2020/120 Sirküler (04.04.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2020-120


Sayın Üyemiz;

1. İtalya Tıbbi Malzeme İhalesi

2. Bakü Limanı TIR Parkı

3. Destek Yönetim Sistemi Hk.

4. ABD/Anti-Damping Soruşturması

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1. İtalya Tıbbi Malzeme İhalesi

T.C Ticaret Bakanlığı'ndan gelen bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden gelen yazıda, İtalya'da Covid-19 vakalarının en yoğun görüldüğü Lombardiya'nın Bölge Yönetimi Maliye Bakanı Davide Carlo Caparini'den, salgınla mücadelede ihtiyaç duyulan tıbbi malzemelerin tedariki için Lombardiya Bölge Yönetimi tarafından açılan uluslararası ihaleye ilişkin ekte yer alan mektubun Roma Büyükelçiliğimize iletildiği belirtilmektedir

Lombardiya bölgesinde salgına karşı sağlık personelinin korunması amacıyla önümüzdeki iki ay için ihtiyaç duyulan sağlık malzemeleri ve miktarları sıralanarak, bölgenin merkezi satın alma şirketi ARIA S.p.A.'nın söz konusu malzemeler için uluslararası bir çağrıda bulunduğu, ayrıca listede kayıtlı miktarlardan daha az veya kısmi teslimatlar için de her türlü teklifin değerlendirmeye açık olduğu ifade edilmektedir.

İlgili ürünlerin İtalya'ya ihracatıyla ilgilenen ihracatçılarımızın ARIA S.p.A. Satınalma Direktörü Dr. Carmen Schweigl, (E-posta:gare@ariaspa.it) ve Mr. Filippo Bongiovanni (E-posta: filippo.bongiovanni@ariaspa.it , Mobil Tel: +39 335 7635849) ile iletişime geçmeleri gerektiği bildirilmektedir.

Ek-1: Hekimleri ve Sıhhi Personeli korumak için gerekli malzemelerin listesi

2. Bakü Limanı TIR Parkı

Bakü Ticaret Müşavirliğinden alınan bilgiye atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda; Azerbaycan makamlarının Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı'ndaki TIR Parkı'nın işletmesi ve Türk şirketlerinin Azerbaycan'da kuracağı şirket üzerinden gemi satın alarak Azerbaycan ve Türkmenistan'daki terminaller arasında gemi hattı işletebileceğine yönelik teklifleri bulunduğu ifade edilmektedir.

3. Destek Yönetim Sistemi Hk.

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda; Destek Yönetim Sistemi çalışmaları çerçevesinde Vergi Resim Harç İstisnası Belgelerine ilişkin modülde son aşmaya gelindiği ve bu çerçevede yapılan mevzuat düzenlemeleri kapsamında, 31/12/2019 tarihli ve 1963 sayılı "İhracat, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" ile "İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ (İhracat:2017/4)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2019/9)" 01/01/2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmek üzere 31/12/2019 tarihli ve 30995 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığı ifade edilmektedir.

2017/4 sayılı Tebliğin geçici 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında "bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten (31/12/2019) sonra düzenlenecek olan vergi resim harç istisnası belgelerine ilişkin iş ve işlemlerin, 31/3/2020 (bu tarih dahil) tarihine kadar fiziksel ortamda tekemmül ettirilebileceği", "gerekli görülmesi halinde ise bu süreyi 6 (altı) aya kadar uzatmaya Bakanlığın yetkili olacağı" hüküm altına alındığı belirtilmektedir.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Wuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılan "Yeni Tip Korona Virüsü (COVID-19)" salgını nedeniyle, mevcut durumda, Bakanlıklarına tanınan mezkûr yetkinin kullanılması ihtiyacının hasıl olduğu ifade edilmektedir.

Bakanlığın 31/03/2020 tarihli Onayı ile "31/12/2019 tarihinden sonra düzenlenecek olan vergi resim harç istisnası belgelerin ilişkin iş ve işlemlerin, 30/06/2020 (bu tarih dahil) tarihine kadar fiziksel ortamda da tekemmül ettirilebilmesi" hususunun kararlaştırıldığı belirtilmektedir.

4. ABD/Anti-Damping Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yerli üreticileri tarafından Kamboçya, Endonezya, Malezya, Sırbistan, Tayland ve Vietnam'ın yanı sıra ülkemiz menşeli döşek ithalatına karşı anti-damping ve Çin menşeli mezkur ürün ithalatına karşı ise telafi edici vergi/sübvansiyon soruşturmaları açılması için ABD Ticaret Bakanlığı (DoC) ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na (USITC) yapılan başvuru ACCESS'te (ABD Ticaret Departmanı Online Belge Portalı) yayımlandığı ifade edilmektedir.

Bir örneği ekte (EK-3) iletilen bahse konu başvurunun incelenmesinden, şikayet konusu ürünlerin ABD Gümrük Tarife Cetveline göre 9404.21.0010, 9404.21.0013, 9404.29.1005, 9404.29.1013, 9404.29.9085 ve 9404.29.9087 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan döşekler olduğu anlaşılmaktadır. Bahse konu şikayette üretici/ihracatçı olarak yer verilen firmalar mezkur şikayetin"ExhibitI-7"kısmında yer almakta olduğu ayrıca ekte gönderildiği belirtilmektedir.

ABD'nin ilgili mevzuatına göre DoC tarafından damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik; USITC tarafından ise damping ve sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli üretimine zarar verip vermediğine ilişkin incelemeler yürütüldüğü, ABD'li yerli üreticiler tarafından anılan soruşturmaların başlatılması için tevdi edilen şikâyetlerin alınmasını müteakip USITC'nin incelemesini başlatması ve 45 gün içerisinde ön bulgularını yayımlaması beklendiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, ülkemize yönelik söz konusu anti-damping soruşturması açılmasına ilişkin resmi bildirim henüz yayımlanmamış olduğu, mezkur bildirimin yayımlanmasını müteakip ilgili süreçlere dair soruşturma takvimi ve gerekli prosedürlere ilişkin ilgili firmalarımızın bilgilendirilmesini teminen üyelerimize ayrıca gerekli malumat verileceği ifade edilmektedir.,

Ek-2:Firma Listesi



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.