Hedef 1.8 - 2 Milyar Dolar İhracat


Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Başkan Yardımcıları Ramazan Atılgan ve Hakkı Bahar, Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Katı ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek 2014 ve 2015 yılını değerlendirdi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Başkan Yardımcıları Ramazan Atılgan ve Hakkı Bahar, Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Katı ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek, bölgenin 2014 yılı ihracat rakamlarını ve 2015 yılına yönelik beklentilerini açıkladı. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı; Antalya, Burdur ve Isparta illerinin dış pazarlarda yaşanan olumsuzluklara rağmen 2014 yılında yüzde 6.1 artış ve 1 milyar 628 milyon 432 bin 290 dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. 2013 yılının son döneminde 2014 yılı için 1.8 milyar dolar ihracat hedeflediklerini hatırlatan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "İhracat gerçekleştirdiğimiz ülkelerde yaşanan sıkıntılardan dolayı hedefimize ulaşamadık. Ancak ihracatımızı korumayı ve artırmayı başardık. İhracatımızı artırmamıza rağmen hedefi yakalayamamanın buruk sevincini yaşıyoruz” dedi.

YAŞ SEBZE MEYVE İHRACAT BİRİNCİSİ

Batı Akdeniz'den en fazla ihracatın 650 bin ton ve 544 milyon dolar ile yaş sebze meyve sektörünün gerçekleştirdiğini açıklayan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "İhracat oranını yüzde bir artırmış olsak bile 650 bin ton ürün ihraç etmemiz bölge üretimi açısından çok önemli” dedi. Yaş sebze meyve ihracatının daha da artması için Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi başlattıklarını kaydeden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "Proje çerçevesinde eğitimler, ihtiyaç analizleri, alım heyetleri ve ticaret heyetleri organizasyonları yaparak, bölgenin yaş sebze meyve ihracatını daha da artıracağız” dedi. Rusya Federasyonu'na yapılan yaş sebze meyve ihracatında analiz sayısını yoğun uğraşları sonucunda rasyonel seviyeye ulaştırmayı başardıklarını söyleyen BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "Bu sayede dünya pazarlarında ağır koşullarda ihracat yapan firmalarımızın rekabet gücüne hem maddi anlamda hem de zaman mefhumunda artı değer katmış bulunuyoruz” diye konuştu.

İŞLENMİŞ DOĞALTAŞ İHRACATI 100 MİLYON DOLAR

Yeni yıla girerken gümrük kapılarındaki kırmızı hat uygulamasına değinen BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "Bu durumun düzelmesi için girişimlere başladık ve yakın zamanda sonuç almayı başardık” dedi. Yaş sebze meyveden sonra bölgeden en fazla ihracatın madencilik sektöründe gerçekleştiğini açıklayan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "Maden ürünleri ihracatımız geçen yıla oranla yüzde 32.4 artarak 336 milyon 652 bin dolara ulaşmıştır. Madencilik sektörünün ihracat hacmi 2013 yılına göre 2014 yılında 82.3 milyon dolar daha artmıştır. Sektörün en fazla ihracatını yaptığı ürün yüzde 33.5 artış ve 270 milyon 816 bin dolar ihracatla doğaltaş olmuştur. Doğaltaş sektörünün 2014 yılında fabrikalar kurarak, işlenmiş ürün ihracatını yüzde 49.7 artırdığı ve 100 milyon dolara yükselttiği kaydedilmiştir. Maden Sektörünün sorunlarını belirlemek, çözüm önerileri geliştirmek,sektöre yön vermek ve bir adım daha ileriye taşıyacak projeler oluşturmak amacıyla Maden Sektörü Çalışma Komitesi oluşturulmuştur. Ayrıca 2014 yılının ikinci yarısından itibaren faaliyete geçen Ekonomi Bakanlığı destekli Maden sektörüne yönelik Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi projesiyle bölgemiz ihracatçılarına yönelik ihtiyaç analizleri tamamlanmıştır.Sonraki aşamalarda eğitimler verilerek yurtdışı pazarlama stratejileri geliştirilecektir” dedi.

KİMYA VE AĞAÇ ORMAN SEKTÖRÜ İHRACATINI ARTIRIYOR

Geride kalan 2014 yılında ihracatını artıran diğer 2 sektörün kimya sanayi ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu açıklayan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "Kimya sektörü ihracatını yüzde 31.9 arttırarak 154 milyon 731 bin dolara ,ağaç ve orman ürünleri ise ihracatını yüzde 25.9 artırarak 122 milyon 433 bin doları aşmış ve büyük bir atılım gerçekleştirmişlerdir.

2014 yılında yapılan 80 milyon 372 bin dolar ihracat rakamları gösteriyor ki toprak sanayi, çimento, cam seramik ürünleri yarattığı istihdam ile bölgemizin önemli ihracat kollarından olma özelliklerini sürdürmektedir” dedi. Batı Akdeniz'den 2014 yılında BAİB üzerinden 25 farklı ihracat sektöründe toplam 151 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "2014 yılında ihracatın ülkelere dağılımı incelendiğinde Rusya Federasyonu yine ilk sırada yer almaktadır. 2014 yılında Rusya'ya ihracatta bir önceki yıla kıyasa 1.3 oranında gerileme olmasına rağmen 346 milyon 171 bin dolar ihracat rakamına ulaşılmıştır. Rusya'ya yapılan ihracatımızda ana sektör yaş meyve sebze olmuştur” şeklinde konuştu.

TİCARETTE TL RUBLE DÖNEMİ

Rusya'da yaşanan ekonomik sıkıntılara da değinen BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "Rusya'nın ABD ve AB ülkelerine ambargo koymasının ardından yaş sebze meyve ihracatının yüzde 30 oranında artmasını bekliyorduk. Ancak Rusya'da yaşanan devalüasyon ihracat artışını durdurdu. İhracatımız azalmadı ancak beklenen artışta yaşanmadı. Ancak bu pazarda düzelme olmasını bekliyoruz. Ekonomi Bakanlığımız ile çalışmalar yapıyoruz. İki ülke arasında ticaretin Ruble ve TL üzerinden yapılmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Şubat ayında Türkiye'nin ve Rusya'nın Ekonomi Bakanları Antalya'da bir araya gelecek. Bu toplantıda ihracat üzerindeki bütün engellerin kaldırılması masaya yatırılacak” diye konuştu. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, 2014 yılında Rusya'yı takiben en çok ihracat yapılan ülkelerden ikinci sırada Çin'in geldiğini söyleyerek, "Çin'e yapılan ihracat yüzde 24.4 oranında arttı

ve 157 milyon 615 bin doları aştı. Bölgemiz adına giderek önemi artan Çin pazarına sunduğumuz temel ürün grubunu mermercilik sektörü ürünleri oluşturmaktadır” dedi.

HEDEF 1.8 İLA 2 MİLYAR DOLAR İHRACAT

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "Batı Akdeniz'den en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasının 3. sırasında 100 milyon 898 bin 72 dolar ihracatla Almanya, 4.sırasında yüzde 11 oranında artış ve 77 milyon 965 bin dolar ihracatla Ukrayna yer almıştır. Ayrıca, Kazakistan, ABD, İran, Azerbaycan, Hollanda, Birleşik Krallık, Romanya, İspanya, Suudi Arabistan, Mısır gibi pek çok ülkeye ihracatımızın büyük ölçüde arttığı görülmektedir. Söz konusu yelpazenin genişliği, bölge ihracatçılarımızın pazar çeşitliliğine eriştiğini gözler önüne sermektedir” dedi. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, 2015 yılı ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu ve "2014 yılının bir tesadüften ibaret olmadığını ispatlamak adına 2015 yılının önemi büyüktür. Türkiye ekonomisinin en önemli dişlilerinden birisi olan bölgemizin dinamizminin 2015 yılında da artarak devam edeceğine olan inancımız tamdır. 2015 yılında 1,8 milyar dolar ila 2 milyar dolar ihracat hedefliyoruz” diye konuştu.

TİCARETTE TL RUBLE DEVALÜASYON SORUNUNU ÇÖZECEK

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı'nın açıklamalarının ardından BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar söz aldı. BAİB Bakan Yardımcısı Hakkı Bahar, "Rusya, Ukrayna ve Orta Doğu'da büyük sıkıntılar yaşanırken Avrupa'da da deflasyon var. Bu kadar sıkıntıya rağmen ihracatımız arttı. Türkiye'nin yapması gerekenler var. Rusya ile Türkiye arasında Ekonomi Bakanlığı nezdinde yapılan girişimler var. Ticaretin TL ve Ruble üzerinden yapılacak olması devalüasyonu ortadan kaldıracak. Yaş sebze meyve ihracatında niteliği artıracak devlet destekleri olmalı” dedi. BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Katı ise ihracatın üzerindeki olumsuzlukların kaldırılmasını temenni etti. BAİB Başkan Yardımcısı Ramazan Atılgan ise ülkemizin dünya ile rekabet edebilmesi için 10 yıllık, 25 yıllık, 50 ve 100 yıllık programlar hazırlanması gerektiğini vurguladı.

YENİ OSB TALEBİ

BAİB Başkan Yardımcısı Ramazan Atılgan, "Kısa ve uzun vadeli programlarda bin fabrika, 100 bin istihdam sloganımız olmalı. Antalya Organize Sanayi Bölgesi doldu, sanayiciye tahsis yapacak yer kalmadı. Bin fabrika ve 100 bin istihdam için Antalya, Burdur ve Isparta illerinin ortasına yeni bir organize sanayi bölgesi kurulmalı. Bu Antalya'yı sanayi kenti yapar. Marka gelişimini ve ürünlerin katma değerinin artmasını sağlar. Kişi başı milli gelirimiz çok yüksek seviyelere ulaşır” dedi.



Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.