2021/012 Sirküler (19.01.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2021-012

Sayın Üyemiz;

1. Summer 2021 Fancy Food Show Duyurusu ( ABD )

2. Endonezya'da Helal Alanındaki Yeni Düzenlemeler

3. Fuar Duyurusu - Süleymaniye/Irak

4. Müşavire Danışın Uygulaması

5. Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmelik Taslağı

6. Kırgızistan 2021 Yılı Fuarları Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1. Summer 2021 Fancy Food Show Duyurusu ( ABD )

Ege İhracatçı Birlikleri'nden alınan yazıda, ABD-New York'ta 27-29 Haziran 2021 tarihleri arasında düzenlenecek Summer'21 Fancy Food Show gıda fuarı Türkiye milli katılımı organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Adı geçen Fuar 1955 yılından bu yana New York'ta düzenlenmekte olup, Türkiye milli katılımı da 1998 yılından beri EİB tarafından üstlenilmektedir. Her türlü gıda ürününün sergilendiği fuarla ilgili ayrıntılı bilgi için http://www.fancyfoodshows.com internet adresi incelenebilir.

Fuar idaresi, sadece markalı ve ambalajlı ürün sergileyen firmaların fuara katılması yönünde bir prensip kararı almıştır. Bu şartlara uyan firmaların başvuruda bulunması, fuara katılmak isteyen firmaların başvuru formları ile birlikte sergileyecekleri ürünleri gösteren bir veya iki adet görsel göndermeleri beklendiği ifade edilmektedir.

Fuar Duyurusu: http://eib.li/3D01A

2. Endonezya'da Helal Alanındaki Yeni Düzenlemeler

Telal Akreditasyon Kurumu Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığından alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesi olan Endonezya'nın, yerel veya ithal olmak üzere kendi pazarında yer alan gıda, içecek, kozmetik, ilaç, vb. herhangi bir ürünün, Helal Ürün Güvencesi Düzenleme Kurumu (BPJPH) tarafından tanınmış bir helal belgesine sahip olma zorunluluğu hususunda sıkı düzenlemeler getirdiği bildirildiği ifade edilmektedir.

Cakarta Ticaret Müşavirliğimizin konuya ilişkin bir yazısında halihazırda yürürlükte olan 2014/33 sayılı Helal Ürün Güvencesi Yasası'na ilaveten, içinde helal gıda ile helal belgelendirme konusunda yeni regülasyonlar barındıran ve "Yeni İstihdam Yasası” olarak da adlandırılan torba yasanın Meclisten geçtiği bildirilmiştir. Bu kapsamda, Birleşik Endonezya KOBİ Girişimciler Komitesi (KOPITU) ile Helal Ürün Güvencesi Düzenleme Kurumu (BPJPH) arasındaki ortaklık neticesinde kurulmuş özel bir yapı olarak faaliyet gösteren KOPITU Helal Merkezi (HCK) tarafınca söz konusu yeni düzenlemelere yönelik; helal belgelendirme kuruluşları için güncel helal güvence sisteminin paylaşılması, helal güvence yönetmeliği ve prosedürleri, Endonezya'da helal güvencenin standardizasyonu, tanınan yabancı helal sertifikalar, helal belgelendirme süreçlerinin desteklenmesi adına teknoloji ve teknik bilgi alanlarında ortaklık fırsatları gibi başlıkların ele alınacağı bir seminerin video konferans yöntemi aracılığıyla gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtilmektedir.

Bahse konu organizasyona ait detaylı bilgilerin ekli dokümanlarda yer aldığı, 19 Ocak 2021 tarihinde Cakarta yerel saati ile 13:00 - 16:00 arası düzenlenecek seminerin katılım ücretlerinin 11 Ocak 2021 tarihi öncesindeki başvurularda 100 ABD Doları, bu tarih sonrasındaki başvurularda ise 150 ABD Doları olarak uygulanacağı ifade edilmektedir.

Ek-1: Davet Mektubu ve Başvuru Formu

3. Fuar Duyurusu - Süleymaniye/Irak

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Fuar İzinleri ve Destekleri Dairesi Başkanlığı'ndan alınan yazıda, 23-26 Aralık 2020 tarihleri arasında Süleymaniye/Irak'ta gerçekleştirilmesi öngörülen "Irak ve Dünya Sanayileri Fuarı ve Forumu" 15-18 Şubat 2021 tarihine ertelendiği bildirilmektedir.

4. Müşavire Danışın Uygulaması

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda; Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında görev yapmakta olan Ticaret Müşavirleri ve Ataşelerin, ihracatın ve ülke ekonomisinin daha da gelişmesi için tüm iş insanlarının yurtdışındaki ilk temas noktası, en temel bilgi kaynağı ve her zaman başvurabilecekleri temsilcileri olduğu ifade edilmektedir.

Dış temsilciliklerin ihracatın gelişimine yönelik çalışmalarını desteklemek ve daha etkin hale getirmek amacıyla Ticaret Bakanlığınca "Dış Temsilcilikler Yönetim Bilgi Sistemi” (DTYBS) hayata geçirildiği, Sistem ile dış temsilciliklerin ihtiyaç duydukları bilgi ve belgelere tek ekrandan, daha çabuk bir şekilde ulaşmalarına ve temsilcilik faaliyetleri ile ekonomik ve ticari gündeme dair önemli gelişmeleri anlık olarak Ticaret Bakanlığına bildirmelerine imkân sağlandığı belirtilmektedir.

Dış temsilciliklere ulaşan firma taleplerinin, başvuru ve cevaplanma süreçlerinin merkezi bir sistemde tutulmasını sağlamak amacıyla oluşturulan "Müşavire Danışın” uygulaması da geliştirilerek DTYBS'nin kapsamına alındığı ve 2 Ocak 2020 tarihinde ihracatçıların ve iş dünyasının hizmetine sunulduğu ifade edilmektedir.

"Müşavire Danışın” uygulaması iş dünyasının Ticaret Müşavirleri ve Ataşeler ile iletişimini kolaylaştırmayı ve etkinleştirmeyi amaçlamaktadır. Söz konusu uygulama kullanılarak, Ticaret Müşavirleri ve Ataşelerden görev yaptıkları ülkelerle ilgili bilgi talep edilmesi, sorular yöneltilmesi ve Müşavirler tarafından verilen cevapların ve sağlanan bilgilerin uygulama üzerinden takip edilmesi mümkündür. "Müşavire Danışın” uygulaması kapsamında ayrıca iş insanlarının doğru bilgiye zamanında erişimini sağlamak amacıyla bir "karar ağacı” da kurgulanmıştır. Ulaşılmak istenen bilginin Ticaret Müşavirleri ve Ataşelerle ilgili olmaması durumunda, doğru bilgiye ulaşılabilecek kaynaklara veya temas noktalarına gerekli yönlendirmelerin yapıldığı bildirilmektedir.

Bu çerçevede, dış temsilciliklere yönelik bilgi talepleri 1 Şubat 2021 tarihinden geçerli olmak üzere yalnızca "Müşavire Danışın” uygulaması üzerinden yapılabilecek olup, firmaların bilgi taleplerini "Müşavire Danışın" uygulamasını kullanarak dış temsilciliklere iletmesi önem arz etmektedir. "Müşavire Danışın” uygulamasına Ticaret Bakanlığı web sayfasından (www.ticaret.gov.tr) ve (https://musaviredanisin.ticaret.gov.tr) adresinden ulaşılması mümkündür. Söz konusu uygulamanın tanıtım videosu ise (https://dtuegm.ticaret.gov.tr/haberler/musavire-danisin) linkinde yer almaktadır.

5. Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmelik Taslağı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği'nin 06/07/2018 tarihli ve 30470 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01/07/2019 tarihinde yürürlüğe girdiği belirtilmekte olup, Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar geçen sürede, gerek edinilen tecrübeden gerekse Bakanlıklarına intikal eden şikayet, öneri ve haklı taleplerden dolayı Yönetmeliğin revize edilmesine ihtiyaç olduğunun değerlendirildiği ve Bakanlıklarınca bu hususta yeni bir Yönetmelik taslağı hazırlandığı ifade edilmektedir. Bahse konu Yönetmelik taslağı Bakanlıkları web sitesinde (https://uhdgm.uab.gov.tr/taslaklar) yayınlanmaktadır.

Bilgilerinizi ve söz konusu Yönetmelik taslağına ilişkin görüş ve önerilerin 21 Ocak 2021 Perşembe günü saat 16:00'a kadar Genel Sekreterliğimiz ve eo@baib.gov.tr adresine bildirilmesi gerekmektedir.

6. Kırgızistan 2021 Yılı Fuarları Hk.

Bişkek Ticaret Müşavirliği'ndem alınan bir yazıya atıfla T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Fuar İzinleri ve Destekleri Dairesi Başkanlığı'ndan alınan yazıda, Kırgızistan Ticaret Odası tarafından Müşavirliklerine 2021 yılında Kırgızistan'da düzenlenmesi planlanan fuarların listesinin iletildiği ve bu bağlamda söz konusu fuarlara Türk şirketlerinin katılım sağlamaları konusunda tarafımızdan destek bekledikleri ifade edilmektedir.

Bilindiği üzere, ilgili firmalarımızın "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurtdışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği konusunda bilgilendirilmeleri önem taşımaktadır.

Ek-2: Kırgızistan 2021 Yılı Fuarlar Listesi



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.