2021/191 Sirküler (27.10.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2021-191

Sayın Üyemiz;

1. Uzak Ülkelere İhracatın Artırılması Stratejisi Pakistan Çalışması

2. Güney Amerika ve Karayipler Ülkeleri Bilgi Talebi

3. Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü Hk.

4. 2021 Ürünü Aflatoksinli Kuru İncir Oranı ve İmhası Projesi

5. TechXtıle İnovasyon Ligi Başvuruları Hk.

6. SSE EXPO 2022 Fuarı Chicago / ABD Milli Katılım Organizasyonu

7. Ticaret Müşavirliklerimizle Elektronik Sohbetler - A.B.D.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. Uzak Ülkelere İhracatın Artırılması Stratejisi Pakistan Çalışması

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet MUŞ'un talimatlarıyla özellikle dış ticaret açığımızın fazla olduğu ve geleneksel pazarlarımızın dışında kalan uzak ülkelerle ticaretimizin geliştirilmesine ilişkin bir strateji belgesi oluşturulmasına yönelik olarak Bakanlıklarınca çalışmanın başlatılmış olduğu, mezkur çalışmalar sonucunda belirlenen 17 uzak ülkeye yönelik potansiyel sektörlerin, eylem planları ve mezkur ülkelere ihracatımızda yaşanan sorunlarına ilişkin olarak 11-13 Ağustos 2021 tarihlerinde muhtelif sektör toplantıları gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.

Yazının devamında, Bakanlıklarınca söz konusu strateji belgesine Pakistan'ın da ilave edilmesinin uygun görülmüş olduğu dile getirilmektedir.

Bilgileri ve Ek-1'de yer alan Pakistan'a yönelik dörtlü bazda belirlenen potansiyel tarım ve sanayi ürünlerinin sektörel dağılımlarının incelenmesi, Pakistan'a ihracat yapan firmalarımızın görüşleri ile Ek-2'de yer alan Uzak Ülke Eylem Planında yer alan yeni eylem önerilerine ilişkin ihracatçılarımızın görüşlerinin 27 Ekim 2021 Çarşamba (BUGÜN) saat 17.00'ye kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereği rica olunur.

EK-1: Pakistan Potansiyel Ürünler Listesi

EK-2: Pakistan Örnek Eylem Planı

2. Güney Amerika ve Karayipler Ülkeleri Bilgi Talebi

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet MUŞ'un, Güney Amerika ve Karayipler ülkelerinin büyükelçileri ile 18 Kasım 2021 tarihinde Ticaret Bakanlığında bir çalışma toplantısı gerçekleştireceği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, ilgili firmalarımızın görüşleri alınmak suretiyle, bölge ülkelere ihracatımıza ilişkin olarak varsa gündeme getirilmesinde fayda görülen konuların 27 Ekim 2021 Çarşamba (BUGÜN) saat 17.00'ye kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereği rica olunur.

3. Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Mesleki Yeterlilik Kurumundan alınan bir yazıda, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Jeomorfoloji Derneği arasında "Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü” kapsamında Jeomorfolog (Seviye 6) ulusal yeterliliği hazırlanmış olup tarafların talep ve beklentilerini tam olarak karşılayarak içerik kalitesinin sağlanması ve kabul edilebilirliğinin arttırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlardan alınacak görüş ve önerilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Jeomorfoloji Derneğinin İşbirliği Protokolü kapsamında hazırlamış olduğu yeterliliğe ilişkin olarak firmalarımızın görüş ve değerlendirmelerinin anılan kuruma iletilmesini teminen ekli linkte yer alan "Görüş ve Değerlendirme Formu"na işlenerek 4 Kasım 2021 Perşembe günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereği rica olunur.

Not: https://bit.ly/3pEsvHb linkinden söz konusu yeterlilik ile görüş ve değerlendirme formuna ulaşabilirsiniz.

4. 2021 Ürünü Aflatoksinli Kuru İncir Oranı ve İmhası Projesi

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)nden alınan yazıda, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından yürütülen Aflatoksinli Kuru İncirlerin İmhası Projesi kapsamında, 2021 ürünü aflatoksinli kuru incir oranı ve imhası ile ilgili olarak üyelerine aşağıdaki linkteki duyurunun yapıldığı bildirilmektedir.

Link: https://en.eib.org.tr/tr/Sayfa.Asp?SI_Id=7D198B1084&HID=10615028742021102013032

5. TechXtıle İnovasyon Ligi Başvuruları Hk.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, tekstilde inovasyonun artması ve inovasyona yatırım yapan firmaların teşvik edilmesi amacıyla her yıl düzenlenen TechXtile İnovasyon Ligi başvurularının başladığı bildirilmektedir. TechXtile Platformu kapsamında, Kurumlarda yapılan yenilikçi uygulamaların yarıştığı İnovasyon Ligi etkinliği düzenlendiği; Tekstil ve Konfeksiyon sektöründeki firmaların, sektör içerisinde ortaya koydukları inovatif çalışmaları diğer paydaşlara sergileme ve görünürlük kazanma fırsatı buldukları ifade edilmektedir.

Bu kapsamdan hareketle, Techxtile İnovasyon Ligi'nin; Türkiye geneli tüm Ar-ge ve Tasarım merkezlerinin ve Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçıları Birliği'ne üye tekstil ve konfeksiyon sektöründeki firmaların işletmelerinde yer alan tüm departmanlarına açık bir başvuru etkinliği olduğundan bahisle, https://www.techxtile.net/turkiye-tekstil-inovasyon-ligi/ web sayfasından detaylarına ulaşılabilen ve 9 Aralık 2021 tarihinde ödül töreni gerçekleştirilecek olan etkinliğe 20 Ekim 2021 Çarşamba günü itibari ile başvuruların başladığı, son başvuru tarihinin 15 Kasım 2021 Pazartesi günü olduğu bildirilmektedir.

6. SSE EXPO 2022 Fuarı Chicago / ABD Milli Katılım Organizasyonu

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, 24-26 Mayıs 2022 tarihleri arasında, Chicago / Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenecek olan "Sweets&Snacks Expo Uluslararası Çikolata, Şekerleme Ve Atıştırmalık Ürünler Fuarı”nın Türkiye milli katılım organizasyonunun İHBİR tarafından gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, 2021 yılında gerçekleşen fuarın 29 ülkeden 450 katılımcıya ve 90 ülkeden 11.000 ziyaretçiye ev sahipliği yaptığı; şekerleme ve atıştırmalık ürün sektöründe 150 milyar dolarlık payın temsil edildiği söz konusu fuarın, gerek A.B.D. pazarında gerekse A.B.D. ile serbest ticaret antlaşması bulunan Kanada ve Meksika pazarlarında yer alabilmek adına firmalarımıza önemli fırsatlar sunacağı düşünüldüğü; Sweets & Snacks Expo Fuarı'nın çikolata, şekerleme ve atıştırmalık ürünler sektöründe Amerika kıtasının en büyük fuarı olup kişi başı şeker tüketiminin en yüksek olduğu, 25 milyar USD'lik ABD pazarına giriş için ideal bir organizasyon olduğu bildirilmektedir.

Bahse konu fuara başvuruda bulunmak isteyen üyelerimiz, ekte yer alan Başvuru Formu'nu ve Fuar Katılım Sözleşmesi'ni, firma kaşesi ve yetkili imzasıyla beraber doldurarak, 5 Kasım 2021 Cuma günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimizin 0 212 454 05 01-02 numaralı faksına veya hububat@iib.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için:

Hububat Koordinasyon Şubesi

Yasin Mert ECEVİT

Tel: 0212 454 05 00- 1536

E-Mail: hububat@iib.org.tr

EK-3: Başvuru Formu

EK-4: Fuar Duyurusu

EK-5: Katılım Sözleşmesi

7. Ticaret Müşavirliklerimizle Elektronik Sohbetler - A.B.D.

Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan "Ticaret Müşavirliklerimizle Elektronik Sohbetler - A.B.D.” e-sohbet etkinliğinin 28 Ekim Perşembe günü 17.00 - 18.30 saatleri arasında gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

İş dünyamızın Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizin görev yaptıkları ülkelerle ilgili bilgilendirilmesini amaçlayan söz konusu sohbet toplantısına katılmak isteyen üyelerimiz https://bit.ly/3pAFDwY linkinden kayıt olabilirler.



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

EK-5.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.