2021/102 Sirküler (23.06.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2021-102

Sayın Üyemiz;

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Japonya

2. AB'ye Tarımsal İhracat

3. Fuar Duyurusu (Rusya Federasyonu)

4. İhale Duyurusu - Bangladeş

5. Cezayir Gümrük Kanunu'na Göre Eşyanın Tasfiyelik Hale Gelmesi Hk.

6. Nor-Shipping 2022 Fuarı Hk. (İİB)

7. Temmuz-Ağustos 2021 Online Eğitim Programları Hk. (GAİB)

8. Karadağ İş Hizmet Sektörü Broşürü

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Japonya

T.C. Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Japonya'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz tarafından düzenlenen " Being Successful In Japan Food Market: Japanese Business People Perspective" konulu Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler toplantısının 23 Haziran 2021 Çarşamba günü saat 10.00'da gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Katılmak isteyen ihracatçılarımız https://bit.ly/3wqnCly linkinden kayıt olabilirler.

2. AB'ye Tarımsal İhracat

Madrid Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, ülkemiz menşeli ürünlere ilişkin olarak Avrupa Birliği genelinde veya İspanya'da uygulanan tedbirler ve bu tedbirlerin akıbetine ilişkin bilgilerin İspanyol makamlarınca belirli dönemlerde Müşavirliğimizle paylaşılmakta olduğu ifade edilerek, bu çerçevede, İspanya Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce muhtelif firmalar ve ürünleri hakkında uygulamaya alınan tedbirlerin, son iki yıl içerisinde bu kapsamda herhangi bir ürün girişi olmaması nedeniyle kaldırıldığı bildirilmektedir.

3. Fuar Duyurusu (Rusya Federasyonu)

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü - Fuar İzinleri ve Destekleri Dairesi Başkanlığından alınan yazıda, 28-30 Temmuz 2021 tarihleri arasında Rusya Federasyonu'nun Kazan şehrinde düzenlenecek olan 4. HALAL EXPO & KAZAN SUMMIT etkinliğine yönelik bir milli katılım organizasyonunun Bakanlık yetkili organizatörlerince düzenleneceği bildirilmektir.

Yazıda devamla; Helal Ürünleri konu alan söz konusu fuarın, Bağımsız Devletler Topluluğu alanındaki tek faaliyet olması yanında bu alanda faaliyet gösteren tüm sektör paydaşlarının buluşma noktası mahiyetinde olduğu; Tataristan Cumhuriyetinin himayelerinde gerçekleştirilecek ayrıca Rusya Federasyonu merkezi hükümet kurumlarınca da destekleneceği belirtilen 4. HALAL EXPO & KAZAN SUMMIT fuarının gelişmekte olan helal ürünler piyasasında ülkemiz firmalarına iş bağlantılarının geliştirilmesi hususunda önemli fırsatlar sunabileceğinin değerlendirildiği ifade edilmektedir.

4. İhale Duyurusu - Bangladeş

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Bangladeş kamu şirketi Bangladesh India Friendship Power Company Ltd (BIFPCL)'nin "Procurement and Delivery of Limestone at Plant Jetty for 2 x 660 MW Maitree Super Thermal Power Project at Rampal in Bagerhat district of Khulna Division, Bangladesh" konulu bir ihale düzenlediği belirtilmiştir.

EK-1: İhale İlanı

5. Cezayir Gümrük Kanunu'na Göre Eşyanın Tasfiyelik Hale Gelmesi Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Cezayir gümrüklerine sunulan eşyanın gümrük ambarlarında bekleme süreleri hakkında aşağıdaki bilgiler iletilmektedir:

· Cezayir Gümrük Kanununa göre; Cezayir gümrüklerine sunulan ve geçici olarak depolanan eşyanın 21 gün içinde bir gümrük işlemine tabi tutulması, tabi olunacak gümrük rejiminin ithalatçı, gümrük komisyoncusu veya bunların yokluğunda taşıyıcı tarafından verilecek detaylı gümrük beyannamesi ile belirlenmesi, gümrük beyannamesinin gümrük idaresi tarafından gerekli kontrollerin yapılarak tescilini takiben 5 gün içinde ithalat vergilerinin ödenerek eşyanın gümrükten çekilmesinin gerektiği belirtilmektedir.

· Bu süreler içinde, ithalatçı veya yasal temsilcileri tarafından yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde eşyanın, en fazla 2 ay kalmak üzere gümrük idaresi tarafından re'sen gümrük ambarlarına konulacağı, bu süre içinde de ithalatçı veya yasal temsilcileri tarafından gümrük idaresine başvurulmaması halinde eşyanın tasfiyelik eşya statüsünü kazanacağı hususları da mezkur Kanun ile düzenlendiği ifade edilemtekdir.

Bu çerçevede, yukarıda verilen bilgiler ışığında ihracatçılarımızın ihraç eşyasının safahatini ithalatçı ve taşıyıcı nezdinde takip etmelerinde ve sorunlu ihracatlarda eşyanın tasfiyelik hale gelmesine mahal vermeden gerekli önlemlerin alınmasında fayda mülahaza edildiği bildirilmektedir.

6. Nor-Shipping 2022 Fuarı Hk. (İİB)

İstanbul İhracatçı Birlikler (İİB) Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, Oslo/Noverç'te 10-13 Ocak 2022 tarihleri arasında düzenlenecek olan Nor-Shipping 2022 Uluslararası Gemicilik Fuarı'nınn Türkiye milli katılım organizasyonun, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçı Birliğince organize edilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, 2022 yılında 28.si düzenleneceği ve iki yılda bir gerçekleştirildiği ifade edilen fuarın, dünyanın önde gelen gemi yapımı ve denizcilik fuarlarından biri olarak görüldüğü; söz konusu fuarı makine aksamı üreticilerinden tedarikçilere, armatörlerden finans uzmanlarına kadar gemicilik ve açık deniz piyasasıyla ilgilenen çok çeşitli ziyaretçi kitlesinin izlemesinin beklendiği belirtilmektedir.

Bahse konu fuara ilişkin çalışmaların sağlıklı olarak yürütülebilmesi amacıyla, konstrüksiyon ve kiralanacak alan tespitinde kullanılmak üzere fuara başvuruda bulunmayı planlayan üyelerimiz 19 Temmuz 2021 Pazartesi günü mesai saatleri bitimine kadar ön başvuru formunu doldurarak Genel Sekreterliklerinin 0212 454 05 01-02 numaralı fakslarına ya da gemi@iib.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

Bilgi İçin İrtibat:

Selin ÖZSOY

Gemi ve Su Ürünleri Koordinasyon Şubesi

Tel: 0212 454 09 99

7. Temmuz-Ağustos 2021 Online Eğitim Programları Hk. (GAİB)

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, GAİB tarafından ilgililerine yönelik olarak 2020 yılının Nisan ayından itibaren webinarlar düzenlendiğinden bahisle; Birliklerince tarafından 2021 yılının Temmuz Ağustos aylarında gerçekleştirilecek webinar takvimine ilişkin bilgiler ekte yer almakta olup, mezkûr etkinliklerin ZOOM Online Platformu aracılılığıyla ücretsiz gerçekleştirileceği ifade edilmektedir. Katılım Belgeli etkinliklere katılmak isteyen ilgililerin başvuru linklerinden online kayıt yaptırmaları gerekmekte olup, kayıt yaptıran ilgililere toplantı davet linki eğitim günü e-posta ve sms ile gönderileceği belirtilmektedir.

EK-2: Eğitim İçerikleri

8. Karadağ İş Hizmet Sektörü Broşürü

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Karadağ Büyükelçiliği'nden Dışişleri Bakanlığı kanalıyla iletilen ve Karadağ'da yapılabilecek yatırımlara ilişkin bilgiler içeren "Karadağ İş Hizmet Sektörü" isimli broşürün ekte gönderildiği belirtilmektedir.

EK-3: Tanıtım Broşürü



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.