2021/126 Sirküler (02.08.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2021-126

Sayın Üyemiz;

1. "Tanıtım Elemanı (Seviye 3)” Ulusal Yeterlilik Taslağı Görüşe Gönderilmesi

2. 2021-2022 "Kahverengi Kokarca Böceği - Brown Marmorated Stink Bug (BMSB)” İle Mücadele Dönemi

3. Fındık Hasat ve İhraç Tarihleri

4. Tarım Ürünlerinde DİR Uygulamaları

5. Azerbaycan (Bakü) Fiziki Ticaret Heyeti

6. Fuar Duyurusu - Trablus

7. Dominik Cumhuriyeti - Anti-Damping Önlemi Nihai Kararı

8. YYS Kapsamında Yapılandırılan Cezalar Hakkında

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1. "Tanıtım Elemanı (Seviye 3)” Ulusal Yeterlilik Taslağı Görüşe Gönderilmesi

Mesleki Yeterlilik Kurumu'ndan alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Gıda Perakendecileri Derneği (GDP) arasında imzalanan Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü kapsamında "Tanıtım Elemanı (Seviye 3)” Ulusal Yeterlilik Taslağı hazırlanmış olduğu, söz konusu taslak yeterliliğin tarafların talep ve beklentilerini tam olarak karşılayarak içerik kalitesinin sağlanması ve kabul edilebilirliğinin arttırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlardan alınacak görüş ve önerilere ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Gıda Perakendecileri Derneği tarafından hazırlanan taslak yeterliliğe ilişkin ihracatçılarımızın görüşlerinin ekli linkte yer alan "Görüş ve Değerlendirme Formu"na işlenerek 4 Ağustos 2021 Çarşamba günü saat 16:00'ya kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereğini rica ederim.

Link: https://www.gidaperakendecileri.org/?page_id=2515

2. 2021-2022 "Kahverengi Kokarca Böceği - Brown Marmorated Stink Bug (BMSB)” İle Mücadele Dönemi

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Avustralya Tarım, Su ve Çevre Bakanlığı tarafından 23 Temmuz 2021 tarihinde yayınlanan 160-2021: 2021-22 sayılı duyuruda 2021 2022 "kahverengi kokarca böceği - brown marmorated stink bug (BMSB)” ile mücadele döneminin 1 Eylül 2021 tarihinde başlayacağı, bu kapsamda, 1 Eylül 2021 - 30 Nisan 2022 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) Avustralya'ya sevkiyatı yapılacak BMSB tedbirlerine tabi ürünlerde zorunlu arındırma işlemi yapılmış olması şartının aranacağı bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, söz konusu duyuru metnine; https://www.agriculture.gov.au/import/industry-advice/2021/160-2021 adresinden ulaşılmasının mümkün olduğu, BMSB tedbirlerine ilişkin detayların ise; https://www.agriculture.gov.au/import/before/brown-marmorated-stink-bugs adresinde yer aldığı bildirilmektedir.

3. Fındık Hasat ve İhraç Tarihleri

T.C. Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı Batı Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünden alınan yazıda, 2021 yılı mahsulü fındık hasat ve ihraç tarihlerini belirlemek üzere Bölge Müdürlüklerince oluşturulan farklı Komisyonların 26-27/07/2021 tarihlerinde bahçe incelemeleri ve 28-29/07/2021 tarihindeki toplantılarında; Trabzon ile Giresun illerinin sahil, orta ve yüksek kesimlerinde yetişen fındıkların ilişikte sunulan "Hasat ve İhraç Tarihleri” tablosunda belirtilen tarihlerde hasat ve ihracına izin verildiği bildirilmektedir.

EK-1: 2021 Yılı Fındık Hasat ve İhraç Tarihlerini Gösterir Tablo

4. Tarım Ürünlerinde DİR Uygulamaları

İlgi : 30.06.2021 tarihli ve 2021-107 sayılı Sirkülerimiz.

İlgi'de yer alan sirkülerimizde, İhracat:2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği'ne istinaden hazırlanan İhracat:2016/1 sayılı "Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi”nde yer alan Geçici 4' üncü ve Geçici 6'ncı maddeler hakkındaki keyfiyetler bildirilmişti.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yeni bir yazıda, anılan maddeler kapsamındaki uygulamanın 31/10/2021 tarihine kadar uzatıldığı ifade edilmekte olup, güncellenen Geçici 4'üncü ve Geçici 6'ncı maddeler aşağıda yer almaktadır.

"GEÇİCİ MADDE 4 - (25/01/2021) (Değişik:28/07/2021) (1) İşbu maddenin yürürlüğe girdiği tarih öncesinde tescil edilmiş gümrük beyannameleri hariç olmak üzere, ayçiçeği tohumu veya ham ayçiçeği yağı ithalatı öngörülen DİİB'ler kapsamında işbu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten 31/10/2021 tarihine kadar (bu tarihler dahil), önce ithalatın gerçekleştirilmesini müteakiben ithal edilen eşyaya tekabül eden miktarda ihracat yapılmasına izin verilir. Anılan tarihe kadar ayçiçeği tohumu veya ham ayçiçeği yağı ithalatında dönemsel kısıtlama uygulanmaz."

"GEÇİCİ MADDE 6 - (22/03/2021) (Değişik:28/07/2021) (1) İşbu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenecek; yağlık aspir tohumu, ham aspir yağı, yağlık kolza tohumu veya ham kolza yağı ithalatı öngörülen DİİB'ler kapsamında, 31/10/2021 tarihine kadar (bu tarihler dahil), önce ithalatın gerçekleştirilmesini müteakiben ithal edilen eşyaya tekabül eden miktarda ihracat yapılmasına izin verilir."

Ayrıca, anılan Genelge'ye aşağıdaki Geçici 7'nci madde eklendiği belirtilmektedir.

"GEÇİCİ MADDE 7 - (28/07/2021) (1) Kabuklu mercimek ithalatını öngören DİİB'ler kapsamında 01/08/2021 tarihi öncesinde tescil edilmiş gümrük beyannameleri hariç olmak üzere, 01/08/2021-30/09/2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil), önce ithalatın gerçekleştirilmesini müteakiben ithal edilen eşyaya tekabül eden miktarda ihracat yapılmasına izin verilir. Söz konusu tarihler arasında kabuklu mercimek ithalatında dönemsel kısıtlama uygulanmaz."

Diğer taraftan, söz konusu değişikliklerin dercedildiği Genelge metnine, Bakanlık internet sitesinin "İhracat Mevzuatı” bölümünden (https://www.ticaret.gov.tr/ihracat/mevzuat/dahilde-isleme-rejimi) ulaşılabilmektedir.

5. Azerbaycan (Bakü) Fiziki Ticaret Heyeti (TİM)

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, TİM organizasyonu ile 11-14 Ekim 2021 tarihleri arasında Azerbaycan'a yönelik fiziki ticaret heyeti düzenlenecek olduğu, Bakü şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Azerbaycan'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Yazıda devamla; pazar payımızın artırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyete Çelik, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, İnşaat Malzemeleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, İklimlendirme Sanayi, Kuru Meyve ve Mamulleri, Makine ve Aksamları, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Yaş Meyve ve Sebze, Zeytin ve Zeytinyağı sektörlerinde uluslararası standartlara uygun ürünler imal ve ihraç eden firmalarıın katılımlarında fayda görüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete katılım kontenjanla sınırlı olduğu, başvuru için son tarihin 13 Ağustos 2021 Cuma günü mesai bitimi olduğu belirtilmektedir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/azerbaijan-2021/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firma bazlı yapılacak ön çalışmanın ardından heyete katılımı uygun görülen firmalardan ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı ve transfer giderlerinden oluşan 8.600,00-TL tutarındaki katılım bedeli tahsil edileceği; katılımı uygun görülen firmalarıa konuya ilişkin bilgilendirmenin e posta aracılığıyla yapılacağı bildirilmektedir.

Bu çerçevede; ön başvuruları olumlu sonuçlanan firmalar için heyete katılım ödeme dekontlarının TİM'e ulaşmasıyla kesinleşecek olduğu, heyet hazırlık çalışmaları kapsamında B2B eşleştirme hizmeti alınan firmaya ödeme yapılması, uçak biletlerinin kesilmesi ve otel rezervasyonlarının yapılmasının ardından katılımcının katılımını iptal etmesi durumunda ücret iadesi yapılamayacağı ifade edilmektedir.

EK-2: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EK-3: Azerbaycan (Bakü) Ticaret Heyeti Taslak Programı, 11-14 Ekim 2021

6. Fuar Duyurusu - Trablus

Libya Fuarlar İdaresinden alınan bir yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, 04-08 Eylül 2021 tarihlerinde Başkent Trablus Fuar alanında 48.Uluslararası Trablus Fuarı'nın düzenleneceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, anılan fuar organizatörünce Trablus Ticaret Müşavirliğimize gerçekleştirilen ziyarette; mezkur fuarın uzun yıllardan beri Libya için bir sembol olma özelliği taşıdığı; bu bağlamda, fuarın her yıl düzenli olarak Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı himayesinde organize edildiği ve açılışa üst düzey Devlet yetkililerinin katılım sağladığında bahisle; 48.Uluslararası Trablus Fuarı'nda Türk firmalarının geniş katılımla temsil edilmesinin, Libya'nın uzun süreden beri içinde bulunduğu istikrasızlığın giderilmesine katkı sağlayacağı; katılımın, ticari faaliyetlerin ötesinde ülkenin kalkınması çabalarına manevi destek ve motivasyon kaynağı oluşturacağı hususunun vurgulandığı bildirilmektedir.

EK-4: Fuar Bilgileri

7. Dominik Cumhuriyeti - Anti-Damping Önlemi Nihai Kararı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Dominik Cumhuriyeti Haksız Ticaret Uygulamaları ve Korunma Önlemleri Komisyonu tarafından, ülkemiz menşeli "Demir veya Alaşımsız Çelikten Çubuklar” (7214.10.00, 7214.20.00 ve 7213.20.90 GTİP'lerinde yer alan) ithalatına karşı uygulanan anti-damping önleminin nihai gözden geçirmesine yönelik 14 Ekim 2020 tarihinde başlatılan soruşturmanın nihai kararına ilişkin bildirimin, 23 Temmuz 2021 tarihinde Santo Domingo Büyükelçiliğimize iletildiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, anılan nihai kararda, söz konusu ürünlere yönelik uygulanan %14 oranındaki anti-damping vergisinin 5 yıl süreyle sürdürülmesine ve kararın 15 Haziran 2026 tarihinde tekrar gözden geçirilmesine karar verildiği belirtilmektedir. Bahse konu nihai karara ilişkin bildirim ve teknik raporun bir örneği ile ilgili bölümlerin gayri resmi İngilizce tercümesi ekte yer almaktadır.

EK-5: Bildirim

EK-6: Nihai Karar Bildirimi ve Teknik Rapor

8. YYS Kapsamında Yapılandırılan Cezalar Hakkında

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Genel Müdürlüklerine intikal eden olaylardan ve sosyal medya mecralarında yapılan paylaşımlardan, 7326 Sayılı Kanun Kapsamında Gümrük Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Tebliğ kapsamında yapılandırılan alacakların Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü üzerindeki etkisine ilişkin tereddüt yaşandığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinin Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası başvurusu için aranacak güvenilirlik koşulu başlıklı 5'inci maddesinin 1'inci fıkrasının (c) ila (ı) bentlerinde gümrük beyanlarına yönelik tatbik edilen cezalarda aşılmaması gereken hadlerin düzenlenmekte olduğu, söz konusu hüküm ile gümrük beyanlarında sıklıkla mevzuata uygun davranmayan firmaların yetkilendirilmiş yükümlü sisteminin dışında tutulmasının amaçlandığı belirtilmektedir.

Bununla birlikte, aynı maddenin 6'ncı fıkrasında yer alan "Birinci fıkranın (c) ilâ (ı) bentlerinin uygulanmasında, gümrük idaresi tarafından tespit edilmeden önce ihlalin beyan sahibi tarafından tespit edilerek gümrük idaresine bildirilmesine istinaden düzenlenen ceza kararları dikkate alınmaz.” hükmünün ise idarenin bir tespiti olmaksızın yapmış olduğu ihlali fark eden firmanın gönüllü uyum çerçevesinde ihlalinin yarattığı sonuçları gidermeye yönelik eyleminin yetkilendirilmiş yükümlü statüsü açısından cezalandırılmaması amacını taşıdığı bildirilmektedir.

Öte yandan, 7326 Sayılı Kanun Kapsamında Gümrük Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Tebliğin "Kendiliğinden Yapılan Beyanlar” başlıklı 9'uncu maddesinin de yükümlünün idarenin tespitinden önce kendiliğinden beyanlarını düzenlemekte olacağı, anılan madde uyarınca yapılandırmaya konu edilecek gümrük beyanlarının Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinin 5'inci maddesinin 6'ncı fıkrası hükmü kapsamında değerlendirilerek ceza hadlerinin hesaplanmasında dikkate alınmayacağı ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, 7326 Sayılı Kanun Kapsamında Gümrük Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Tebliğ hükümleri uyarınca gerçekleştirilecek yapılandırmaların (kendiliğinden yapılan beyanlar hariç) 5'inci maddesinin 1'inci fıkrasının (c) ila (ı) bentlerinin uygulanması açısından herhangi bir farklılık yaratmadığı, Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği'nin 5'inci maddesinin 8'inci fıkrası "(8) Birinci fıkranın (i), (j) ve (k) bentlerinin uygulanmasında ilgili mevzuat uyarınca teminata bağlanan, yapılandırılan, tecil edilen, taksitlendirilen veya mahsup talebi kabul edilen borçlar hariç tutulur.” Hükmünü amir olup bu minvalde yapılandırmanın;

- Gümrük mevzuatı uyarınca kesinleşmiş vergi ve ceza borcu bulunmaması,

- Vergi mevzuatı uyarınca kesinleşmiş vergi borcu bulunmaması,

- İlgili mevzuat uyarınca kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu bulunmaması,

şartlarının sağlanması açısından anlam ifade ettiği belirtilmektedir.

Ayrıca, Gümrük Uzlaşma Yönetmeliği'nin 19'uncu maddesinde yer alan "Para cezalarının uzlaşmaya konu olması ve uzlaşmanın vaki olması halinde, uzlaşmaya konu cezalar,... Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin (c), (ç) ve (d) bentlerinin uygulanmasında dikkate alınmaz.” hükmü uyarınca yükümlülerin yetkilendirilmiş yükümlü statüsünün kazanılması veya korunması noktasında aşılmaması gereken ceza hadlerinin değerlendirilmesinde gümrük uzlaşma müessesesinden faydalanmasının mümkün bulunmadığı bildirilmektedir.



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

EK-5.pdf

EK-6.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.