2021/139 Sirküler (23.08.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2021-139

Sayın Üyemiz;

  1. ISM JAPAN 2022 Fuarı İHBİR Milli Katılım Organizasyonu Tokyo/JAPONYA

  1. PRODEXPO 2022 Moskova/Rusya Milli Katılım Organizasyonu Hk.

  1. IOSS Broşür Bilgilendirme

  1. IPCC - İklim Değişikliği 2021: Fiziksel Bilim Temeli Raporu hk.

  1. BK'nın AB'den Hayvansal Ürün İthalatındaki Uygulama Değişikliği

  1. Fas / Korunma Önlemi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1.ISM JAPAN 2022 Fuarı İHBİR Milli Katılım Organizasyonu Tokyo/JAPONYA

İstanbul İhracatçı Birlikleri(İİB)'nden alınan yazıda, Tokyo/ JAPONYA'da,13 - 15 Nisan 2022tarihleri arasındailk kezdüzenlenecek olanISM JAPAN 2022 (International Sweets and Snacks Trade Fair) Şekerleme ve Atıştırmalık Ürünler Fuarı'nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu İİB tarafından gerçekleştirilmesi planlandığı bildirilmektedir.

1,7 milyar nüfusuve20.2 trilyon dolar GSYİH'sıile dünyanın en büyük ticaret merkezlerinden biri olan Doğu Asya'nın en önemli ülkelerindenJaponya'da gerçekleşecek olan fuar,"FABEX”, "DESSERT SWEETS & BAKERY FESTIVAL”, "FOOD & DRINK OEM MATCHING EXPO”, "NOODLE INDUSTRY FAIR”, "PREMIUM FOOD SHOW” ve"WINE & GOURMET JAPAN”fuarları ile aynı çatı altında eş zamanlı olarak gerçekleşeceği bildirilmektedir.

Bahse konu fuar ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://www.ihbir.org.tr/ism-japan-2022-fuari-ihbir-milli-katilim-organizasyonu/ adresinden ulaşılabilmekte olup, başvuruda bulunmak isteyen üyelerin, ekte yer alanÖn Başvuru Formu'nu, firma kaşesi ve yetkili imzasıyla beraber doldurarak,27.08.2021 Cuma günü mesaibitimine kadar İİB Genel Sekreterliği 0 212 454 05 01-02 numaralı faksına veyahububat@iib.org.tradresine e-posta olarak göndermeleri gerekmektedir.

Ek-1: Ön Başvuru Formu

2.PRODEXPO 2022 Moskova/Rusya Milli Katılım Organizasyonu Hk.

İstanbul İhracatçı Birlikleri(İİB)'nden alınan yazıda, Moskova / RUSYA'da,7-11 Şubat 2022tarihleri arasında düzenlenecek olanPRODEXPO 2022 Uluslararası Gıda ve İçecek ve Gıda Hammaddeleri Fuarı'nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunun İİB tarafından organize edilmesi planlandığı bildirilmektedir.

Prodexpo Fuarı bu sene 29. kez düzenlenecek olup söz konusu fuarda bisküvi, çikolata ve şekerli mamuller, et ve et mamulleri ile şarküteri ürünleri, kümes hayvanları mamulleri, hububat-bakliyat mamulleri, unlu mamuller ve pastacılık ürünleri, su ürünleri, katı ve sıvı yağlar, kuruyemiş, incir, kayısı ve gıda ambalaj ürünleri, süt ve süt ürünleri, alkollü ve alkolsüz içecekler, çay, kahve, soslar ve baharatlar sergilenecektir.

2021 yılında 100.000 m2'lik sergi alanında, 73 farklı ülkeden 2.660 katılımcının yer aldığı söz konusu fuarı, 68.000 kişi ziyaret etmiştir. Bununla birlikte bahsi geçen fuar, Rusya ve Doğu Avrupa'nın da en büyük fuar organizasyonudur. Bu sebeple Rusya gıda sanayisini yönlendirme kabiliyetine sahiptir. Fuar Moskova Hükümeti ile Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası himayesinde, Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı desteği ile gerçekleştirilmektedir.

Fuara başvuruda bulunmayı planlayan üyelerimizin, konstrüksiyon ve kiralanacak alan tespitinde kullanılmak üzere, ekte yer alanÖn Başvuru Formu'nu,firma kaşesi ve yetkili imzasıyla beraber doldurarak1 Eylül 2021 Çarşambagünü mesai bitimine kadar İİB Genel Sekreterliği 0 212 454 05 01-02 numaralı faksına veyahububat@iib.org.tradresine e-posta olarak göndermeleri gerekmektedir.

3. IOSS Broşür Bilgilendirme

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Avrupa Birliği tarafından sınır ötesi e-ticaret işlemlerinde düşük kıymet beyanının ve vergi kaybının önüne geçmek, KDV'nin tüketimin yapıldığı yerde ödenmesini sağlamak ve AB'de yerleşik şirketleri korumak amacıyla "E-Ticarette KDV Paketi” adı altında yayımlanan Konsey Tüzükleri kapsamında, 01.07.2021 tarihi itibariyle 22 Avro olan KDV istisnasının kaldırıldığı ve işletmeden tüketiciye (B2C) satışlarda kıymeti 150 Avro'yu aşmayan düşük kıymetli sevkiyatlarda geçerli olacak "Import One Stop Shop(IOSS)” adında yeni bir KDV sisteminin kurulduğu ifade edilmektedir. Bahse konu sisteme ilişkin olarak Gümrükler Genel Müdürlüğünce hazırlanan broşürün bir örneği ekte yer aldığı belirtilmektedir.

Ek-2: Broşür

4. IPCC - İklim Değişikliği 2021: Fiziksel Bilim Temeli Raporu hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından, 66 ülkeden 234 bilim insanının 5 yıllık çalışmayla hazırladığı "İklim Değişikliği 2021: Fiziksel Bilim Temeli” başlıklı 6. Raporu geçtiğimiz günlerde yayınlandığı bildirilmektedir. İnsanlığı, bilinen tarihin en zorlu şartlarına sürükleyen küresel iklim değişikliği hakkında çarpıcı tespitler sunan raporda öne çıkan değerlendirmeler aşağıdaki şekilde iletilmiştir:

· 2011-2020 yılları arasında, 1850-1900 yıllarına kıyasla, dünyanın sıcaklığı 1.1 derece artmıştır. Rapordaki 5 senaryonun tümünde küresel ortalama sıcaklık, 2050 yılına kadar 1,5 derecenin üzerine çıkacaktır.

· Paris İklim Anlaşması kapsamındaki mevcut azaltım hedefleri yeterli olmayıp, 191 taraf ülkeden sadece 110'u azaltım hedefini güncelleyerek güçlendirmiştir. Toplam sera gazı emisyonlarının yüzde 80'ini gerçekleştiren gelişmiş 20 ülke emisyonlarını azaltmazsa, 2 derecenin altı hedefine ulaşılması oldukça zor görülmektedir.

· Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası'nın büyük bölümü için yağışlarda ve su kaynaklarında önemli azalmalar, ortalama hava sıcaklıklarında, ekstrem hava olaylarının şiddet ve sıklığında artışlar beklenmektedir.

Bu kapsamda, anılan iklim felaketlerinin önüne geçebilmek adına önümüzdeki 10 yılda sera gazlarında "hızlı ve ciddi” azaltımlara ihtiyaç duyulduğu ifade edilmekte olup, raporun tamamının https://bit.ly/3m75GKb linkinde sunulduğu bildirilmektedir. TİM Sektörler Konseyi toplantısında gerçekleştirilen özet sunumun ise ekte yer almaktadır.

Ek-6: IPCC Raporu Sunum (5 Sayfa)

6. BK'nın AB'den Hayvansal Ürün İthalatındaki Uygulama Değişikliği

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Londra Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen, Birleşik Krallık'ın (BK) 31.12.2020 tarihinden itibaren AB'den ayrıldığı ve bu süreçte AB'den bağımsız olarak bazı konularda yeni uygulamaları yürürlüğe koymaya başladığından bahsedilmekte olup; bu çerçevede, Birleşik Krallık Çevre, Gıda ve Kırsal Bakanlığı (DEFRA) tarafından yapılan son duyuruda, 1 Ekim 2021 tarihinden itibaren BK'ya AB'den yapılacak hayvansal ürünlerin ithalatında yürürlüğe konulacak yeni uygulamalara ilişkin bir duyuru yapıldığı ve söz konusu uygulamaya ilişkin detaylar ile düzenlenecek bilgilendirme webinarlarına ilişkin bilgiye https://www.gov.uk/government/news/latest-notices-fortraders-from-defra bağlantısından ulaşılabileceği belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, ülkemiz ile BK arasında imzalanan STA çerçevesinde düzenlenen alanlar dışında kalan hususlarda Gümrük Birliği nedeniyle ülkemizin de aynı muameleye tabi olmasının söz konusu olduğu bildirilmektedir.

7. Fas / Korunma Önlemi

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Fas tarafından "Soğuk Haddelenmiş Sac ve Kaplanmış Sac” ithalatına karşı 14 Mayıs 2015 tarihinden bu yana bir korunma önlemi uygulandığı, 27 Temmuz 2018 tarihinde başlatılan nihai gözden geçirme soruşturmasıyla önlemin 3 yıl daha uzatıldığı belirtilmektedir. Söz konusu gözden geçirme soruşturması neticesinde, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yıllık 36.000 tonluk ithalatı geçen miktarlar için 31/12/2019 tarihine kadar %16; 01/01/2020 - 31/12/2020 tarihleri arasında %15,5; 01.01.2021 - 31.12.2021 tarihleri arasında %15 oranlarında uygulanmak üzere bir korunma önlemine hükmedilmiş olup ülkemizin halihazırda bahse konu önleme tabi olduğu ifade edilmektedir.

Fas Sanayi, Yatırım, Ticaret ve Sayısal Ekonomi Bakanlığı (Bakanlık) tarafından yapılan kamuoyu duyurusuna göre, Fas tarafından bahse konu önlemin uzatılmasını teminen 17 Ağustos 2021 tarihinde bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatılmıştır. Söz konusu kamuoyu duyurusunda, Bakanlık tarafından bilinen ihracatçılara soru formlarının iletildiği, soru formunu yanıtlayarak soruşturmaya katılmak isteyen tarafların ise soruşturmanın başlangıç tarihinden 15 gün içinde (7 Eylül 2021 tarihine kadar) soruşturma kapsamında yayımlanan belgeleri adı geçen Bakanlıktan talep edebileceği ifade edilmektedir. Ayrıca soruşturmaya ilişkin görüş vermek isteyen tarafların başlangıç tarihinden itibaren 30 gün içerisinde (28 Eylül 2021) görüş ve yorumlarını Bakanlık'a iletebileceği ifade edilmektedir. Söz konusu kamuoyu duyurusu https://www.mcinet.gov.ma/sites/default/files/documents/2021-08-13-%20Avis%20public%20DDC0221 2%20TLAF20210813_10420918.pdf adresinde yer almaktadır.



Ekler:
1.pdf

2.pdf

3.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.