2024/034 Sirküler (07.03.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024/034

Sayın Üyemiz;

1. TİM-TÜBİTAK 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı

2. Irak 2024 yılı fuarları

3. BAE İle Afrika Kıtasında İşbirliğine İlgi Duyabilecek Firmalar

4. IORA İş Zirvesi 2024

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. TİM-TÜBİTAK 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Dünya Bankası desteğiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın koordinasyonunda TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından yürütülen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi çerçevesinde KOBİ'lerin Yeşil Dönüşüm mevzuatlarına uyum kapsamında gereklilikleri karşılamak üzere alacağı teknik yardım hizmetlerini sağlamak üzere TİM'in 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentorluk Çağrısı çerçevesinde çözüm ortağı olarak KOBİ'lere hizmet vermeye uygun bulunduğu bildirilmektedir.

Bahse konu yazının devamında, 01 Nisan 2024 tarihi itibariyle açılacak destek programına başvuru yapacak KOBİ'lerin, 6 ay süre ile üst limiti 210.000 TL olmak kaydıyla % 90 oranında hibe desteğinden faydalanarak yetkilendirilmiş kuruluşlardan yeşil dönüşüm mentorluk hizmeti almasının planlandığı belirtilmektedir. Türkiye İhracatçılar Meclisi, kurumların kendi hedeflerine, yapısına ve ihtiyaçlarına uygun kurumsal sürdürülebilirlik sistemlerinin tasarlanması, hayata geçirilmesi ve izlenebilirliğin sağlanmasını hedefleyen program ile KOBİ'lerin ihtiyaç duyduğu teknik danışmanlık hizmeti sağlayacağı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentorluk Çağrısı kapsamında programda görev almak isteyen, ekte belirtilen kriterlere uygun, programa ilgi duyacak mentor adaylarının CV ve iletişim bilgilerini TİM'e bildirebilmemizi teminen 08 Mart 2024 Cuma günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-1: Duyuru Görseli

EK-2: TİM-TÜBİTAK 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı Mentor Kriterleri

2. Irak 2024 Yılı Fuarları

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Irak Fuarlar ve Ticari Hizmetler Kamu Şirketince iletilen bilgilere göre, anılan ülkede 2024 yılında düzenlenecek fuarların listesi iletilmekte olup düzenli olarak güncellenen listeye www.fairs.gov.iq internet sitesi üzerinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.

EK-3: Irak 2024 Yılı Fuarlar Listesi

3. BAE İle Afrika Kıtasında İşbirliğine İlgi Duyabilecek Firmalar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Birleşik Arap Emirlikleri'yle (BAE) 10 Ekim 2023 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilen Afrika konulu istişarelerde, Afrika Kıtası'nda özellikle ekonomi-yatırım alanlarında ortak projeler geliştirilmesi hususunda irade beyanında bulunulduğu ve Afrika'da iş birliğine ilgi duyan firmalarımız ile hedeflenen ülke ve sektörlerde işbirliğine yönelik protokoller imzalanmasının arzu edildiği bildirilmektedir.

Bu doğrultuda, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Afrika'da iş birliğine ilgi duyabilecek firmalarımız ve hedeflenen ülke ile sektörler kapsamındaki faaliyetlerine ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmekte olup bahse konu talebe ilişkin görüşlerinizin TİM'e bildirilmesini teminen en geç 8 Mart 2024 Cuma günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-4: Görüş Bildirme Formu

4. IORA İş Zirvesi 2024

Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan yazıda, Hint Okyanusu bölgesinde iş birliği ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak amacıyla 1997 yılında kurulan Hint Okyanusuna Kıyıdaş Ülkeler Birliği (IORA) ile ilişkilerimizin 2018 yılından bu yana diyalog ortaklığı statüsünde sürdürüldüğü belirtilmekte; IORA'nın başlıca öncelik alanlarından birinin "Ticaretin ve Yatırımın Kolaylaştırılması" olmasıyla beraber, ayrıca bahse konu Birlik ile ilişkilerimizin geliştirilmesinin Yeniden Asya Girişimi'nin de öncelikleri arasında yer aldığı bildirilmektedir. Bu çerçevede, IORA ile ilişkilerimizin güçlendirilmesi, iş birliği olanaklarımızın değerlendirilmesi ve Birlik gündeminin takip edilebilmesi amacıyla diyalog ortaklarının katılımlarıyla düzenlenen toplantılara ülkemizce katılım sağlandığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, IORA Sekretaryasından alınan bir notada, 28-29 Mayıs 2024 tarihlerinde Hint Okyanusuna Kıyıdaş Ülkeler İş Forumu'nun (IORBF) Sri Lanka'nın Kolombo şehrinde "IORA İş Toplantısı 2024” (IORA Business Conclave 2024) organizasyonunun "Büyümeyi Sürdürmek - Ufuklar Arasında Köprü Kurmak" temasıyla düzenlenmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Aynı notada devamla, söz konusu toplantının üye devletler ile diyalog partnerlerinin katılımına açık olduğu ve toplantıya katılım sağlamaya ilgi duyan tarafların https://forms.gle/UuweordZcMn9wVgLA bağlantısından erişim sağlanabilen kayıt formunu doldurması gerektiği belirtilmektedir.

EK-5: IORA İş Toplantısı 2024 Duyuru Afişi



Ekler:
ek-1.pdf

ek-2.pdf

ek-3.pdf

ek-4 Görüş bildirim formu.pdf

ek-5.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.