2025/063 Sirküler (14.05.2025)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2025-063

Sayın Üyemiz;

1. Tayland / Sertifika Sistemi

2. İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) Deployment Window Talebi

3. Fas / Kaplamalı Ahşap Paneller Korunma Önlemi

4. 3. Afrika Tarım ve Gıda Sanayi Zirvesi 19-24 Mayıs 2025 Fas

5. FIATA Diploma Eğitimi Kayıtları

6. Fuar Duyurusu (II. Türk Ticaret Fuarı)

7. Kanada / Çelik Çember / Anti-Damping Soruşturması

8. Bağdat Türk İhraç Ürünleri Fuarı Duyurusu

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Ümit SEZER

Genel Sekreter

1. Tayland / Sertifika Sistemi

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünün yazısına atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden iletilen yazıda, Tayland Sağlık Bakanlığına bağlı Gıda ve İlaç İdaresinin (FDA) ekte yer alan bildirimine göre, ilaç, gıda, sağlık hizmetleri, kozmetik, zararlı maddeler, uyuşturucu ilaçlar, psikotropik maddeler ve bitkisel ürünler dahil sağlık ürünleri için elektronik sertifika sisteminin tesis edildiği belirtilmektedir.

Bu itibarla, https://en.fda.moph.go.th/entrepreneurs-e-cer/category/sample adresinden dijital örneklerine ulaşılabilecek sertifikaların 1 Mayıs 2025 tarihinden itibaren geçerli olduğu, ayrıca bu sertifikaların ilgili internet portallarından doğrulanabileceği bildirilmektedir.

Ek-1:Tayland Sağlık Bakanlığı Yazısı

2. İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) Deployment Window Talebi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Avrupa Birliği (AB) tarafından devreye alınan İthalat Kontrol Sistemi-2 (ICS2 - Import Control System) isimli elektronik gümrük sisteminin karayolu ve demiryolu taşımacılıkları için 1 Nisan 2025 tarihi itibarıyla operasyonel sürecin başlayacağı, sistem gerekliliklerini yerine getiremeyen ekonomik operatörlerin kayıtlı oldukları ve Ekonomik Operatör Kayıt ve Tanımlama Numarasını (EORI) edindikleri ilgili AB üye ülkesindeki Ulusal Hizmet Masaları (National Service Desk) ile temasa geçerek en geç 1 Mart 2025 tarihine kadar bir ''kurulum penceresi” (deployment window) talep etmeleri gerektiği bildirilmişti.

Bu defa, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'nden alınan yeni bir yazıda, sektör temsilcilerinden alınan bildirimlerde, özellikle karayolu taşımacılığındaki ekonomik operatörlerin sisteme veri girişine olanak sağlayacak teknik gerekliliklerin halihazırda tamamlanmadığı, sisteme tamamıyla geçilmesi öncesinde gerekli tüm hazırlıkların tamamlanması amacıyla 1 Eylül 2025 tarihine kadar tanınan geçiş süreci için ilgili üye ülke gümrük idarelerinden talepte bulunulmadığı, dolayısıyla 1 Nisan 2025 tarihi itibarıyla bu sektörlerden AB'ye veya AB üzerinden üçüncü ülkelere ihracat işlemi gerçekleştirecek ekonomik operatörlerin sisteme veri girişi sağlayamayacağı için mağdur duruma düşecekleri hususlarının Bakanlıklarına iletildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Avrupa Komisyonu ve üye ülkeler nezdinde gerçekleştirilen temaslar neticesinde, normal şartlar altında sistem sürümünün operasyonel süreci başlamadan bir ay öncesi itibarıyla yapılması tavsiye edilen geçiş süreci talebinin, karayolu ve demiryolu taşımacılıkları özelinde, operasyonel süreç içerisinde de ilgili üye ülkenin Ulusal Hizmet Masaları ile iletişime geçilerek iletilebileceğinin teyit edildiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, sistemi kullanacak Türk ihracatçılarınca ve sektör temsilcilerince vakit kaybetmeksizin ilgili üye ülke gümrük idarelerine "deployment window" talebinin iletilmesinin büyük önem arz ettiği vurgulanmaktadır.

Buna ilâve olarak, İtalya ve Bulgaristan Gümrük İdareleri nezdinde gerçekleştirilen temaslar neticesinde; anılan ülkeler için EORI numarasına sahip uzatma talebinde bulunmak isteyen nakliye firmalarının, bir örnekleri ekte yer alan formları ve e-posta örneklerini kullanarak, erteleme başvurularını ilgili üye ülkenin Ulusal Hizmet Masalarına e-posta yoluyla (İtalya için adm.deploymentwindow@adm.gov.it ; Bulgaristan için servicedesk@customs.bg) yapmaları gerektiği ifade edilmektedir. İlgili başvuruda, EORI kodu ile lojistik süreçteki rolünün (örneğin kara taşıyıcısı, demiryolu taşıyıcısı vb.), talep edilen "deployment window" süresinin (başlangıç ve bitiş tarihi) ve ICS2 sistemine geçiş için öngörülen tarihin belirtilmesinin gerekli olduğu dile getirilmektedir.

Öte yandan, "deployment window" talebinden yalnızca yukarıda belirtilen türdeki operatörlerin yararlanabileceği, diğer kişi ya da kuruluşlar için geçiş süreciyle ilgili zaman pencerelerinin kapanmış olduğu, birden fazla taşıma türüyle faaliyet gösteren ekonomik operatörlerin tüm beyanlar için yalnızca tek bir aktivasyon tarihi seçmek zorunda olduğu, aynı lojistik zincirde birden fazla rolü olan operatörlerin önceden başvurularının bulunması durumunda, tekrar "deployment window" talebinde bulunmalarının mümkün olmadığının öğrenildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, anılan geçiş sürecinin 1 Nisan 2025 ilâ 1 Eylül 2025 tarihi arasında olduğu, 1 Eylül 2025 tarihi itibarıyla sona ereceği ve bu tarihe kadar sistemin kullanımına bütünüyle hazır olunması gerektiği bildirilmektedir.

Ek-2: Bulgaristan Gümrük İdaresi E-Posta Örneği

Ek-3: İtalya Gümrük İdaresi Başvuru Belgesi

3. Fas / Kaplamalı Ahşap Paneller Korunma Önlemi

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda; Bilindiği üzere, Fas tarafından "kaplamalı ahşap paneller” ithalatına karşı başlatılan korunma önlemi soruşturması sonucunda, söz konusu ürün ithalatına karşı 20 Eylül 2019 tarihi itibariyle 3 yıl boyunca bir korunma önleminin uygulanmasına karar verildiği, daha sonra mezkur önlem 20 Eylül 2022 tarihinden itibaren 3 yıl daha uzatıldığı bildirilmekte olup, konuya ilişkin aşağıdaki hususlar bildirilmektedir;

"Bu defa, Rabat Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıda; Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan 30 Nisan 2025 tarih ve DDC/04/2025 sayılı kamuoyu duyurusunda özetle, Fas'ta yürürlükte bulunan Ticari Savunma Önlemlerine ilişkin 15-09 sayılı Kanunun 56 ve 57. maddelerine istinaden, kaplamalı ahşap paneller ithalatına karşı korunma önlemi süresinin bir defa daha uzatılması için "CEMA Bois de l'Atlas” (CBA) firmasının başvurusunun olduğu, bu kapsamda ilgili Bakanlık tarafından 30 Nisan 2025 tarihinde korunma önleminin gözden geçirme soruşturmasının başlatılmasına karar verildiği hususlarına yer verildiği belirtilmektedir. Söz konusu kamuoyu duyurusuna (https://www.mcinet.gov.ma/sites/default/files/documents/Avis%20public%20DDC-04-2025.pdf) linkinden ulaşılması mümkündür.

İlgili yazıda; kamuoyu duyurusunun incelenmesinden, soruşturmanın 1 Ocak 2022 tarihli yeni gümrük tarife sisteminin 4410.11.20.90; 4410.11.30.90; 4410.19.92.90; 4410.19.93.90 pozisyonlarını kapsayacağının anlaşıldığı belirtilmektedir. İlaveten söz konusu Bakanlık tarafından soruşturma sürecinde kullanılacak ekte yer alan soru formlarının başvuruda belirtilen ilgili taraflara (üreticiler, ithalatçılar, ihracatçılar) iletileceği, aynı zamanda diğer ilgili tarafların soruşturmanın başlangıç tarihinden (30 Nisan 2025) itibaren 15 gün içinde (19 Mayıs 2025 saat 16:00'ya kadar) söz konusu belgeleri adı geçen Bakanlıktan e-posta yoluyla temin edebileceği belirtilmektedir. Kendisini ilgili taraf olarak gören tarafların soruşturmanın başlangıç tarihinden 30 gün içinde (5 Haziran 2025 günü saat 16:00'ya kadar) kendilerini tanıtması gerekmektedir. Ayrıca, ilgili tarafların en geç soruşturmanın başlangıç tarihinden itibaren 30 gün içerisinde (5 Haziran 2025 günü saat 16:00'ya kadar) görüş ve yorumlarını Fas Makamlarına göndermesi gerektiği ifade edilmektedir. Bakanlığa kendi argümanlarını sunmak isteyen tarafların yazılı olarak görüşme talebinde bulunabileceği, konu hakkında kamuoyu dinleme toplantısı düzenlenebileceği belirtilmekte, son olarak soruşturma ile ilgili hususlara ilişkin Bakanlığın kamuoyu duyurusunda iletişim bilgilerine yer verilen birim ile temasa geçilebileceği de ifade edilmektedir.

Öte yandan; ilgili Bakanlık'tan alınan e-postada, CBA firmasının başvurusuna 8 Mayıs 2025 tarihine kadar https://we.tl/t-8biIi2kQfR adresinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.”

Ek-4: Rapport douverture SG PPBR 2ème Réexamen Version Publique

Ek-5: Questionnaire Export PPBR reexamen

Ek-6: Questionnaire EXP Réexamen SVG PPBR

4. 3. Afrika Tarım ve Gıda Sanayi Zirvesi 19-24 Mayıs 2025 Fas

Ticaret Müşavirliği, Kazablanka Ticaret Ofisinin yazısına atfen, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, 19-24 Mayıs 2025 tarihlerinde Fas'ın Marakeş şehrinde Türkiye, Fas ve Batı Afrika'daki diğer ülkelerden şirket ve kuruluşların katılımı ile 3. Afrika Tarım ve Gıda Sanayi Zirvesi'nin düzenleneceği bildirilmektedir.

Ek-7: Katılımcı Listesi

Ek-8:Programlar

5. FIATA Diploma Eğitimi Kayıtları

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, FIATA Diploma Eğitimi'nin (FIATA Diploma in Freight Forwarding) ülkelerin lojistik ve taşımacılık derneklerinin federasyonu olan FIATA'nın belirlemiş olduğu ve dünyanın birçok ülkesinde geçerli olan mesleki eğitim standartlarının ortaya konulması ile 1996 yılında oluşturulmuş lojistik ve taşımacılık sektörüne özel bir mesleki eğitim olduğu ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Türkiye'de de 2015 yılından itibaren sadece UTİKAD tarafından gerçekleştirilen FIATA Diploma Eğitimi 2025 dönemi kayıtlarının 15 Mayıs 2025 tarihinde başlayacağı bildirilmektedir.

Bununla birlikte, sektörün deneyimli yöneticileri ve uzman akademisyenleri tarafından verilen eğitime, lojistik işletmesi sahibi girişimciler, lojistik sektörü çalışanları ile lojistik hizmet alan sektörlerin lojistikten sorumlu yönetici ve çalışanlarının katılabileceği, eğitim dilinin Türkçe olduğu, FIATA Diploma Eğitimi derslerinin çevrimiçi platform üzerinden yapılacağı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, eğitim sonunda başarılı olan katılımcılara FIATA Diploması ve FIATA Hava Kargo Sertifikası verileceği, FIATA Diploması sahiplerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından da tanındığı, Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği'ne göre taşıma işleri faaliyetlerinde bulunacak firmalarda mesleki yeterlilik şartı olarak aranacak olan ÜDY belgesinden muaf tutulacağı belirtilmektedir.

Duyuru Metni: Duyuru Bülteni

Eğitim Takvimi: Eğitim Takvimi

6. Fuar Duyurusu (II. Türk Ticaret Fuarı)

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerin iş dünyasının bir araya getirilmesi ve bu ülkeler arasında ticaret, sanayi, yatırımlar, teknoloji ve hizmetlerin geliştirilmesi amacıyla "II. Türk Ticaret Fuarı" ROK Uluslararası Danışmanlık A.Ş. organizatörlüğünde 10-12 Haziran 2025 tarihlerinde Baku Expo Center'da düzenleneceği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu fuara ilişkin doküman ekte yer almakta olup, detaylı bilgilere www.turkictradefair.com.tr adresinden ulaşılabileceği ifade edilmektedir.

Ek-9: Türk Ticaret Fuarı Broşürü

7. Kanada / Çelik Çember / Anti-Damping Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Kanada Sınır Hizmetleri Kurumundan (CBSA) e-posta ile alınan bir bildirimde (Ek 1); Kanadalı üreticilerce iletilen şikayet üzerine 12 Mayıs 2025 tarihinde, ülkemizin yanı sıra Çin, Güney Kore ve Vietnam menşeli "Çelik Çember (Steel Strapping)” (Kanada gümrük tarife cetveline göre 7212.20.00.30, 7212.30.00.10, 7212.30.00.30, 7212.40.00.10, 7212.40.00.29, 7212.40.00.90, 7212.50.00.50, 7212.60.00.00, 7217.10.00.55, 7217.20.00.10, 7217.30.00.10, 7226.99.00.93, 7312.90.00.00 ve 7326.20.00.00 tarife pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması ile Çin menşeli anılan ürünler ithalatına karşı bir sübvansiyon soruşturması başlatıldığı, soruşturmaların açılmasına yönelik gerekçeli karar ve sürece ilişkin takvimin 15 gün içerisinde https://www.cbsa-asfc.gc.ca/sima-lmsi/menu-eng.html adresinde yayımlanacağı belirtilmektedir.

Kanada ilgili mevzuatları uyarınca anti-damping soruşturmaları iki ayrı makam tarafından yürütülmekte olup, bunlardan Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) dampingin mevcudiyetine yönelik, Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (CITT) ise mevcut damping uygulamalarının Kanada yerli üretimine zarar verip vermediğine ilişkin ayrı soruşturmalar yürütmektedir.

Bu itibarla alınan bildirimde;

- CITT'nin Türkiye'den yapılan ithalatın Kanadalı üreticilere yönelik zararına ilişkin bir ön araştırma yapacağı ve ilgili kararını 60 gün içerisinde açıklayacağı,

- CBSA'in eşzamanlı olarak yürüteceği inceleme kapsamında söz konusu ithalatta dampingin mevcudiyetine ilişkin ön kararın 90 gün içerisinde açıklanacağı,

- Mezkur soruşturmaya ilişkin Kanada'ya anılan ürünün ihracatçısı firmaların ekte yer alan soru formlarını doldurarak 18 Haziran 2025 tarihine kadar CBSA'ya iletebilecekleri belirtilmektedir.

Bununla birlikte, Bakanlığımızın "Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (https://ticaret.gov.tr/ithalat/ticaret-politikasi-savunma-araclari) "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik TPSA Önlemleri” başlığı altında yer alan "TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın incelenmesinde fayda görülmektedir.

8. Bağdat Türk İhraç Ürünleri Fuarı Duyurusu

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (AKİB)'nden alınan yazıda, 20-22 Ekim 2025 tarihleri arasında Irak/Bağdat'ta düzenlenecek olan "Bağdat Türk İhraç Ürünleri Fuarı” T.C Ticaret Bakanlığımızın görevlendirmesi ile bu yıl Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirileceği belirtilmektedir. Fuara katılmak isteyen firmaların çevrimiçi başvuru formunu 02.06.2025 tarihine doldurmaları ve başvurunun kabul edilmesi için belirtilen banka hesabına toplam katılım bedelinin %50'sinin 02.06.2025 tarihine kadar yatırılması gerektiği ifade edilmektedir.

Online Başvuru Formu: Bağdat Türk İhraç Ürünleri Fuarı

Katılım Bedeli: 683 USD/m2 (Nakliyeli)

583 USD/m2 (Nakliyesiz)

NOT1: Firma başvuru alanı asgari 9 m2 olup 18m2, 27m2, 36m2… vb. şeklinde 9'un katları şeklinde artırım yapılabilecektir.

NOT2: Nakliye hizmeti alan firmalarımızın m2 başına 100 kg hakkı bulunmaktadır. (Gerekli görüldüğü taktirde hacim bilgisi de baz alınabilecektir).

Katılım Bedeline Dahil Olan Hizmetler;

• Yer kirası,

• Stant konstrüksiyonu,

• Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

• Elektrik, internet, genel servis hizmetleri,

• Depolama,

• Catering

Söz konusu fuar genel nitelikli olup tüm sektörlerden firmalar katılım sağlayabilmektedir. 2024 yılı itibarıyla Türkiye'nin Irak'a 11,8 milyar dolar ihracatı gerçekleşmiştir.

5973 sayılı Karar çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 571.290 Türk Lirası'na kadar destekleneceği iletilmektedir.

Ek-10: Ödeme Bilgileri, İletişim Bilgisi ve Katılım Şartları



Ekler:
EK-1.pdf

Ek-10.docx

ek-2.pdf

ek-3.pdf

Ek-4.pdf

Ek-5.xlsx

ek-6.docx

Ek-7.pdf

Ek-8.pdf

Ek-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.