2020/077 Sirküler (16.03.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2020-077

Sayın Üyemiz;

1. Doğu Kudüs Bölgesi ile Ticaret ve Yatırım Ortaklığı

2. S. Arabistan Gümrük Uygulamaları Hk

3. 10. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması Hk.

4. Suudi Arabistan Gümrük Uygulamaları Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.


1. Doğu Kudüs Bölgesi ile Ticaret ve Yatırım Ortaklığı

Kudüs Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Filistin'in en büyük dağıtım ağına sahip olan Sbitany şirketinin CEO'su Akran Sbitany ile bir görüşme gerçekleştirildiği, firmanın elektronik, ev ve mutfak malzemeleri, beyaz eşya gibi ürünlerde Türk firmaları ile çalışmaya istekli olduğu ve ayrıca adı geçen şahsın Doğu Kudüs'te 2.000 metrekarelik bir arsası bulunduğu ve burada beş yıldızlı bir otel inşa etmek istediği, bu kapsamda hem inşaat hem de işletme konusunda Türk firmaları ile çalışmak istediği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu talep ile ilgilene firmaların kudus@ticaret.gov.tr adresi aracılığıyla Kudüs Ticaret Ataşeliği ile irtibata geçebilecekleri bildirilmektedir.

2. S. Arabistan Gümrük Uygulamaları Hk.

Riyad Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, son dönemlerde Suudi Arabistan'da uygulamaya giren çeşitli belgelendirme zorunlulukları (saber kayıt sistemi vb.) nedeniyle fuarlara gelen ürünlerin zamanında gümrükten çekilemediği, bu nedenle fuar alanında ürün sergilenmede sıkıntılar yaşandığı belirtilmektedir. Bahse konu problemin sadece Türk ürünlerine ilişkin olmadığı, diğer yabancı menşeli ürünleri de kapsadığı, ayrıca, ülkemizden gönderilen ürünlerin S. Arabistan gümrüklerinde hiç bir işlem görmeden 15 gün bekletilmesinin diğer ülke menşeli ürünlere göre bu bekleme süresini artırdığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, T.C. Riyad Büyükelçiliği'nin bir nota marifeti ile bahse konu uygulamaların yarattığı sorunları Suudi Arabistan Krallığı Gümrük İdaresi'ne sorduğu belirtilmektedir. Anılan kurumdan alınan notada, S. Arabistan'daki fuarlarda sergilemek amacıyla getirilen ürünlerin zorunlu olan hiç bir belgeden muaf olmadığı, ürünler için gereken belgelerin gümrük işlemleri öncesi tamamlanması gerektiği, geçici ithalat için ise yerelde fuarı organize eden şirketin Suudi Standartlar, Metroloji ve Kalite Kurumu'na zamanında başvuruda bulunarak muafiyet belgesini alması gerektiğinin ifade edildiği bildirilmektedir.

3. 10. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması Hk.

Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan bir yazıda, Uludağ Tekstil İhracatçılar Birliği tarafından, T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliği ile geleceğin tasarımcılarını ev tekstili sektörü ile buluşturmak amacıyla "Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması”nın bu yıl onuncusunun gerçekleştirileceği bildirilmektedir. Bu yarışmanın hem uluslararası pazarlarda moda ve trend yaratabilecek Türkiye Ev Tekstili özgün tasarımlarının ortaya çıkmasına, hem de Ev Tekstili sektöründe yenilikçi ve özgün tasarımcı kimliğinin güçlenmesine yardımcı olacağı ifade edilmektedir. Yarışmanın, sektörel motivasyon, işbirliği ve dayanışmaya katkı sağlayabileceği gibi, Türkiye'de ev tekstili sektörü ihracatının artırılmasının da amaçlandığı belirtilmektedir.

Yarışmanın, ürün tasarımı kategorisinde bir tema çerçevesinde sadece öğrencilere yönelik olarak gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Yarışmaya, başvurular arasından yapılacak değerlendirme sonucunda 1. 2 ve 3. derecelerinde olmak üzere üç kişinin ödüllendirileceği ifade edilmektedir.

Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması için son dosya teslim tarihinin 27 Mayıs 2020 olduğu, yarışma katılım koşulları il e başvuru formlarına www.evtekstiliyarismasi.com veya www.uib.org.tr adreslerinden ulaşılabileceği ifade edilmektedir.

Sosyal Medya Adresleri:

https://www.facebook.com/evtekstiliyarismasi

https://www.www.instagram.com/evtekstiliyarismasi/

https://twitter.com/textilyarismasi

https://www.youtube.com/channel/UCbKa2OfZsOTZq_GR32P2qXg

4. Suudi Arabistan Gümrük Uygulamaları Hk.

Cidde Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği'nden alınan bir yazıda, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Vuhan kentinde çıkan ve birçok ülkeye yayılan COVID-19 salgınında bugüne kadar 130 bini aşkın vaka görüldüğü, 5 bine yakın insan hayatını kaybettiği belirtilmektedir. Yüksek bulaşıcılığı ve henüz bir tedavi yöntemi geliştirilmemiş olduğu belirtilen hastalığın, sadece insan hayatını tehdit etmemekte olduğu, aynı zamanda dünya ekonomilerini ve ticaretini de tahminlerin ötesinde etkilemekte olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu hastalık nedeniyle en çok etkilenen ülkelerin başında İtalya'nın gelmekte olduğu, anılan salgın nedeniyle İtalya'da ekonomik ve ticari faaliyetlerin durma noktasına geldiği belirtilmektedir. Diğer taraftan, İtalya, Suudi Arabistan'ın en büyük dokuzuncu tedarikçisi olduğu; 2019 yılı itibarıyla Suudi Arabistan'ın, İtalya'dan yaklaşık 4,3 milyar dolar tutarında ithalat gerçekleştirdiği bildirilmektedir. Bahse konu salgın nedeniyle, anılan ülkeden siparişlerin başka ülkelere kayma ihtimali olduğunun, ülkemizdeki ilgili firmaların bu açığı kapatabilme potansiyeline sahip olduğunun değerlendirildiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, Suudi Arabistan'ın İtalya'dan ithalatında öne çıkan ürünler ile bu ürünlerin ülkedeki muhtemel tedarikçileri ekte yer almaktadır.

EK-1: İtalya'dan Suudi Arabistan'a İhraç Edilen Ürünler

EK-2: Firma Listeleri



Ekler:
EK-1.zip

EK-2.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.