2020/127 Sirküler (09.04.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2020-127

Sayın Üyemiz;

1. AB Organik Tarım Ürünleri İthalatı Tüzük Değişikliği Hk.

2. Suudi Arabistan'a Gıda Ürünleri İhracatı

3. Ukrayna Tarım Arazileri Kanunu Hk.

4. Forum Duyurusu

5. Kanada Anti/Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları / Korozyona Dayanıklı Çelik Ürünler

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1. AB Organik Tarım Ürünleri İthalatı Tüzük Değişikliği Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alına yazıda, 2 Nisan 2020 tarihli ve L 102/4 sayılı AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanan 2020/479/EU sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü kapsamında, üçüncü ülkelerden organik ürün ithalatına yönelik düzenlemelerle ilgili 834/2007/AT sayılı Konsey Tüzüğü'nün uygulanmasına ilişkin ayrıntılı kuralları belirleyen 1235/2008/AT sayılı Tüzük'te değişiklik yapıldığı ifade edilmektedir. Bahse konu Tüzükün, 2 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe girmiş olduğu 3 Şubat 2020 tarihinden itibaren uygulanacağı belirtilmektedir.

AB'ye üçüncü bir ülkeden ithal edilen ürünlerin, tanınmış üçüncü ülkenin bir yetkili makamı, kontrol makamı veya kontrol organı ya da tanınmış bir kontrol makamı veya kontrol organı tarafından verilen denetim sertifikası kapsamında ise AB pazarında organik olarak yer alabilmekte olduğu belirtilmektedir. 834/2007/AT sayılı Tüzüğün 33 (1) sayılı maddesi ile uyumlu olması ve üçüncü ülkelerden taşımacılık dahil olmak üzere dağıtım sırasında ithal edilen ürünlerin izlenebilirliğini sağlamak için denetim sertifikasının ilgili kontrol makamı/organı tarafından söz konusu sevkiyat ihracat ya da menşe ülkesinden ayrılmadan önce düzenlenmesi gerekmekte olduğu, buna ilaveten, bahse konu kontrol makamı/organı, taşımacılık belgesi de dâhil olmak üzere tüm ilgili denetim belgeleri temelinde belge kontrolünü yaptıktan sonra denetim sertifikasının ürünlerin (EC) No 889/2008 No'lu Avrupa Komisyonu Tüzüğünün 34 üncü Maddesindeki usüllere göre teslim alındığına ilişkin 18 numaralı kutusundaki beyanı imzalamak zorunda olduğu ifade edilmektedir.

Söz konusu Tüzük'te, sevkiyat üçüncü ülkeden ayrılmadan önce denetim sertifikasında tüm taşımacılık bilgilerinin yer alabilmesi için taşımacılık belgelerinin tamamının zamanında kontrol organında bulunmadığı bazı durumların tespit edilmesi gerekçe gösterilerek taşıma belgelerinde yer alan bilgilerin kontrol sertifikasının düzenlenmesinden itibaren en geç 10 gün içinde ve her halükarda sertifikanın Üye Devlet yetkilileri tarafından onaylanmasından önce ilgili kontrol makamı/organı tarafından kontrol edilip denetim sertifikasına dahil edilmesi gerektiğinin belirtilmesinin uygun bulunduğu ifade edilmektedir. Bu çerçevede, 1235/2008/AT sayılı Tüzük'ün 13. Maddesinin değiştirildiği bildirilmektedir.

EK-1: Tüzük Değişikliği

2. Suudi Arabistan'a Gıda Ürünleri İhracatı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alına yazıda, Suudi Arabistan'a gıda ürünleri ihracatına ilişkin Cidde Ticaret Müşavirliğimizden alınan "Suudi Arabistan Gümrüklerindeki Gecikmeler” konulu bir yazı geldiği bildirilmektedir. Cidde Ticaret Müşavirliğimizin ilgili yazısı ekte iletilmektedir.

EK-2: Ticaret Müşavirliğimizin Yazısı

3. Ukrayna Tarım Arazileri Kanunu Hk.

Odesa Ticaret Ataşeliğimizden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 31 Mart 2020'de Ukrayna'da tarımsal amaçla kullanılan arazi satış moratoryumunun 10.10.2019 tarihli 2178-10 sayılı Yasanın Ukrayna Parlamentosu tarafından onaylanan yasa ile kaldırıldığı, bahse konu yasanın ülkede tarım sektörünün gelişiminde en önemli konu olarak değerlendirildiği, Yasanın 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği, Yasanın yayınlandıktan 6 ay içinde Ukrayna Bakanlar Kurulu'nun Tarım Yasası ile ilgili mevzuatın hazırlanması ve kabul edilmesi ile yetkilendirildiği (Uygulama usul ve esasları ve ilgili ikincil mevzuatlar 6 ay içinde Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanacaktır) belirtilmektedir.

Bahse konu Kanun ile öngörülen hususlar aşağıda yer almaktadır:

- 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde Ukrayna'da tarımsal arazi satışı konusundaki moratoryum kaldırılmaktadır.

- 2Haziran 2021'den 1 Ocak 2024'e kadar, bir alıcıya 100 hektardan fazla arazinin satılamamasına yönelik arazi alımlarında kısıtlamalar uygulanacaktır. 2024 yılından itibaren geçerli olacak şekilde bir alıcıya en fazla satılabilecek arazi azami limiti 10 bin hektara çıkarılacaktır.

- 2021 yılından 1 Ocak 2024 tarihine kadar sadece gerçek kişiler arazi satın alma hakkına sahip olacaktır. 1 Ocak 2024'ten sonra ancak tüzel kişilikler tarım arazilerini satın alma hakkına sahip olacaktır. Söz konusu madde ile; Ukrayna'da faaliyet gösteren Türk firmaları Ukrayna menşeili bir şirket kurarak tarım arazilerini satın alma hakkını elde edebileceklerdir.

- Yabancılara arazi satın alma hakkı tanınmasıyla ilgili husus ulusal referandum ile ayrıca çözülecektir. Ancak, referandumun sonuçlarına rağmen, yabancılar için Ukrayna devlet sınırından 50 km'ye yakınlarında bulunan arazileri satın almak yasak olacaktır.

- 2023 yılından itibaren, terör örgütlerinin üyesi olup Rusya devleti vatandaşlarına ait olan şirketler Ukrayna arazilerini satın alamayacaklardır. Ayrıca, arazi alma yasağı yabancı ülkelerin sahip olduğu şirketler, offshore şirketleri veya kurucuları (beneficiary) tespit edilmesi mümkün olmayan şirketler için uygulanacaktır.

- Para aklama mücadelesi konusunda işbirliğinde bulunmayan şirketler, yasadışı yolu ile para kazanan şirketler ve yaptırımların uygulandığı şirketler Ukrayna tarım arazilerini satın alamayacaklardır.

- Arazi kiralayan kişi/şirket arazi satın alınmasında rüçhan hakkına sahiptir.

- Arazi üzerinde çalışan ve 2010 yılından geç olmamak üzere kullanma hakkına sahip kiracılar tarım ihalelerine katılmadan 10 yıla kadar taksitle adı geçen araziyi satın alabilecekler. Alıcı, ilk ödemeden hemen sonra mülkiyet hakkını kazanacaktır. Kiracı, araziyi satın almak için rüçhan hakkını başka bir kişiye devretme şansına sahiptir, ancak arazi sahibi bu konuda yazılı olarak bildirilmelidir.

- Bankalar arazinin hediye teminat olarak verilmesi halinde arazinin sahibi olabilirler. Finansal kurumu araziyi aldıktan iki yıl içinde bu tür arsaları satmak zorundadır.

- İlk iki yıl içinde devlet arazilerinin satışı için yasak uygulanacaktır.

4. Forum Duyurusu

Dışişleri Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alına yazıda, 2-3 Haziran 2020 tarihlerinde Zagreb'de "Helal İş Forumu (Halal Business Forum) 2020" adlı bir etkinliğin düzenleneceği, Hırvatistan Helâl Sertifikasyonu Merkezi tarafından Hırvatistan'ın AB Dönem Başkanlığı himayesinde gerçekleştirileceği belirtilen bahse konu etkinliğe ülkemizden katılıma önem verildiği ifade edilmektedir. Ekinlikle ilgili detaylı bilgiye https://hbf2020.halal.hr/about adresi üzerinden ulaşılabilmekte olduğu bildirilmektedir.

5. Kanada Anti/Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları / Korozyona Dayanıklı Çelik Ürünler

İlgi: 25.03.2020 tarihli 2020-100 sayılı Sirkülerimiz.

Bilindiği üzere, ilgide kayıtlı yazımızla, Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) tarafından, Kanadalı üreticilerce iletilen şikayet üzerine 8 Kasım 2019 tarihinde, ülkemizin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri ve Vietnam menşeli "Korozyona Dayanıklı Çelik Ürünler” (721030, 721049, 721061, 721069, 721220, 721230, 721250, 722591, 722592, 722699 GTP'li) ithalatına karşı anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları başlatıldığı, CBSA'nın ön kararı kapsamında, 20 Mart 2020 tarihi itibarıyla ihracatçılarımıza %0,87 ila %7,72 (diğerleri marjı) arasında değişen oranlarda sübvansiyon marjı ve %39,7 oranında damping marjı olmak üzere, toplam %39,7 ve %47,42 arasında değişen oranlarda geçici önlem uygulanacağı ve ön karara ilişkin gerekçeli kararın (statement ofreasons) 15 gün içerisinde yayımlanacağı bildirilmişti.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alına yazıda, söz konusu gerekçeli kararın 3 Nisan 2020 tarihinde CBSA'nın web sitesinde yayımlanmış olduğu, anılan karara https://www.cbsa-asfc.gc.ca/sima-lmsi/i-e/cor22019/cor22019-pd-eng.html uzantısından erişilebilmekte olduğu bildirilmektedir.



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.