2021/086 Sirküler (28.05.2021)


ÖNEMLİ - İVEDİ

BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2021 / 86

Sayın Üyemiz,

Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB)'nın yazısına atıfla Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, ülkemizden G. Kore'ye kiraz ihracatının "Türkiye'den Taze Kiraz Meyvelerinin İthalatında Bitki Karantinası İthalat Gereklilikleri Protokolü" hükümleri doğrultusunda gerçekleştirildiği ifade edilmekte olup bu kapsamda, 2021 yılına ait G. Kore'ye ihraç edilecek kirazların yetiştirildiği bahçe, paketleme ve fumigasyon uygulama tesisleri listesinin oluşturulduğu belirtilmektedir.

G. Kore Hayvan ve Bitki Karantina Ajansı'ndan alınan bir yazıya atıfla, TOB'nın alternatif bitki sağlığı tedbirlerine dair teklifleri uyarınca, halihazırda devam eden COVID-19 salgını nedeniyle, Türkiye'deki kiraz meyvelerinin ön izin incelemesi için G. Koreli bir inspektörün gönderilmesinin mevcut şartlarda zorlaştığı belirtilerek, mezkur Protokole göre gerek bahçe gerekse paketleme fumigasyon tesislerinin bitki sağlığı tedbirlerine ilişkin alınan tüm önlemlerin G. Kore tarafına rapor edilmesi ve raporun uygun bulunmasını müteakip ihracata başlanabileceğine yönelik bilgilendirilmenin yapılacağı bildirilmektedir.

2021 yılı kiraz ihracat sezonunda ülkemizden G. Kore'ye kiraz ihracatının Haziran ayının son haftasında başlaması ve Temmuz ayı sonuna kadar sürmesinin öngörüldüğü belirtilmekte olup, anılan ülkeye ihraç edilecek kirazların kayıtlı bahçede üretilmiş ve yine kayıtlı paketleme ve fumigasyon uygulama tesisinde işlemden geçirilmiş olması gerektiğine vurgu yapılmaktadır. Ayrıca, G. Kore'ye ihracatta kayıt altına alınmak isteyen üretici ile paketleme ve fumigasyon uygulama tesislerinin başvurularının TOB tarafından her yıl yeniden alınacağı belirtilmektedir.

Kısıtlı bir sürede kiraz ihracat planlamasının ivedilikle yapılabilmesini teminen 2021 yılı kiraz ihracat sezonunda G. Kore'ye kiraz ihracatını talep eden firmalarca ekteki tablonun her bir satırının eksiksiz, doğru ve tam olarak doldurulması gerektiğinin ve eksik ve hatalı bilgisi olan başvuruların değerlendirilmeye alınmayacağının altı çizilmekte olup, G. Kore'ye kiraz ihracatının, 2021 yılı kayıtlı bahçe listesi ve tesis listesi, ihracatçının ihracat programında yer alan üreticiler ve paketleme/fumigasyon tesisleriyle sınırlı olacağı ifade edilmektedir.

Bu suretle, TOB tarafından ihracat programının ivedilikle oluşturulabilmesi ve G. Kore tarafına iletilmesini teminen, kiraz ihracatını talep eden firmalarca ekli tablonun doldurularak 04/06/2021 Cuma günü mesai bitimine kadar Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'ne gönderilmesinin önem arz ettiği vurgulanmaktadır.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güzide ERYÜCEL ÇAKAR
Genel Sekreter V.


Ekler:

1- Tablo

2- Tesis Listesi

3- Kiraz Bahçesi Listesi



Ekler:
EK-1 Tablo.docx

EK-2 Tesis Listesi.doc

EK-3 Kiraz Bahcesi Listesi.doc

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.