2020/116 Sirküler (02.04.2020)


ÖNEMLİ

BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER NO: 2020/ 116

Sayın Üyemiz,

Moskova Büyükelçiliğimize 25/03/2020 tarihinde ulaşan Rusya Federasyonu Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi (FVBKS)'nin bir yazısına atıfla T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda; ülkemizden Rusya Federasyonu (RF)'na ihraç edilen domates başta olmak üzere bitki sağlığı bakımından yüksek risk taşıyabilen ürünlerin bitki sağlığı kontrollerinin 17/03/2020 tarihinden itibaren Novorossiysk Tersanesinde bulunan Novorossiysk deniz hudut kapısında yapılmasının uygun görüldüğü bildirilmektedir.

FVBKS yetkileriyle yapılan şifahi görüşmede; RF tarafından ülkemiz menşeli domates ithalatında karantina kontrollerinin Novorossiysk deniz hudut kapısında da yapılabilmesini teminen gerekli altyapı çalışmalarının tamamlandığı, konunun Federal Gümrük Servisine intikal ettirildiği ve Novorossiysk'in halihazırdaki Port Kavkaz, Bryansk ve Tuapse gümrüklerine ilaveten domateste dördüncü giriş kapısı olacağının belirtildiği ifade edilmektedir.

Ayrıca, Novorossiysk Gümrük İdaresi nezdinde yapılan araştırmada ise konuya ilişkin talimatın 26/03/2020 tarihinde akşam saatlerinde alındığı ancak uygulama konusunda ithalatçılar tarafından henüz bir talepte bulunulmadığının ifade edildiği belirtilmektedir.

Rusya Federasyonu'na yönelik ülkemiz menşeli domates ihracatında özellikle koronavirüs tedbirleri nedeniyle kara hudut kapılarında durma noktasına gelen sevkiyatlarımızın deniz yoluyla alternatif bir güzergâh üzerinden tekrar hızlandırılabilmesini teminen ihracatçı firmalarımızın, ithalatçıları ve/veya gümrükçüleri marifetiyle Novorossiysk'te gümrükleme işlemlerinin başlatılması yönünde girişim ve başvuruda bulunmalarında fayda mülahaza edilmektedir. Aynı şekilde, ihracatçı firmalarımızla yapılan görüşmeler de dikkate alındığında ülkemiz menşeli domates ithalatında karantina kontrollerinde Vernhiy Lars sınır kapısının da yetkilendirilmesinin, özellikle bahar döneminde gerçekleştirilecek domates sevkiyatlarının hızlandırılması ve maliyetlerin düşürülmesi açısından oldukça faydalı olacağının düşünüldüğü ifade edilmektedir.

RF tarafından ülkemiz menşeli domates ithalatında tatbik edilen ve hâlihazırda 200 bin ton olarak uygulanan kotanın kaldırılmasını teminen Ticaret Bakanlığı'nca girişimlere devam edilmekte olduğu, 29 Mart 2020 tarihi itibarıyla söz konusu kota 179,3 bin tona ulaşmış bulunduğu belirtilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.


e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.