BATI AKDENİZ'İN OCAK AYI İHRACATI 117 MİLYON DOLAR


Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz'den Ocak ayında 117 milyon 206 bin 273 dolar ihracat gerçekleşti. Bölge ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 2.9 oranında gerileme yaşadı. Yaş sebze meyve sektörü 49 milyon 110 bin 751 dolar ihracatla bölgenin lideri olma özelliğini sürdürdü. Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü 2015 yılının ilk ayında beklenenin çok üzerinde bir performans sergiledi. Sektör 2014 yılının Ocak ayında 6 milyon dolar olan ihracatını, 2015 yılının Ocak ayında yüzde 53 artışla 9 milyon 328 bin 634 dolara yükseltti.

MADEN SEKTÖRÜNDEN 24.6 MİLYON DOLAR İHRACAT

Batı Akdeniz'in yaş sebze ve meyveden sonra en fazla ihracat yapan ikinci sektörü olan madencilik, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte normal seyrine dönü. Sektörün havaların ısınması ve doğaltaş ocaklarının bulunduğu alanlarda ki olumsuz hava şartlarının sona ermesiyle ihracatını artırması bekleniyor. Sektör olumsuz hava şartlarına rağmen Ocak ayında 24 milyon 621 bin 576 dolar ihracat yaparak, bölge ihracatının lokomotifi olmayı sürdürdü.

KİMYA SEKTÖRÜNDEN İYİ BAŞLANGIÇ

Batı Akdeniz ihracatının yıldızı parlayan sektörlerinden olan kimya da Ocak ayında ihracat rakamlarını artırdı. Kimya sektörü geride kalan Ocak ayında yüzde 16.31 artışla 9 milyon 736 bin 147 dolar ihracat gerçekleştirdi. Bir önceki yılın Ocak ayında sektörün ihracat rakamı 8 milyon 371 bin 69 dolardı. Ocak ayında Batı Akdeniz bölgesinden en fazla ihracat gerçekleştiren 5. sektör tekstil oldu. Tekstil sektörü geride kalan ayda 3 milyon 854 bin 923 dolar ihracat gerçekleştirdi.

RUSYA İLK SIRADA

Bölgeden ihracat yapılan ülkelere bakıldığında Rusya'nın içinde bulunduğu duruma rağmen 22 milyon 310 bin 591 dolar ihracatla ilk sırada yer aldığı görüldü. İkinci sırada ise 12 milyon 114 bin 315 dolar ile Çin yer aldı. Listenin üçüncü sırasında 6 milyon 379 bin 743 dolar ile Almanya yer alırken, dördüncü sırada İran yer aldı. İran'a ihracat 2 milyon 108 bin 83 dolardan yüzde 201 artışla 6 milyon 351 bin 530 dolara yükseldi. Listenin beşinci sırasında yer alan Ukrayna'ya ise 4 milyon 231 bin 375 dolar ihracat yapıldı.

OLUMSUZ GELİŞMELERE RAĞMEN İHRACAT

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri sektörlerine göre Ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi ve gelecek ile ilgili görüşlerini aktardı. BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, "Rusya'da yaşanan ekonomik krize, Antalya genelindeki afetlere rağmen Batı Akdeniz bölgesinde yaş sebze meyve ihracatının azda olsa artması başarıdır. Hem ekonomik kriz hem de afetler sektörü olumsuz etkiledi. Rus halkının alım gücü düştü, hane başına alım gücü zayıfladı. Bu durum sektörü olumsuz etkiledi. Sektör temsilcileri bu olumsuz tablo karşısında pazar çeşitliliğini artırarak, tedbir almaya çalışıyor. Tüm olumsuzluklara rağmen başta da söylediğim gibi 50 milyon dolara yakın ihracat yapmak başarıdır" değerlendirmesini yaptı.

KIŞ MEVSİMİ ETKİLİ OLDU

Maden Komitesi Başkanı ve BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Akın, "Kış mevsimine bağlı olarak mermer ocaklarında çalışmalar azaldı. Bu durum doğaltaş ihracatının beklentimizin altında gerçekleşmesine neden oldu. Doğaltaş ihracatı şuan durgun döneminde ancak buna rağmen 24.6 milyon dolar ihracat yapabilmek hem sektör hem de bölge adına oldukça önemli. Doğaltaş ihracatının havaların düzelmesiyle birlikte normal seyrine girmesini bekliyoruz" dedi.

SEKTÖRÜN İHRACATI ARTMAYA DEVAM EDECEK

BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hulusi Söylemez, "Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü olarak bu yıldan ümitliyiz. İhracat yaptığımız ülkelerdeki tatillerden dolayı yılın ilk bölümündeki ihracat rakamları beklentilerimizin altındaydı. İlerleyen haftalarda ihracatımız normal seyrine döndü. Ocak ayı ihracatımızda yüzde 53 oranında artış var. Sektör olarak bu yıl geçen yıl gerçekleştirdiğimiz büyümenin devam etmesini öngörüyoruz. Ortadoğu ve İran pazarı çok iyi. Balkanlarda durgunluk, Rusya ve Ukrayna'ya olan ihracatımız yavaş seyrediyor. Ancak sektör olarak bu yıldan beklentimiz çok büyük. İhracattaki büyüme devam edecek" diye konuştu.

TEKSTİL SEKTÖRÜ KALİFİYE ELEMANA İHTİYAÇ DUYUYOR

BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Atılgan, bölgede tekstil sektörünün potansiyelinin çok daha fazla olduğunu belirterek, "Tekstil sektörü emek yoğun bir sektör. Kalifiye eleman ihtiyacı çok fazla. Ancak bölgemizde kalifiye eleman ihtiyacını bir türlü karşılayamıyoruz. Bu nedenle ihracat taleplerine cevap veremiyoruz. Kalifiye eleman açığını giderebilsek yurt dışından gelen taleplere cevap verebileceğiz. Ama veremediğimiz için sipariş alamıyoruz. Bu durum bölge ihracatını olumsuz etkiliyor" dedi.

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ İHRACATINI FUARLARLA ARTIRACAK

BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Katı, Demir ve Demir Dışı Metaller ihracat rakamlarının bölgeye yakışmadığı belirterek, "Bu rakamları artırmak için çalışmalarımız sürüyor. Özellikle yakın çevremizdeki ülkelere ihracatımızı artırmak istiyoruz. Azerbaycan ve Irak'ta düzenlenecek fuarlar ihracatımızı artırmak için büyük önem taşıyor. Fuarlarda gerekli adımları attıktan sonra bölgenin demir ve demir dışı metal ihracatı daha da artacaktır” dedi.

 

Mustafa SATICI
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği
Yönetim Kurulu Başkanı

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.