2020/049 Sirküler (28.02.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2020-049

Sayın Üyemiz;

1. Fuar Duyurusu

2. Polis Ekipmanları Temini Hk.

3. Havaalanı Mobilyası ve Ekipman Alımına İlişkin İhale Duyurusu

4. Filipinler / Motorlu Taşıtlar Korunma Önlemi Soruşturması

5. Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik

6. Asia Fruit Logistica 2020 Singapur / Fuar Duyurusu Hk.

7. 12. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması Hk.

8. Meksika Türk İhraç Ürünleri Fuarı Hk.

9. Özel Bankalar ile Yapılan Protokollerin İptali

10. Ortak Piyasa Düzeni

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.


1. Fuar Duyurusu

Peru'nun Ankara Büyükelçiliği'nden alınan Nota'ya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, 22 - 24 Nisan 2020 tarihleri arasında Lima'da, Perulu üreticiler ve tedarikçilerle ihracatçı firmalar arasında irtibat kurulması, ticaretin teşvik edilmesi ve Peru'nun giyim, ayakkabı, aksesuar ve mücevherat alanındaki kapasitesinin gösterilmesi amacıyla "Peru Moda ve Peru Moda Deco 2020" isimli iki etkinlik düzenleneceği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, etkinliğe ilgi duyan Türk ihracatçıların Peru İthalat ve Turizmin Geliştirilmesi Komisyonu (PROMPERÚ), Peru Dış Ticaret ve Turizm Bakanlığı (MINCETUR), Lima Ticaret Odası, İthalatçı Birlikleri (ADEX), Ulusal Sanayiciler Odası, Peru Sanayi ve Dış Ticaret Odası (COMEX), Peru El Sanatları Enstitüsü ve Dışişleri Bakanlığı'ndan oluşan Organizasyon Komitesinin ön değerlendirmesi neticesinde teşvik gezileriyle, ürünlerin bulunduğu kolilerden faydalanabileceği belirtilmektedir. Etkinlikle ilgilenen firmaların https://www.perumoda.com/EN/ adresinden bilgi alabileceği bildirilmektedir.

"Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği ifade edilmektedir.

EK-1: Peru'nun Ankara Büyükelçiliğinden Alınan Notalar

2. Polis Ekipmanları Temini Hk.

Abuja Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nin bir yazısına atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Nijerya'lı 'Pens & Drops' isimli firmanın savunma ve güvenlik alanlarında uzman olduğu, her türlü asker ve polis ekipmanları konusunda ülkemizden firmalarla irtibat kurmak ve iş birliği sağlamak isteği belirtilmektedir.

Söz konusu firmanın, Ticaret Müşavirliğimize sunmuş olduğu dilekçesinde Nijerya Polis Gücü'ne numune gönderilmek üzere balistik kask ve kurşungeçirmez yelek temini açısından kendilerine yol gösterebilecek firmalar ile işbirliği yapmak istediklerinin belirtildiği ifade edilmektedir.

EK-2: Firma İletişim Adresi

3. Havaalanı Mobilyası ve Ekipman Alımına İlişkin İhale Duyurusu

Saraybosna Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nin bir yazısına atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Uluslararası Saraybosna Havaalanı Kamu Şirketi tarafından Uluslararası Saraybosna Havaalanı Terminal B'nin ihtiyaçları için mobilya ve ekipman alımına ilişkin ihale duyurusu yapıldığı ifade edilmektedir.

İhale sürecinin devlet düzeyinde Bosna Hersek Kamu İhaleleri Ajansının web portalı (https://www.ejn.gov.ba/Announcement/Search) üzerinden takip edilebileceği, anılan web portalına aday firmalar tarafından ücretsiz olarak üye olunmasının akabinde 246-1-1-146-3-33/20 ihale bildirim numarası ile ihale dokümanlarının site üzerinden indirilebileceği ve ihale dokümanlarının alınabileceği belirtilerek son tarihin 23/03/2020 olduğu bildirilmektedir.

Söz konusu ihaleye yönelik olarak son müracaat tarihinin 25/03/2020 saat 12:00 olduğu, tahmini toplam sözleşme değerinin KDV (%17) hariç 1.000.000,00 KM (511.291,00 Avro) olduğu; ihale seçim kriteri olarak "en düşük fiyat teklifi" ibaresine yer verildiği ifade edilmektedir.

EK-3: Özet Bilgi

4. Filipinler / Motorlu Taşıtlar Korunma Önlemi Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Filipinler tarafından, "motorlu taşıtlar” ithalatına karşı bir korunma önlemi (safeguard measure) soruşturması başlatıldığına ilişkin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Komitesine bildirim yapıldığı belirtilmektedir.

Filipinler Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın konuya ilişkin yaptığı duyuru ile soruşturma açılışına ilişkin rapora https://www.dti.gov.ph/media/advisories/13453-prelim-investigaton-application-for-safeguard-measures-on-the-importation-of-motor-vehicles-var-countries web adresinden ulaşılabileceği belirtilmekte olup bahse konu duyuru ile raporda, soruşturmanın 2014-2018 yıllarını kapsadığı ve Filipinler ilgili ithalatı içindeki ülkemiz payının %1'in çok altında olduğunun görüldüğü bildirilmektedir.

Bu kapsamda, süreç esnasında gerçekleştirilmesi öngörülen tarafları dinleme toplantıları tarihlerine ilişkin Ticaret Bakanlığına malumat verilmesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın amir hükümleri uyarınca ülkemizin soruşturma kapsamında alınacak muhtemel önlemlerden muaf tutulması talebini içeren mektubun Filipinler Ticaret ve Sanayi Bakanlığı makamlarına iletildiği ifade edilmektedir.

EK-4: DTÖ Bildirimi

5. Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik

Ticaret Bakanlığının bir yazısına atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmeliğin, 21/02/2020 tarihli ve 31046 sayılı 1. mükerrer Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirilmektedir.

Yönetmelik metni, yönetmelik ekleri, değişikliklere ilişkin açıklayıcı dokümanlar ile soru, görüş ve öneri formuna http://ticaret.gov.tr/gumrukislemleri/yetkilendirilmis-yukumlu-statusu/21-02-2020-tarihli-yonetmelik-degisikligi adresinden, resmi gazete metnine ise https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/02/20200221M1-1.htm adresinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.

EK-5: Yayınlanan Yönetmeliğe İlişkin Özet Bilgi

6. Asia Fruit Logistica 2020 Singapur / Fuar Duyurusu Hk.

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, 16-18 Eylül 2020 tarihleri arasında Singapur'da düzenlenecek olan "ASIA FRUIT LOGISTICA Uluslararası Meyve, Sebze Ticaret Fuarı”nın Türkiye milli katılımının, 6'ncı kez AKİB tarafından gerçekleştirileceği belirtilmekte olup Fuara Türkiye milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 16.03.2020 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerektiği ifade edilmektedir.

Katılmak isteyen ihracatçıların başvurularının kabul edilmesi için Akdeniz İhracatçı Birlikleri Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Mersin Şubesi TR 54 0001 5001 5804 8000 3978 51 IBAN no'lu Euro hesabına Toplam Katılım Bedelinin %50'sinin 27.03.2020 tarihine kadar yatırılması ve online başvurudan sonra gönderilecek olan katılımcı sözleşmesinin firma imza yetkili/yetkililerince imzalanıp, ıslak imzalı sözleşmenin ve imza sirkülerinin AKİB'e kargo edilmesi gerektiği bildirilmektedir.

Yaş meyve sebze, kuru meyveler, organik ürünler, dondurulmuş meyve-sebze, kabuklu meyveler, baharatlar, taze kesilmiş-hazır taze ürünler, çiçekler, tohum ve fidanlar, bitkiler, paketleme-etiketleme makineleri, paketleme malzemeleri, kalite kontrol sistemleri, soğutma-ürün izleme sistemleri, meyve sebze işleme- yıkama sistemlerinin sergileneceği ifade edilen fuarın, 2019 yılında 70 ülkeden 13.500 profesyonel ziyaretçi tarafından ziyaret edildiği belirtilmektedir.

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılım bedelinin yaklaşık %50'sinin destek kapsamında olduğu, firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 117.000 Türk Lirası'na kadar destekleneceği ifade edilmektedir.

EK-6: Katılım Formu ve Fiyatlandırma

EK-7: Banka Bilgiler

7. 12. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması Hk.

Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğü, TİM işbirliği ve Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin organizatörlüğünde, mobilya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak ve tasarımın sektör içi önemini vurgulamak amacıyla, Birliğimizin de desteği ile organize edilen "İhracatçı Birlikleri-12. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nın ödül töreninin 16 Haziran 2020 tarihinde düzenlenmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, İhracatçı Birlikleri - 12. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nın başvurularının 25 Şubat 2020 tarihinde açıldığı, bahse konu yarışmaya başvurmak isteyen tüm katılımcıların, yarışmanın web sitesi www.designforexport.org veya www.mobilyatasarimyarismasi.org adreslerinden online başvuru yapabileceği ve yarışma hakkındaki tüm bilgilere ulaşabileceği bildirilmektedir.

YARIŞMA TAKVİMİ

Yarışma İlan Tarihi: 25 Şubat 2020

Birinci Aşama İçin Proje Tarihi: 24 Nisan 2020 (Gece 24:00'e Kadar)

Seçici Kurul Toplantısı: 04 Mayıs 2020

İlkokul, Ortaokul Ve Lise Öğrencileri

İçin Proje Çizimi Skype Görüşmesi: 11 Mayıs 2020 (İnternet Üzerinden Yapılacaktır)

İkinci Aşama İçin Proje Teslim Tarihi: 22 Mayıs 2020 (Gece 24:00'e Kadar)

Seçici Kurul Toplantısı (2. Aşama): 15 Haziran 2020

Ödül Töreni Tarihi: 16 Haziran 2020

Projelerin Sergilenme Tarihleri: Kasım 2020 (Türkiye Tasarım Haftası)

8. Meksika Türk İhraç Ürünleri Fuarı Hk.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, 2020 - 2021 yılları için belirlenen 17 hedef ülkeden biri olan Meksika'da 17 - 19 Nisan 2020 tarihleri arasında "Meksika Türk İhraç Ürünleri Fuarı”nın Genel Sekreterliklerince düzenleneceği bildirilmektedir.

Mexico City şehrinde düzenlenecek fuarın açılışının Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar PEKCAN tarafından yapılacağı belirtilerek bu fuarda ülkemizin Meksika'ya ihracat potansiyeli yüksek otomotiv yan sanayi, elektronik, deniz taşıtları, demir-çelik, iklimlendirme, petrokimya, plastik, kauçuk, tekstil ve konfeksiyon, şekerli mamuller, mobilya, mücevher, medikal cihazlar, kozmetik ve yapı malzemeleri sektörlerinde firmalarımızın yer almasının önerildiği ifade edilmektedir.

Ülkenin dış ticaretteki en önemli ortağı olan ABD ile son yıllarda yaşadığı siyasi sıkıntılar, dış ticaret bakımından ülkemizin bölgede yoğunluklu ticari faaliyet gösteren ülkelerden birisi olmaması gibi unsurların bu ülkeyi Türk iş insanları için önemli bir cazibe odağı haline getirdiği belirtilmektedir.

Fuara katılım bedeli 975.-USD/m² olduğu, daha çok ihracatçımızın bu önemli pazarda ürünlerini alıcılarla buluşturmasını sağlamak için fuar katılım bedelinin 13 Mart 2020 akşamına kadar özel paket fiyatlar halinde uygulanacağı, aşağıda yer alan paket fiyatların 13 Mart 2020 tarihine kadar sözleşmesini yapan firmalar için geçerli olduğu, bu tarihten sonra sözleşme yapacak firmaların 975.-USD/m² fiyattan yerlerini alabilecekleri ifade edilmektedir.

12 m²'lik stant:9.900.-USD; 16 m²'lik stant:12.240.-USD; 24 m²'lik stant:17.040.-USD; 32 m²'lik stant : 21.760.-USD; 32 m² üzeri stantlar: 680.-USD / birim m² fiyatı uygulanacağı bildirilmektedir.

Bu rakamlara dahil olan hizmetlerin Her firmadan bir kişinin 6 gece 4* yıldızlı otelde oda kahvaltı konaklaması, Kiralanan her m² başına 10 kg hava kargo bedeli, Özel tasarım stant konstüksiyon bedeli, Türkiye ve Meksika'da gümrükleme işlemleri, Gönderilerin fuar alanına taşınması, Paket kapsamında verilen taşıma hakkının üzerinde ki nakliyeler için taşıma limitlerinin aşılması halinde 20.-USD/kg ilave navlun bedeli firma tarafından ayrıca ödeneceği belirtilmektedir.

Nakliye evraklarının son teslim tarihinin 23 Mart 2020 Pazartesi mesai bitimi olduğu, bu tarihten sonra katılım için başvuru yapan firmalara nakliye hizmeti verilemeyeceği, Fuara sevk edilecek malzemelerin Birlikleri tarafından belirlenecek depoya teslim tarihinin 30 Mart 2020 Pazartesi olduğu, nakliyesiz olarak katılacak firmalar için fuara son başvuru tarihinin 27 Mart 2020 olduğu dile getirilmektedir.

Meksika Türk İhraç Ürünleri Fuarına katılacak olan firmaların T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından 2017/4 sayılı karar kapsamında, destek olarak Türk İhraç Ürünleri katılımlarına sağlanan teşviklerden yararlandırılacakları, Fuarın desteğe esas tutarının m² başına 4.558.-TL olduğu, destek tavanının 77.000 TL olduğu belirtilmekte olup, sözleşme bedelinin %40'ının imza tarihinde, %30'unun 31 Mart 2020 tarihinde ve kalan %30'unun ise 10 Nisan 2020 tarihinde tahsil edileceği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, başvuru formu örneği ekte yer almakta olup, söz konusu fuara katılmak isteyen firmaların Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (0 312 447 27 40/165-164-161 veya oaib-pr@ oaib.org.tr) ile irtibata geçmeleri gerektiği belirtilmektedir.

EK-8: Başvuru Formu

9. Özel Bankalar ile Yapılan Protokollerin İptali

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün yazısına atıfla Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, mükelleflerin ödemekle yükümlü oldukları ithalattan alınması gereken gümrük vergisi, KDV, Toplu Konut Fonu, Telafi Edici Vergi, İthal Harcı gibi yükümlülüklerin bankalar aracılığıyla tahsil edilmesine yönelik olarak Bakanlıkları, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve ekteki listede belirtilen özel bankalarla imzalanan protokollerin feshedilmiş olduğu ve protokollerin feshedildiğine dair ilgili bankalara 21.02.2020 tarihinde yazı gönderilerek yazı tebliğ tarihinden itibaren bir ay sonra geçerli olmak üzere bankalar ile yapılmış olan protokollerin feshedildiğinin ve tahsilat yetkilerinin kaldırıldığının bildirildiği ifade edilmektedir.

Fesih tarihinden itibaren ekli listede yer alan bankalara bağlı merkez, şube, internet bankacılığı, ATM, telefon bankacılığı da dahil herhangi bir kanal aracılığıyla söz konusu protokoller kapsamında hiçbir surette tahsilat yapılamayacağı bildirilmektedir.

Halihazırda Protokolleri devam eden T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Halk Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O., Ziraat Katılım Bankası A.Ş., Vakıf Katılım Bankası A.Ş., vasıtasıyla tahsilat yapılmaya devam edileceği dile getirilmektedir.

EK-9: Protokolleri İptal Edilen Bankalar Listesi

10. Ortak Piyasa Düzeni

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bir yazısına atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen IPA 2014 yılı programlaması kapsamındaki "Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum İçin Strateji Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi”nin tamamlandığı belirtilmekte olup proje kapsamında gerçekleştirilen eğitimlere dair notların http://opdproje.org/dokumanlar adresinde yer aldığı bildirilmektedir.



Ekler:
EK 2.pdf

EK 3.pdf

EK 4.pdf

EK 5.pdf

EK 6.pdf

EK 7.pdf

EK 8.pdf

EK 9.JPG

EK-1.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.