2025/104 Sirküler (25.07.2025) Yeni


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2025-104

Sayın Üyemiz;

1. AB Taksonomisi Tüzük Değişiklikleri

2. Pakistan/Soda Külü Anti-Damping Soruşturması

3. Sofralık Yumurta İhracatında DFİF Kesintisi

4. Kayda Bağlı İhracat Hk. - Yumurta İhr. Hk.

5. Bağdat Türk İhraç Ürünleri Fuarı Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


Anıl YILMAZ
Genel Sekreter V.

1. AB Taksonomisi Tüzük Değişiklikleri

Ticaret Bakanlığı tarafından iletilen yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) iletilen bir yazıda, Avrupa Komisyonu'nun, şirketlerin AB Taksonomisi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesini kolaylaştırmak amacıyla 4 Temmuz 2025 tarihinde çeşitli sadeleştirme önlemlerini kabul ettiği aktarılmaktadır. Söz konusu güncellemelerle, şirketlerin üzerindeki raporlama yükünün azaltılması ve aynı zamanda AB'nin çevre ve iklim hedeflerinden ödün verilmeden, ekonomik rekabet gücünün desteklenmesi amaçlandığı ifade edilmektedir.

Değişiklikler kapsamında şirketlerin yalnızca finansal olarak anlamlı (financially material) faaliyetlerinin AB Taksonomisi'ne uygunluk (eligibility) ve uyum (alignment) değerlendirmesine tabi olmasının öngörüldüğü bildirilmektedir. Faaliyetlerin, şirketin toplam cirosunun, yatırım harcamalarının ya da işletme giderlerinin içerisindeki payı %10'a ulaşmadığı takdirde finansal olarak anlamlı değerlendirilmediği iletilmektedir. Böylelikle şirketlerin esas faaliyet alanlarına odaklanarak yeşil dönüşüm sürecini daha verimli bir şekilde yürütebilmelerinin hedeflendiği aktarılmaktadır.

Ek olarak, AB Taksonomisi raporlama şablonlarında önemli ölçüde sadeleşme sağlanmış; ve finansal olmayan şirketlerin bildirmekle yükümlü olduğu veri sayısının %64, finansal kuruluşların raporlamaları gereken veri sayısının ise %89 oranında azaltıldığı belirtilmektedir. Bankalar için yeşil varlık oranı gibi göstergelerde sadeleştirme yapılmış ve bu kuruluşlara iki yıl süreyle ayrıntılı AB Taksonomisi göstergelerini raporlamama seçeneği tanındığı ifade edilmektedir.

Ayrıca AB Taksonomisi kapsamındaki "çevreye önemli zarar vermeme” (DNSH - Do No Significant Harm) ilkesine ilişkin bazı kriterlerin sadeleştirildiği; özellikle kimyasallar, su kullanımı, atık yönetimi gibi konularda teknik belirsizlikleri gideren düzenlemeler getirildiği ifade edilmektedir.

Örneğin, kimyasal maddelerin kullanımı ve mevcudiyetine ilişkin olarak DNSH ilkesine dair teknik kriterler ile kirliliğin önlenmesi ve kontrolü alanındaki kriterlerin sadeleştirildiği aktarılmaktadır. Bu değişikliklerle temel olarak AB Taksonomisi raporlama süreçlerinin daha yönetilebilir ve uygulanabilir olmasının amaçlandığı belirtilmektedir.

Bahsi geçen düzenlemenin:

• Taksonomi Raporlamaları Yetkilendirilmiş Tüzüğü (Taxanomy Disclosures Delegated Act)

• Taksonomi İklim Yetkilendirilmiş Tüzüğü (Taxonomy Climate Delegated Act) ve

• Taksonomi Çevresel Yetkilendirilmiş Tüzüğü'nü (Taxonomy Environmental Delegated Act)

güncelleyen bir yetkilendirilmiş tüzük şeklinde Avrupa Komisyonu tarafından kabul edildiği aktarılmaktadır.

Düzenlemenin Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'ne iletilerek, dört ay sürecek bir inceleme sürecinden geçeceği, bu sürenin gerekirse iki ay daha uzatılabileceği iletilmiştir. Yasal onay sürecinin tamamlanmasının ardından, sadeleştirme önlemlerinin 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girmesi ve 2025 mali yılı verileri için geçerli olmasının planlandığı belirtilmektedir. Ancak şirketlerin, gerek duydukları takdirde bu değişiklikleri 2026 mali yılından itibaren uygulamaya başlama esnekliğine sahip olabilecekleri iletilmektedir.

Ek-1: Komisyon Delege Yönetmeliği

2. Pakistan/Soda Külü Anti-Damping Soruşturması

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Pakistan Ulusal Tarife Komisyonu (Komisyon) tarafından ülkemiz menşeli "Soda Külü” (Pakistan Gümrük Tarife Cetvelinde 2836.2000 altında sınıflandırılan) ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması başlatılmış olduğu, söz konusu soruşturmanın başlatıldığına dair 18 Temmuz 2025 tarihli bildirimin ekte yer aldığı ve ilgili bildirime https://www.ntc.gov.pk/antidumping-investigation-notices/ bağlantısından da ulaşılmasının mümkün olduğu bildirilmektedir.

Bu itibarla, söz konusu bildirimde, soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin taleplerini soruşturma açılış bildiriminin yayımlanmasından itibaren 10 takvim günü içinde, soruşturmaya ilişkin hazırlayacakları bilgi ve belgeleri ise açılış bildiriminin yayımlanmasından itibaren 45 takvim günü içinde soruşturma otoritesine sunmaları gerektiği ifade edilmektedir. Öte yandan, soruşturma kapsamında yayımlanan "Soru Formu” ve "Şikâyetin Gizli Olmayan Kopyası”nın, Komisyon'dan temin edilmesini müteakip iletileceği belirtilmektedir.

Bununla birlikte, Bakanlıklarının "Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (www.tpsa.gov.tr) "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın (Usul Esaslar) incelenmesinde fayda görüldüğü ifade edilmektedir.

Ek-2: Açılış Bildirimi

3. Sofralık Yumurta İhracatında DFİF Kesintisi

24 Temmuz 2025 tarihli 32965 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 10116) ” ile sofralık yumurta ihracatında kilogram başına 1,5 dolar olarak uygulanan DFİF kesintisi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yayımı tarihinde yürürlüğe giren karara https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/07/20250724-6.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

4. Kayda Bağlı İhracat Hk. - Yumurta İhr. Hk.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (OAİB) alınan bir yazıda, 10/07/2025 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (İhracat: 2006/7)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2025/02) marifetiyle "Tavuk yumurtaları (Gallus domesticus türü) (GTİP: 0407.21.00.00.00)” ürününün İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi'ne eklendiği, mezkûr ürünle ilgili Ticaret Bakanlığından alınan yazı ile de, bu eşyanın ihracatının kayıt işlemlerinde Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin koordinatör olarak atandığı ve kayıt işlemlerinin yalnızca Genel Sekreterliklerince gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda "Tavuk yumurtaları (Gallus domesticus türü) (GTİP: 0407.21.00.00.00)” ürününün ihracatına ilişkin kayıt uygulama prosedürlerinde değişikliğe gidilmiş olduğu, konu hakkında bilgi almak için Genel Sekreterlikleri Kayda Bağlı İhracat Şubesi ile (0312 447 27 40 Dahili 1402 - 1403 - 1404 - 1405 - 1406) veya WhatsApp destek hattına mesaj yazmak sureti ile (0 534 592 04 12) iletişime geçilmesi gerektiği belirtilmektedir.



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.