2020/234 Sirküler (14.04.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2020-234

Sayın Üyemiz;

1. Fuar Duyurusu (Filistin)

2. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi / Bazı Çelik Ürünleri Korunma Önlemi Soruşturması

3. Birleşik Krallık Taslak Taahhüt Listesinde Para Birimi Düzenlemesi Hk

4. 2021 Yılında Macaristan'da Gerçekleştirilecek Olan Expo Hk

5. Türkiye-Fas STA Tadil Anlaşması Müzakereleri Hk.

6. Endonezya / Halı ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları Korunma Önlemi Soruşturması

7. Hong Kong - Elektronik İthalatında Yaşanan Yabancı Firma Bazlı Bazı Sorunlar Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.


1. Fuar Duyurusu (Filistin)

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Fuar İzinleri ve Destekleri Dairesi Başkanlığı'ndan alınan yazıda, 18-21 Temmuz 2020 tarihleri arasında Ramallah/Filistin'de gerçekleştirileceği daha önceden bildirildiği ifade edilen, Filistin Su Forumu Toplantısı kapsamındaki su, atık su, desalinasyon, enerji gibi konuları kapsayan fuarın, ileri bir tarihe ertelendiği ifade edilmektedir.

2. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi / Bazı Çelik Ürünleri Korunma Önlemi Soruşturması

İlgi : 10.07.2020 tarihli ve 2020/232 sayılı Sirkülerimiz.

İlgide kayıtlı sirkülerimizde duyurusu gerçekleştirilmiş olan, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (Cooperation Council for the Arab States of The Gulf "GCC") tarafından bazı "Çelik Ürünleri" ithalatına karşı başlatılan korunma önlemi soruşturması kapsamında, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin Teknik Sekretaryası tarafından iletilen mektup ve eki Ön Bulgu Raporu ekte yer almaktadır.

EK-1: İngilizce Mektup

EK-2: Arapça Mektup

EK-3: Ön Bulgu Raporu

3. Birleşik Krallık Taslak Taahhüt Listesinde Para Birimi Düzenlemesi Hk.

T.C Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Birleşik Krallık'ın (BK) 28 Mayıs 2020 tarihinde yayımlanan G/MA/TAR/RS/570/Add.1 simgeli belge ile 2018 yılında DTÖ'ye sunulan taslak taahhüt listesinde teknik bir düzeltme yaparak, XIX sayılı listenin En Çok Kayrılan Ülke Prensibi (MFN) tarifelerine ilişkin I. Bölümü ile Tarım İç Destek Sınırlamasına (AMS) ilişkin IV. Bölümünün - I. Kısmında, Euro olarak yer alan para birimini Pound (GBP) olarak düzenlediği belirtilmektedir.

BK'nın, geçiş süreci olarak belirlenen 31 Ocak 2020-1 Ocak 2021 arası dönemde Avrupa Birliği (AB) Ortak Gümrük Tarifesini (OGT) uygulamaya devam edeceği, bununla birlikte, BK'nın 19 Mayıs 2020 tarihinde, tercihli ticaret anlaşması olmayan ülkelere, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren OGT yerine "BK Global Tarifesini” uygulamaya başlayacağı ifade edilmektedir.

Ayrıca, BK'nın, hâlihazırda vergilerini aylık bazda yeniden hesaplanan GBPEuro paritesine göre topladığı, ancak 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yeni sabit Euro-GBP döviz kuru üzerinden işlemleri gerçekleştireceği belirtilmektedir. Bu çerçevede, kurun 1 Euro=0.83687 GBP olarak belirlendiği, BK'nın, bu kuru, 2015 - 2019 yılları arasında İngiltere Bankası tarafından yayımlanan günlük kurların ortalamasını baz alarak belirlediği bildirilmektedir. 28 Mayıs 2020 tarihinde yayımlanan söz konusu belgeye bu tarihten itibaren 3 ay içerisinde itiraz olmaması halinde, BK'nın XIX sayılı taahhüt listesinin onaylanmış kabul edileceği ifade edilmektedir.

Bilgileri ve yukarıda maruz hususlar ile BK'nın döviz kuru uygulaması değişikliğinin olası etkilerine ilişkin ihracatçılarımızın görüşlerini 16 Temmuz 2020 Perşembe saat 12:00'ye kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) adresine iletilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereği rica ederim.

EK-4: Birleşik Krallık Taslak Taahhüt Listesinde Para Birimi Düzenlemesi

4. 2021 Yılında Macaristan'da Gerçekleştirilecek Olan Expo Hk.

Budapeşte Ticaret Müşavirliğimz'den alınan bir yazıda, daha önce ilk kez 1971 yılında Budapeşte'de düzenlendiği ifade edilen ‘Macaristan Dünya Exposu”nun 50. Yıldönümü münasebeti ile Macaristan, 2021 yılında "World of Hunting and Nature Exhibition, Hungary 2021” adlı Avcılık ve Doğa Expo'sunun düzenleneceği bildirilmektedir. 25 Eylül-14 Ekim 2021 tarihlerinde Budapeşte'de organize edilmesi beklenen Expo'nun, Macar yetkililerce, insanlık ve doğa arasındaki bağlantıyı sembolize edecek şekilde "ONE WITH NATURE” sloganı ile düzenleneceğini ve doğanın sürdürülebilir şekilde kullanımıyla ilgili değerleri esas alacağının belirtildiği, ülkelerin bu konudaki bilgi, tecrübe, gelenek ve kültürel değerlerini sergileyecekleri pavilyonları ile Expo'ya katılımlarını bekledikleri bildirilmektedir.

Ülke pavilyonlarının yanısıra özel sektör iş insanlarının ve örgütlerinin katılım sağlayacağı ayrı pavilyonlar kurulmasının planlandığı, avcılık, doğa, su ve çevre yönetimi vb. alanlarda işbirliği imkanlarının geliştirilebileceği profesyonel etkinliklerden, B2B organizasyonlarına kadar farklı etkinliklere yer verilmesi planlandığı bildirilmektedir. Expo kapsamında avcılık ve doğa teması ile Budapeşte başta olmak üzere ülke genelinde 660 etkinlik gerçekleştirilmesi, Avrupa Binicilik Şampiyonasından okçuluk ve tazı yarışmalarına 19 çeşitli uluslararası etkinlik düzenlenmesi, müzik ve kültürel etkinlikler, gastronomi festivallerini kapsayan 14 adet çeşitli Macar etkinliğinin gerçekleştirilmesi ve Yaban Hayatı Forumu gibi 4 adet küresel konferans düzenlenmesi planlandığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, Avrupa ülkelerinden Türk Konseyi üyesi ülkelere kadar dünyanın farklı noktalarından katılımcıları bir araya getirmesi beklenen Expo'ya katılımın ülkemizin tarihi ve kültürel değerlerinden gastronomiye, doğa sporlarından doğa turizmine, mal ve hizmet sektörlerine tanıtım fırsat sağlayacağı değerlendirilmektedir. Dolayısıyla, ülkemizin genel ve sektörel tanıtımı kapsamında siz değerli özel sektör kuruluşlarının ilgili firma, ürün ve hizmetleri ile birlikte Expo'ya katılımlarının faydalı olacağı müşahede edildiği bildirilmektedir.

Ayrıntılı bilgilerin https://onewithnature2021.org/en web adresinden edinilebileceği Expo'ya katılım hususunda web sitesinde yer alan irtibat noktası ile temasa geçilebileceği belirtilmektedir.

5. Türkiye-Fas STA Tadil Anlaşması Müzakereleri Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Fas ile ülkemiz arasında akdedilen Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamında Fas'ın karşı karşıya kaldığını iddia ettiği dış ticaret açığının gözden geçirilmesi için ülkemiz ile Fas arasında yürütülen "Türkiye-Fas STA'sını Tadil Eden Anlaşma" müzakerelerinin halihazırda devam ettiği bildirilerek, söz konusu tadil anlaşması ekli listelerinde yer alacak ürünlerde Fas'ın ülkemiz ihraç ürünlerine yönelik olarak ilave vergi uygulamasının söz konusu olabileceği ifade edilmektedir.

6. Endonezya / Halı ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları Korunma Önlemi Soruşturması

İlgi : 19.06.2020 tarihli ve 2020/205 sayılı Sirkülerimiz.

İlgide kayıtlı sirkülerimiz konusu, Endonezya tarafından "Halılar ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları” ithalatına karşı başlatılan korunma önlemi soruşturması kapsamında 20 Temmuz 2020 tarihinde düzenlenecek olan kamu dinleme toplantısının detaylarına ilişkin Endonezya Korunma Önlemleri Komitesi'nden alınan yazı ekte iletilmektedir.

EK-5: Yazı

7. Hong Kong - Elektronik İthalatında Yaşanan Yabancı Firma Bazlı Bazı Sorunlar Hk.

Hong Kong Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, son dönemde ülkemizde yerleşik firmalar tarafından Hong Kong Ticaret Ataşeliğine iletilen epostalarda, elektronik ithalat gerçekleştirmek amacı ile Hong Kong firmaları ile işbirliğinde bulunulduğu, buna karşın ödemenin yapılmasını müteakip ilgili Hong Kong firması ile irtibatlarının kesildiği bilgilerinin yer aldığı, önümüzdeki dönemde benzer mahiyette ticari sorunların yaşanmamasını teminen, ülkemizde yerleşik şirketlerin Hong Kong'dan gerçekleştirecekleri tedariklerde ekte isimleri paylaşılan web adresleri üzerinden alım yapmamalarının önem arz ettiği bildirilmektedir.

EK-6: Hong Kong'da Şikayete Konu Edilen Web Portalları Listesi



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

EK-5.pdf

EK-6.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.