2021/080 Sirküler (20.05.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2021-080

Sayın Üyemiz;

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - ABD

2. Karpuz ve Sofralık Üzüm Kesim ve İhraç Tarihleri (Serada Yetişen)

3. ABD / Anti-Damping Soruşturması

4. İthalat Talebi - Tıbbi Ekipman (Polonya)

5. Japonya Gıda Sektörel Ticaret Heyeti (AKİB)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter T.

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - ABD

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığına bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantılarının düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda 20 Mayıs 2021 Perşembe günü 16.30-18.30 saatleri arasında ABD'de görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile bu ülkede iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşacağı bir e-sohbet toplantısının gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Söz konusu toplantıya katılmak isteyen ihracatçılarımız https://bit.ly/3hfVjRM linkinden kayıt olabilirler.

EK: E-Sohbet Toplantısı Afişi

2. Karpuz ve Sofralık Üzüm Kesim ve İhraç Tarihleri (Serada Yetişen)

Ticaret Bakanlığı Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, Bölge Müdürlüklerince ve oluşturulan Karpuz ve Sofralık Üzüm Kesim ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonları tarafından 17.05.2021 tarihinde bölgenin çeşitli üretim yerlerinde (Tarsus-Kulak seralarında) yapılan inceleme neticesinde;

- Bölgede serada ve plastik örtü altında yetişen karpuzların, TS/1132 Karpuz Standardının 4.2.1. Genel özellikleri blümünde yer alan, "Karpuz yeterli olgunluk göstermeli ve yeterli gelişmişlikte olmalıdır. Yeterince glişmiş olması ve tatmin edici olgunluk görüntüsü , karpuz içinin renk ve tadı ile tespit edilir. Bu özelliği karşılaması durumu, karpuzun meyve etinin orta noktasının en az 8 briks değerine sahip olması ile de tespit edilir.” Hükmündeki özellikleri sağladığı tespit edildiğinden, 17/05/2021 tarihinde kesimine, 18/05/2021 tarihinde ihracatına,

- Bölgede serada yetiştirilen Sofralık Üzümlerden Yalova İncisi, Trakya İlkeren, Kardinal vb. erkenci çeşitlerin gerekli olgunluğa (irilik, renk ve briks) eriştiği tespit edildiğinden, 17/05/2021 tarihinde kesimine, 18/05/2021 tarihinde ihracatına,

karar verildiği bildirilmektedir.

3. ABD / Anti-Damping Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Kamboçya, Endonezya, Malezya, Sırbistan, Tayland ve Vietnam'ın yanı sıra ülkemiz menşeli döşek ithalatına karşı yürütülen anti-damping soruşturması kapsamında ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) nihai kararını bildirdiği, ülkemiz için ön kararda belirlenen %20.03 oranındaki damping marjında bir değişiklik yapmadığı; bununla birlikte, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından zarara ilişkin yürütülen soruşturmanın devam etmekte olduğu ve ITC'nin nihai kararında ABD yerli endüstrisinin dampingli ithalattan dolayı zarar gördüğüne ilişkin olumlu bir karar vermesi durumunda mezkur anti-damping vergisi önleminin nihaileşeceğinin önceden bildirildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, ITC'nin nihai kararı 14 Mayıs 2021 tarihli ABD Resmi Gazetesinde yayımlanmış olup anılan karara https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2021-05-14/pdf/2021-10165.pdf bağlantısından ulaşılması mümkün bulunduğu ifade edilmektedir. Bu çerçevede, ITC tarafından döşek ürününde ABD yerli endüstrisinin Türkiye'den yapılan dampingli ithalattan dolayı zarar gördüğüne hükmedildiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, ITA'nın nihai önleme ilişkin kararını 14 Mayıs 2021 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmış olup, anılan karara https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2021-05-14/pdf/2021-10238.pdf bağlantısından ulaşılabildiği; bu kapsamda ülkemiz menşeli döşek ithalatına yönelik anti-damping vergisi önleminin nihaileşmiş olduğu, yukarıda belirtilen oranda geriye dönük olarak yürürlüğe girdiği bildirilmektedir.

Bununla birlikte, soruşturma kapsamı diğer ülkeler için nihai anti-damping marjlarının ise; Vietnam için %144.92-668.38, Tayland için %37.48-%763.28 arasında değişen oranlarda, Sırbistan için %112.11, Kamboçya için %52.41, Endonezya için %2.22, Malezya için %42.92 olarak belirlendiği belirtilmektedir.

4. İthalat Talebi - Tıbbi Ekipman (Polonya)

Varşova Ticaret Müşavirliğinden alınan yazıda, Polonya'da tıbbi ekipman dağıtımı yapan bir firmanın, Türkiye'den harici ortopedik stabilizatör, ortopedik kablosuz matkap ucu, kanca ithal etmek yönündeki talebini Müşavirliğimize ilettiği bildirilmektedir.

Talep ile ilgilenen ihracatçılarımız aşağıdaki iletişim bilgileri aracılığıyla firma ile iletişime geçebilirler.

İletişim Bilgileri

E-posta: syrmed@syrmed.pl

Telefon: +48 603526756

5. Japonya Gıda Sektörel Ticaret Heyeti (AKİB)

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, AKİB Genel Sekreterliği tarafından 15 - 21 Kasım 2021 tarihleri arasında Japonya'nın Tokyo şehrine yönelik olarak Gıda Sektörel Ticaret Heyeti düzenlenmesi planlandığı bildirilmektedir.

Anılan Ticaret Heyeti programına gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaların katılabilecek olduğu, Devlet desteğinin hak edilebilmesi için katılımcıların sermaye şirketi olması (şahıs şirketleri desteğe tabi değildir) gerektiği bildirilmektedir.

Bu itibarla, gerçekleştirilecek olan Sektörel Ticaret Heyeti için ön başvuruların toplanmakta olduğu, katılım sağlamak isteyen firmaların 21 Mayıs 2021 Cuma günü mesai saati bitimine kadar https://forms.gle/t51Rxi84US8kXe4z7 internet adresinden ulaşılabilecek elektronik başvuru formunu her katılımcı kişi için ayrı ayrı doldurmaları gerektiği; yapılacak bu başvuruların, tahmini katılımcı sayısının belirlenmesi için değerlendirilecek olup, organizasyona ilişkin program ve katılım ücretleri tahmini katılımcı sayısına göre tespit edilerek ayrıca paylaşılacağı bildirilmektedir.



Ekler:
EK.PDF

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.