2020/199 Sirküler (11.06.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2020-199

Sayın Üyemiz;

1. Tarım Ürünlerinde DİR Uygulamaları,

2. Kanada Anti-Damping Soruşturması/Kalın Levha,

3. Cibuti'ye Gerçekleştirilmesi Planlanan Gemi Seferi Hk.,

4. Almanya Sanayi'de Enerji Verimliliği ve Otomasyon İş Gezisi,

5. Fuar Duyurusu (Inotex),

6. Pakistan Sanal Genel Ticaret Heyeti,

7. Nijerya Sanal Ticaret Heyeti, 13-17 Temmuz 2020,

8. Avustralya Kahverengi Kokarca Böceği ile Mücadele Tedbirleri hk.

9. Umman - Limanlarda Tek Pencere Uygulaması,

10. Japonya'ya Süt Ürünleri İhracatı.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.


1. Tarım Ürünlerinde DİR Uygulamaları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, tarım ürünleri ihracatı öngören dahilde işleme izin belgesi (DİİB) düzenlenmesi esnasında uyulacak esaslar, İhracat:2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi (DİR) Tebliği'ne istinaden hazırlanan İhracat:2016/1 sayılı "Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi” ile belirlendiği bildirilmektedir.

2016/1 sayılı Genelge'de 28/05/2020 tarihinde yapılan değişiklik uyarınca mezkur Genelge'nin 7'nci maddesinin birinci fıkrasının "Buğday”a ilişkin "Genel Esaslar” başlığı altındaki birinci ve ikinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, birinci ve ikinci paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki üçüncü paragraf eklendiği ifade edilmektedir.

"(Değişik: 28/05/2020) İşbu Genelge'nin 5'inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, DİR kapsamında buğday ithalatı gerçekleştirilmesini müteakip, ithal edilen eşyaya tekabül eden miktarda buğday unu, buğday irmiği, makarna, bulgur, aşurelik buğday ve hazır/anında noodle ihracatı yapılır."

"(Değişik: 28/05/2020) Makarna, irmik ve şehriye ihracatına yönelik belge talepleri, anılan ürünlerin makarnalık buğdaydan (durum buğdayı - GTİP: 1001.19.00.00.00) elde edilmesi halinde değerlendirmeye alınır. Ancak, Afrika ülkelerine yapılacak ihracatta, buğday ithalatı gerçekleştirilmesini müteakip, ithal edilen eşyaya tekabül eden miktarda makarna ve/veya şehriye ihracatı yapılması, ihraç ürününün bünyesinde azami %30 oranında "adi buğday” kullanılması, ihraç edilen eşyanın ambalajında makarnalık ve adi buğdayın kullanım oranlarının belirtilmesi kaydıyla, makarnalık ve adi buğdaydan üretilen makarna ve/veya şehriye ihracatını öngören belge talepleri de değerlendirmeye alınabilir. Bu kapsamda düzenlenen DİİB'lerin kapatılmasında yukarıda belirtilen şartların sağlandığına ilişkin yeminli mali müşavir raporu aranır."

"(Değişik: 28/05/2020) Hazır/anında noodle ihracatına yönelik belge talepleri, anılan ürün imalatında kullanılan buğdayın, adi buğday (GTİP: 1001.99.00.00.11) olması halinde değerlendirmeye alınabilir. Bu kapsamda düzenlenen DİİB'lerin kapatılmasında yukarıda belirtilen şartın sağlandığına ilişkin yeminli mali müşavir raporu aranır."

Bahis konusu değişikliklerin dercedildiği Genelge metnine, Bakanlığımız internet sitesinin "İhracat Mevzuatı” bölümünden (https://www.ticaret.gov.tr/ihracat/mevzuat/dahilde-isleme-rejimi) ulaşılabileceği ifade edilmektedir.

2. Kanada Anti-Damping Soruşturması/Kalın Levha

İlgi : 29.05.2020 tarihli ve 182 sayılı sirkülerimiz.

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) tarafından, Kanadalı üreticilerce iletilen şikayet üzerine 27/05/2020 tarihinde, ülkemizin yanı sıra Tayvan, Almanya, Güney Kore ve Malezya menşeli "Kalın Levha (Heavy Plate)” (7208.51.00.10, 7208.51.00.93, 7208.51.00.94, 7208.51.00.95, 7208.52.00.10, 7208.52.00.93, 7208.52.00.96 Gümrük Tarife Pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması başlatılmış olduğu, ilgide kayıtlı yazımız ile üyelerimize bildirilmişti.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda,, Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (CITT) tarafından 29/05/2020 tarihinde web sayfasında duyurulan ve https://decisions.citt-tcce.gc.ca/citt-tcce/ra/en/item/17738/index.do?q=Turkey uzantısından erişilebilen duyuruda, damping ve sübvansiyonlu ithalatın yerli sanayiye zarar verip vermediği veya yerli sanayiyi tehdit edip etmediği konusunda ön soruşturma başlatıldığı, soruşturmaya dahil olmak isteyen ilgili tarafların 09/06/2020 tarihine kadar Mahkemelerine bildirimde bulunması gerektiği belirtilmektedir. Buna ilaveten; şikayete yönelik ilgili tarafların görüşlerinin 24/06/2020 tarihi öğlen vaktine, şikayete yönelik bu görüşlere ilişkin karşı görüşlerin ise 02/07/2020 tarihi öğlen vaktine kadar Mahkemelerine iletilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

3. Cibuti'ye Gerçekleştirilmesi Planlanan Gemi Seferi Hk.

Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Djibouti Shipping Company unvanlı firmaya ait M/V Africa Sun Gemisinin 15 Haziran 2020 tarihinde Ambarlı ve Mersin Limanlarından Etiyopya'daki kara limanlarına Cibuti üzerinden ulaşacak şekilde ilk seferini gerçekleştirmesinin beklendiği, söz konusu hat kapsamında Türkiye'den Etiyopya'ya olan ortalama 23 günlük transit süresinin 10 güne düşürülmesinin hedeflendiği ve bu çerçevede, ileriki tarihlerde haftada iki sefer yapılmasının planlandığı belirtilmektedir.

Ek-1: MV Africa Sun Duyuru

4. Almanya Sanayi'de Enerji Verimliliği ve Otomasyon İş Gezisi

Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odasından alınan bir yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Sanayi'de Enerji Verimliliği ve Otomasyon İş Gezisi toplantı organizasyonu kapsamında 9 Haziran 2020 tarihinde Türkiye ve Almanya'dan uzman konuşmacıların önemli sektörel koşulları, güncel teknolojik gelişmeleri, uygulama örneklerini ve faaliyetlerini sunma olanağına sahip olacakları, Alman firmaların çalışmaları hakkında bilgi verecekleri bir sempozyumun gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Toplantı çerçevesinde, 10-19 Haziran tarihinde heyette yer alan Alman firma temsilcileri ile dijital ikili görüşmeler (B2B) organize edileceği belirtilmektedir. Heyetin, 8 Alman firmadan oluştuğu ve amaçlarının Türkiye pazarını daha yakından incelemek, faydalı iş bağlantıları kurmak Türkiye pazarında potansiyel müşteri, distribütör ve iş ortakları ile tanışmayı istedikleri belirtilmektedir.

Anılan sempozyuma kayıt olmak ve heyette yer alan firmaların faaliyet ve ilgi alanları ile ilgili bilgilere ulaşmak ve dijital ikili görüşmelere katılmak için https://bit.ly/3dFOggM linkinden kayıt olunabilmektedir.

Ek-2: Alman Firma Profilleri (8 Sayfa)

5. Fuar Duyurusu (Inotex)

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Fuar İzinleri ve Destekleri Daire Başkanlığı'ndan alınan bir yazıda, Dokuzuncu Uluslararası İnovasyon ve Teknoloji Fuarı (INOTEX 2020) 12-15 Ağustos 2020 tarihleri arasında Tahran/İran''da düzenlenecek olup bahse konu fuara ilişkin ayrıntılı bilgiye www.inotex.com web sayfasından ulaşılabilmektedir. Bilindiği üzere, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerekmektedir

6. Pakistan Sanal Genel Ticaret Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve Meclisimiz organizasyonu ile 20-24 Temmuz 2020 tarihleri arasında Pakistan'a yönelik bir Sanal Genel Ticaret Heyeti düzenlenecek olup, Pakistan'dan iş insanlarının ortak bir dijital platforma davet edileceği nitelikli sanal iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi öngörüldüğü bildirilmektedir.

Tüm dünya ile birlikte ülkemizin de içinde bulunduğu salgın ortamında, ihracatımızı tekrar canlandırmaya yönelik iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek bahse konu Sanal Ticaret Heyetimiz Makine ve Aksamları, Çelik, İklimlendirme, Otomotiv ve Yedek Parça, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Demir ve Demir Dışı Ürünler, Elektrik Elektronik (Elektrikli Ev Aletleri), Medikal sektörleri başta olmak üzere ilgili sektörlerde iştigal eden azami 20 firmamızın katılımları ile gerçekleşecektir.

Bahse konu sanal ticaret heyetimize katılım yukarıda belirtilen kontenjanla sınırlı olup, başvuru ve ödemeler için son tarih 19 Haziran 2020 Cuma günü saat 12:00'dir. Bu tarihe kadar https://bit.ly/30b1e2j internet bağlantısında yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması ve organizasyon kapsamındaki B2B eşleştirme, tercüman, teknik altyapı, reklam & tanıtım giderlerinden oluşan 220,00-USD tutarındaki katılım bedelinin Türkiye İhracatçılar Meclisinin Vakıfbank Güneşli Ticari Şb. (Şube Kodu: 1248) IBAN No: TR63 0001 5001 5804 8000 9986 04 numaralı Dolar hesabına yatırılması ve ödemeye dair banka dekontlarının huseyingok@tim.org.tr e-posta adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Pakistan Sanal Genel Ticaret Heyeti kapsamında;

-Heyete katılım her bir firma için azami 3 kişi ile sınırlı olup, ödemeler firma başı olarak alınacaktır.

-Heyete katılımın kontenjanla sınırlı olması sebebiyle, başvuru ve ödemelerin son güne bırakılmaması önem arz etmektedir.

- Heyete katılım, başvuru formunun doldurulup ödeme yapılması ile kesinleşmektedir.

- Heyete katılım, katılımcı tarafından iptal edildiği takdirde başvuru bedeli iade edilememektedir.

-Türk katılımcı listesi kesinleştikten sonra firma eşleştirme çalışması gerçekleştirilecek olup, yabancı potansiyel satın alımcılar etkinliğe davet edilecektir.

-B2B görüşmeleri esnasında katılımcı firmalarımız eşleştirme yapılan yabancı firmalarla bireysel olarak görüşecektir. İhtiyaç halinde tercümanlık hizmeti verilecektir.

Etkinlik Taslak Programı:

20 Temmuz 2020- Webinar (Zoom programı aracılığı ile)

*Saat detayları netleştirildiğinde, bilgi www.tim.org.tr adresinde ve TİM mobil uygulamasında paylaşılacaktır.

20-24 Temmuz 2020- İkili İş Görüşmeleri (Zoom programı aracılığı ile)

Ayrıntılı Bilgi:

Hüseyin GÖK: huseyingok@tim.org.tr 0212 454 07 02

Özkan ALTUNTAŞ: ozkanaltuntas@tim.org.tr 0212 454 06 18

7. Nijerya Sanal Ticaret Heyeti, 13-17 Temmuz 2020

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve Meclisimiz organizasyonu ile 13-17 Temmuz 2020 tarihleri arasında Nijerya'ya yönelik bir Sanal Ticaret Heyeti düzenlenecek olup, Nijerya'dan iş insanlarının ortak bir dijital platforma davet edileceği nitelikli sanal iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi öngörüldüğü bildirilmektedir.

Tüm dünya ile birlikte ülkemizin de içinde bulunduğu salgın ortamında, ihracatımızı tekrar canlandırmaya yönelik iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek bahse konu Sanal Ticaret Heyetimiz Çimento, Demir-Çelik, Demir ve Demir Dışı, Cam, Seramik, Toprak Ürünleri, Enerji sektörleri başta olmak üzere ilgili sektörlerde iştigal eden azami 20 firmamızın katılımları ile gerçekleşeceği ifade edilmektedir.

Sanal ticaret heyetimize katılım yukarıda belirtilen kontenjanla sınırlı olup, başvuru ve ödemeler için son tarih 19 Haziran 2020 Cuma günü saat 12:00'dir. Bu tarihe kadar https://bit.ly/2WKdLrk internet bağlantısında yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması ve organizasyon kapsamındaki B2B eşleştirme, tercüman, teknik altyapı, reklam & tanıtım giderlerinden oluşan 250,00-USD tutarındaki katılım bedelinin Türkiye İhracatçılar Meclisinin Vakıfbank Güneşli Ticari Şb. (Şube Kodu: 1248) IBAN No: TR63 0001 5001 5804 8000 9986 04 numaralı Dolar hesabına yatırılması ve ödemeye dair banka dekontlarının mehmetcesuroglu@tim.org.tr e-posta adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Nijerya Sanal Ticaret Heyeti kapsamında;

-Heyete katılım her bir firma için azami 3 kişi ile sınırlı olup, ödemeler firma başı olarak alınacaktır.

-Heyete katılımın kontenjanla sınırlı olması sebebiyle, başvuru ve ödemelerin son güne bırakılmaması önem arz etmektedir.

-Heyete katılım, başvuru formunun doldurulup ödeme yapılması ile kesinleşmektedir. Heyete katılım, katılımcı tarafından iptal edildiği takdirde başvuru bedeli iade edilememektedir.

Etkinlik Taslak Programı:

13 Temmuz 2020- Webinar (Zoom programı aracılığı ile) *Saat detayları netleştirildiğinde, bilgi www.tim.org.tr adresinde ve TİM mobil uygulamasında paylaşılacaktır.

13 - 17 Temmuz 2020- İkili İş Görüşmeleri (Zoom programı aracılığı ile)

Ayrıntılı Bilgi:

Mehmet CESUROĞLU: mehmetcesuroglu@tim.org.tr 0212 454 04 86

Kemal Batuhan YAZICI: kemalbatuhanyazici@tim.org.tr 0212 454 00 90

8. Avustralya Kahverengi Kokarca Böceği ile Mücadele Tedbirleri hk.

Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Avustralya Federal Hükümeti Tarım Bakanlığı'nca "kahverengi kokarca böceği-brown marmorated stink bug (BMSB)” ile mücadele kapsamında 1 Eylül 2019 - 31 Mayıs 2020 döneminde geçerli, ülkemiz de dahil olmak üzere 33 farklı ülkeden Avustralya'ya getirilecek muhtelif Armonize Sistem Fasılları kapsamı eşya ile deniz taşıtlarına yönelik olarak zorunlu tutulan arındırma (fumigasyon) işlemine ilişkin bilgilerin daha önce paylaşıldığı belirtilmektedir.

Anılan Bakanlıkça "kahverengi kokarca böceği-brown marmorated stink bug (BMSB)” ile mücadele kapsamında 79-2020 sayılı Duyuru ile 31 Mayıs 2020 tarihinde 2019-2020 BMSB Risk Döneminin sona erdiği ifade edilerek, 1 Mayıs 2020 ve sonrasında riskli olarak belirlenen ülkelerden gönderilen ürünler ile bu ülkelerden ayrılan gemilerin bahse konu tedbirlere tabi tutulmayacağı, bununla birlikte, ithal edilen ürünlerin biogüvenlik risk unsurlarını taşımamasının ithalatçıların sorumluluğu olduğu, ayrıca taşıma firmalarının da kargolarda herhangi bir böceğe rastlanması halinde varış öncesinde bildirim yapma zorunluluğunun bulunduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu duyuru metnine https://www.agriculture.gov.au/import/industry-advice/2020/79-2020 internet adresinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.

9. Umman - Limanlarda Tek Pencere Uygulaması

Muskat Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Umman Ulaştırma Bakanlığının gemi taşımacılığına ilişkin olarak 1 Haziran 2020 tarihinde yeni bir uygulama başlattığı belirtilmektedir.. Bahse konu uygulamaya ilişkin Muskat Ticaret Müşavirliğinin, Ticaret Bakanlığına iletmiş olduğu yazı ekte sunulmaktadır.

Ek-3: Muskat Ticaret Müşavirliğinin Yazısı

10. Japonya'ya Süt Ürünleri İhracat

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, ülkemizden Japonya'ya gerçekleştirilecek süt ürünleri ihracatında kullanılmak üzere 01/06/2020 tarihinden itibaren geçerli kılınan yeni veterinerlik sağlık sertifikası formatına ilişkin Tokyo Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazı ekte gönderilmektedir.

Ek-4: Ticaret Müşavirliğimizin Yazısı


Ekler:
ek-1.pdf

ek-2.pdf

ek-3.pdf

ek-4.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.