalık ürünler, su ürünleri, organik ürünler, sağlık, restoran ürünleri gibi birçok sektörden katılımcıya ulaşmanın mümkün olacağı, 2019 yılında yaklaşık 55.000 m2'lik bir alanda gerçekleştirilmiş olduğu, fuarda 28 ülkeden 1.700 katılımcının yer aldığı, fuarı 3 gün içinde yaklaşık 37.000 kişinin ziyaret ettiği, ayrıca 2019 yılında söz konusu fuarda, %67'sinin lokal, geri kalanının ise uluslararası katılımcılar olduğu ve bu doğrultuda özelde Meksika olmak üzere çevre ülkelerin de gıda sanayisine katkı sağlama kabiliyetine sahip olduğu, Expo ANTAD & Alimentaria Uluslararası Gıda ve Süpermarket Ürünleri Fuarı'nın Güney Amerika Kıtasının en prestijli fuar organizasyonlarından biri olduğu, Walmart, Soriana, Waldo's, Chedraui, Ley, S*Mart, Comercial Mexicana ve Grupo Idea gibi Amerika kıtasının en büyük perakende zincirlerinin direkt katılımcı olarak hazır bulunduğu ve Expo Antad & Alimentaria Fuarı'nın, genel itibariyle Latin Amerika bölgesine hitap ettiği bildirilmektedir.

Söz konusu fuara başvuruda bulunmak isteyen üyelerin, ekte yer alan Başvuru Formunu ve Fuar Katılım Sözleşmesini, firma kaşesi ve yetkili imzasıyla beraber doldurarak, 13 Ocak 2020 Pazartesi günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimizin 0 212 454 05 01-02 numaralı faksına veya hububat@iib.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.


Ayrıntılı bilgi için

Hububat Koordinasyon Şubesi

Yasemin Kurt
Tel: 0212 454 05 00 - 1536 
Faks: 0212 454 05 01-02 

EK-3: Fiyatlı Sirküler

EK-4: Başvuru Formu

Ek-5: Katılım İstek Formu

5. Rusya Federasyonu'na Domates İhracatı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Rusya Federasyonu tarafından ülkemiz menşeli domates ithalatında 01/11/2017 tarihinden itibaren kümülatif olarak uygulanmakta olan 100 bin tonluk kota miktarının Rus Tarım Bakanlığınca 2019 yılı Nisan ayı sonunda 150 bin ton mertebesine yükseltildiği ve söz konusu kotanın takibatının Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından haftalık iletilen rakamlar doğrultusunda Ticaret Bakanlığınca yapıldığı ifade edilmektedir.

Ayrıca, 29 Aralık 2019 tarihi itibarıyla ihracatımızda 135 bin ton seviyelerine ulaşıldığı ve söz konusu kota uygulamasının kaldırılmasına yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı ile de koordineli bir şekilde Rus makamları nezdinde girişimlerin devam ettiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, mevcut durumda 150 bin ton olarak tahsis edilen ithalat miktarının müteakip süreçte gerçekleştirilecek olan ihracat neticesinde tamamıyla kullanılması ihtimalinin bulunduğu dikkate alındığında, ihracatçıların sevkiyat aşamasında sorun yaşamamasına önem gösterileceği bildirilmektedir.

6. Driving FDIs Through PPSs isimli Etkinlik hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Özbekistan'ın Başkenti Taşkent'te, 4 - 5 Şubat 2020 tarihlerinde 'Driving FDIs Through PPSs' isimli yuvarlak masa toplantısının yapılacağı, Özbekistan Maliye Bakanlığı'nın desteği ile gerçekleştirilecek bu toplantıya, pek çok ülkeden siyasetçi, bürokrat ve firma düzeylerinde katılımcıların olacağı ve Özbekistan'ın önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek yatırım projeleri konusunda bilgi sahibi olmak isteyen yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğu bilgisinin yer aldığı, söz konusu etkinlik ile ilgili detaylı bilgilere http://www.uzbekppp.com/ internet bağlantısından ulaşılabildiği bildirilmektedir.



Ekler:
EK 2 Taslak Program ( 1 Sayfa).pdf

EK-1 Katılım Şartları.DOCX

EK-3 Fiyatlı Sirküler.pdf

EK-4 Başvuru Formu.pdf

EK-5 Katılım İstek Formu.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.