2020/058 Sirküler (05.03.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2020-058

Sayın Üyemiz;

1. Peru Fuar Duyurusu, 22-24 Nisan 2020

2. Türkiye - Ruanda İş Forumu, 10 Mart 2020 İstanbul

3. İstanbul da Düzenlenmesi Planlanan Libya-Türkiye İş İnsanları Görüşmesi

4. 44. KKTC Uluslararası Fuarı / Fuar Duyurusu Hk.

5. Meksika Türk İhraç Ürünleri Fuarı

6. Romanya Büyükelçiliği İhale Duyurusu

7. Türkiye - Birleşik Krallık Sağlık İş Forumu Hk.

8. İthalat Yasağı

9. ABD/Telafi Edici Vergi Önlemi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter T.

1. Peru Fuar Duyurusu, 22-24 Nisan 2020

Peru'nun Ankara Büyükelçiliği'nden alınan ve aynı konuya ilişkin iki ayrı Nota'ya atıfla Türkiye İhracat Meclisi(TİM)'den alınan bir yazıda, 22-24 Nisan 2020 tarihleri arasında Lima'da, Perulu üreticiler ve tedarikçilerle, ithalatçı firmaları bir araya getirmeyi hedefleyen, Peru'nun giyim, ayakkabı, aksesuar ve mücevherat alanındaki kapasitesinin gösterilmesi amacıyla "Peru Moda 2020” ve "Peru Moda Deco 2020” isimli iki etkinlik düzenleneceği belirtilmektedir.

"Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alan Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği ifade edilmektedir.

Web: https://www.perumoda.com/en/index.html

Ek-1: Peru Ankara Büyükelçiliğinden alınan Notalar (2 Sayfa)

2. Türkiye - Ruanda İş Forumu, 10 Mart 2020 İstanbul

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ten alınan yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'den alınan bir yazıda, DEİK/Türkiye-Ruanda İş Konseyi ve Ruanda Özel Sektör Federasyonu (PFS) işbirliğinde değişik sektörlerden toplam 70 Ruandalı alım yapacak firmanın katılımıyla 10 Mart 2020 tarihinde 14:00-16:30 saatleri arasında The Marmara Taksim Otel'de Türkiye - Ruanda İş Forumunun gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

İkili firma görüşmeleri için öncelikle tekstil, hazır giyim, ayakkabı, çanta, elektronik ev aletleri, tarım ürünleri işleme makinaları, ambalaj sanayi makinaları, inşaat malzemeleri, mobilya, gıda (çay, kahve, taze meyve-sebze, bakliyat) alanlarında faaliyet gösteren firmalarımızın katılımlarının beklendiği belirtilmektedir.

Söz konusu foruma katılmayı arzu eden firmalarımızın, https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1183/14673 linki üzerinden kayıt yaptırmaları ve toplantı katılım ödeme dekontunu DEİK'e (Saadet Gülmez, africa@deik.org.tr, Tel: 0212 339 50 61) iletmeleri gerektiği bildirilmektedir.

Not: Toplantı ve iş görüşmeleri İngilizce olarak gerçekleştirilecektir.

Ek-2: Taslak Program (İngilizce)

Ek-3: Ruanda Firma Heyet Listesi

3. İstanbul'da Düzenlenmesi Planlanan Libya-Türkiye İş İnsanları Görüşmesi

Dışişleri Bakanlığından alınan yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'den alınan yazıda,

- IFC Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Akpınar ve Libyalı Edawlia Co. fuarcılık şirketi Başkanı Mohamed Gerwash ile yapılan görüşmede 2020 Ocak ayında Libya Ticaret Odaları işbirliğinde Misurata'da düzenlenmesi öngörülen gıda ve inşaat sektörlerine yönelik B2B etkinliğinin Libya'nın içinde bulunduğu şartlar nedeni ile İstanbul'a kaydırılması yönünde karar alındığı,

- 16-17 Nisan 2020 tarihlerinde Pullman İstanbul Otel ve Kongre Merkezinde Libya'dan yaklaşık 200 iş insanının katılımı ile gerçekleştirilmesi yönünde hazırlıklara başlanıldığı, hazırlıklar hakkında bilgiye www.libyaturkeyb2b.com adresinden ulaşılabileceği,

- Misurata Başkonsolosluğumuzu ziyaret eden Libya Temsilciler Meclisi Milletvekili ve Libya Ticaret Odaları Birliği Başkanı Mohamed Raied'in görüşmede; IFC Fuarcılık ile düzenlenmesi planlanan etkinlikle iki ülke iş insanları arasındaki işbirliğinin daha ileri bir seviyeye taşınmasını istediklerini, Libya Sanayi Ticaret ve Tarım Odaları Birliği ile müşterek Libya Türkiye Ticaret Odası oluşumuna önem verdiklerini, anılan program vesilesiyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile ilgili kurum ve kuruluşlarla bir araya gelmek istediklerini belirttiği

ifade edilmektedir.

Ek-4: Yazı ve Ekleri

4. 44. KKTC ULUSLARARASI FUARI/ FUAR DUYURUSU HK.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri(AKİB)'den alınan bir yazıda, 12-21 Haziran 2020 tarihleri arasında Lefkoşa/KKTC'de düzenlenecek "44üncü KKTC Uluslararası Fuarı''na Türkiye'nin Milli katılım organizasyonu Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Genel nitelikli ticari bir fuar olan KKTC Uluslararası Fuarı'na Türkiye'nin Milli katılım organizasyonu prestij amacıyla yapılageldiğinden başvuru yapan firmalar arasından yapılacak değerlendirme sonucu seçilecek katılımcı firmalara ücretsiz olarak stand tahsis edilecek ve firmalara personel giderleri hariç belli oranda mallarının nakliyesi (gidiş-dönüş), gümrüklemesi ve sigortası dâhil hiçbir masraf yansıtılmayacağı, fuarda satış kesinlikle yasak olduğu, firmaların Türkiye'den getireceği sergi ürünlerinin KKTC'de bırakılması söz konusu olmadığı ve her ne kadar uluslararası olsa da fuar ziyaretçi profili genellikle Kıbrıs halkından oluştuğu ifade edilmektedir.

AKİB stand alanını değiştirmeye, nakliye için kısıtlama getirmeye ve/veya gönderilecek sergi ürünlerinin nakliyesini kabul etmemeye yetkili, fuar alanında sergi ürünlerinin güvenliğinden katılımcı firmalar sorumlu ve firmalar fuarda sadece Türk ürünü sergileyebileceği yabancı ürün sergilemenin kesinlikle yasak olduğu belirtilmektedir.

Firmalarca fuara katılım düşünüldüğü takdirde online başvuru formunun 13.03.2020 günü mesai bitimine kadar doldurulması gerektiği bildirilmektedir.

Ulaşan başvurular sektörel dağılım, başvuru sırası vb. göre AKİB tarafından değerlendirilecek ve fuarda yer alıp alamayacağı konusunda başvuru yapan firmalara bilgi verileceği, firma katılımının kesinleşmesi için; fuarda yer alacağı bilgisi verilen firmalara katılımcı sözleşmesi gönderilecek olduğu, gönderilen katılımcı sözleşmesinin firma imza yetkili/yetkililerince imzalanacağı, ıslak imzalı sözleşmenin ve imza sirkülerinin AKİB'e kargo edilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Online başvuru formu: 44. KKTC FUARI ONLINE BAŞVURU FORMU

Başvurusu kabul edilen firmalardan talep edilecek belgeler: Kapasite raporu, ticaret sicil gazetesi, 2020 yılına ait İhracatçı Birliği yıllık aidat makbuzu, fuarda sergileyeceği ürüne ilişkin marka tescil belgesi, güncel vergi levhası.

İlgili kişiler: Sultan Bayrak, Aydan Hançer (Dahili: 1201,1205)

E-Mail: fuar@akib.org.tr

5. Meksika Türk İhraç Ürünleri Fuarı

İlgi:28.02.2020 tarihli 2020/49 sayılı Sirkülerimiz.

İlgide kayıtlı yazımızda yazıda, Genel Sekreterlikleri 17-19 Nisan 2020 tarihleri arasında Meksika'nın Meksiko şehrinde "Meksika Türk İhraç Ürünleri Fuarı” düzenlemesi hususunda görevlendirdiği bildirilmektedir.

Bakanlık Makamından alınan talimat çerçevesinde anılan fuarın küresel ölçekte etkisini gösteren corona virüs salgını sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmesi uygun görülmüş olduğu tarihin bilahare bildirileceği ifade edilmektedir.

6. Romanya Büyükelçiliği İhale Duyurusu

Romanya'nın Türkiye Büyükelçiliğinden alınan yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'den alınan bir yazıda, Merkezi Milli Satın Alma Ofisi'nin aşağıdaki ihale usulü ile satın alma yapmak üzere aşağıda adetleri belirtilen ürünler ile ilgili teklif daveti sunduğu belirtilmektedir:

1-Şapka ve ayakkabı dâhil olmak üzere Koruma tıbbi takım elbise (1.750.000 adet)

2-Koruma gözlüğü (1.750.000 adet)

3-Orta manşetli tek kullanımlık eldiven (1.750.000 adet)

4-FFP2 veya FFP3 tipi maske (1.750.000 adet)

5-Negatif basınçlı izolasyon ünitesi (110 adet)

6-Negatif basınçlı taşıma sedyesi (50 adet)

7-Sıhhi Vantilatör (200 adet)

8-Tıbbi monitör (200 adet)

9-Şırınga pompası (800 adet)

10-Mevcut negatif basınçlı üniteler için filtre (150 adet set)

11-TP1 tipi el dezenfektanı (9000 LT)

12-Kritik yüzey kullanımı için TP2 tipi hassas dezenfektan (9000 LT)

13-Kritik yüzey ve tıbbi teçhizat için TP2 tipi hızlı kullanım hazır dezenfektan (5100 LT veya KG)

14-Yarı kritik yüzey için dezenfektan (5.100 LT veya KG)

15-Kritik olmayan yüzeyler için dezenfektan (9.000 LT)

16-Hava mikro flora dezenfektan seti (9.000 LT)

17-Termal tarayıcı (35 adet)

Teklif vermek isteyen üyelerimizin tekliflerini en kısa sürede bce.ankara@dee,gov.tr adresine bildirim yapmaları gerektiği ifade edilmektedir.

7. Türkiye - Birleşik Krallık Sağlık İş Forumu Hk.

Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.'den (USHAŞ) alınan yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'den alınan bir yazıda, Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin KOCA'nın himayelerinde, USHAŞ'ın organizasyonu ile Brexit'in ardından İngiltere'nin ülkeler arası ilk sağlık işbirliği toplantısı olarak Türkiye - Birleşik Krallık Sağlık İş Forumu'nun 12-13 Mart 2020 tarihlerinde İstanbul CVK Park Bosphorus Hotel'de gerçekleştirileceği ve bahse konu etkinlikte Türkiye ve Birleşik Krallık arasında yatırım ve işbirliği fırsatlarının masaya yatırılacağı ifade edilmektedir.

Başta Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin KOCA olmak üzere, Sağlık Bakanlığından üst düzey yetkililerin katılacağı Forum'da, Birleşik Krallık ‘tan 70 kadar kamu, sigorta ve özel sağlık sektörü yetkilisinin yer alacağı; iki ülke arasında sağlık alanındaki işbirliği ve yatırım fırsatlarının değerlendirileceği, uluslararası sağlık konferansı ve B2B görüşmelerinin tesis edileceği belirtilmektedir. Sağlık hizmetlerinin devlet tarafından Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) aracılığı ile ücretsiz olarak sunulduğu Birleşik Krallık ‘ta estetik, göz, diş, obezite, üreme sağlığı gibi branşlarda sağlık hizmetlerinin ücretli olduğu, ücret alınmayan diğer hizmetlerde ise uzun bekleme sürelerinin bölge insanını yurtdışından sağlık hizmeti alma arayışına yönelttiği ve bu anlamda, küresel sağlık hizmetlerinde tercih edilen ilk 10 ülke arasında gösterilen Türkiye'nin deneyimli sağlık personeli, yüksek kalitesi ve uygun maliyeti ile sağlık hizmeti almak isteyen İngilizlerin dikkatini çekınekte olduğundan bahisle, Türkiye ve İngiltere'nin sağlık alanında gerek kamu gerekse özel sektörde üst düzey temsilcilerini İstanbul'da buluşturmayı amaçlayan Sağlık İş Forumu'nun, iki ülkenin sağlık alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi açısından önemli fırsatlar sunmasının beklendiği ifade edilmektedir.

Not: Detaylı bilgiye www.ukturksaglikforumu.com adresinden ulaşılabilmektedir.

Kayıt ve sponsorluk ilişkileri için yetkili acente:

Satur Organizasyon ve Turizm A.Ş.,

E-posta: kayit@saturorganizasyon.com

Tel: 0212 272 61 06

8. İthalat Yasağı

T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Ukrayna tarafından at nezlesi hastalığı nedeniyle, 11 Ocak 2020 tarihinden itibaren tek toynaklı hayvanların ürünlerinin ülkemizden ithalatının yasaklanmasına ilişkin Odesa Ticaret Ataşeliğimizden alınan yazı ve eki ilişikte gönderildiği ifade edilmektedir.

Ek-5: Ticaret Ataşeliğimizin Yazısı

Ek-6: Bildirim

9. ABD/Telafi Edici Vergi Önlemi

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli "Karbon Kaynaklı Çelik Boru ve Tüpler” (7306.30 ve 7306.90 GTİP'li) ithalatına karşı bir telafi edici vergi uygulandığı, 2 Mart 2020 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yer alan bildirimde tarafların mevcut telafi edici vergi önlemi kapsamında 1 Ocak 2019 - 31 Aralık 2019 dönemi için idari gözden geçirme soruşturması açılması yönünde ABD Ticaret Bakanlığı'na 31 Mart 2020 tarihine kadar başvuruda bulunabilecekleri ifade edilmektedir. Anılan bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2020-03-02/pdf/FR-2020-03-02.pdf internet adresinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın (Usul ve Esaslar) 7. maddesine göre; ihracatçı firmalarımızın talebiyle yürürlükteki sübvansiyon önlemlerine yönelik açılan idari gözden geçirme soruşturmalarında, Usul ve Esaslar kapsamında yer alan firma desteklerinden yararlanmak isteyen ihracatçı firmalarımızın soruşturmayı yürütecek kuruma başvurularını yapmadan önce hizmet alacakları avukatlık/danışmanlık firmasına yaptırdıkları ve soruşturmanın muhtemel sonuçlarını gösterir çalışmayla birlikte üyesi oldukları İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'ne başvurarak TİM'in uygun ve Bakanlığımızın olumlu görüşünü alması gerektiği, Bakanlığın olumlu görüşünü almadan yürürlükte olan sübvansiyon önlemlerinin gözden geçirilmesi için ilgili ülke makamlarına başvuru yapan firmalar, başvuru yaptıkları soruşturma ile bu soruşturmanın başlangıç tarihinden itibaren sonraki 2 yıl boyunca başlatılacak diğer tüm soruşturmalar için mezkûr Usul ve Esaslar kapsamındaki hiçbir destekten faydalanamayacağı belirtilmektedir.



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

ek-4.pdf

EK-5.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.