Kumlucalı üreticiler domates güvesine karşı bilgilendirildi



Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) koordinasyonunda, tarım paydaşlarının katılımıyla gerçekleşen ve üreticinin domates güvesine (Tuta Absoluta) karşı bilinçlenmesini, biyolojik mücadele ile ürününü korumayı sağlamasını amaçlayan toplantılar devam ediyor. Gazipaşa, Alanya, Serik ilçeleri ile Antalya kent merkezinde düzenlen toplantılar, Kumluca'da düzenlenen toplantı ile devam etti.

Kumluca Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hakkı BAHAR, Kumluca Belediye Başkanı Sayın Yusuf GÖVEN, BAİB Muhasip Üyesi Sayın Bahadır ERDOĞAN, Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sayın Mehmet ŞEN, Kumluca Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Sayın İsa AKŞİT, Antalya Ziraat Odası Başkanı Sayın Nazif ALP, Kumluca Ziraat Odası Başkanı Sayın Süleyman KAYHAN, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sayın İbrahim AKBULUT, Kumluca Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Sayın Ahmet KAYA,BİOTED Başkanı Sayın Ali EROĞLU, üreticiler, zirai ilaç bayileri ve komisyoncular katıldı.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Sayın Süleyman KAYHAN, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, "Tuta Absoluta adlı domates güvesi popülasyon açısından bölgemizde son yılların en üst seviyelerindedir. Bu yüzden birçok üreticimiz daha hasada başlayamadan bu zararlı yüzünden domates fidanlarını sökmek zorunda kaldı. Zararımız büyük oldu. Artık kimyasallar da çözüm olmaktan çıktı" diyerek, tüm üreticilerin hep birlikte biyolojik mücadeleye geçmesi gerektiğini işaret etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki SağlığıŞube MüdürüSayın Mehmet ŞEN ise konuşmasına domates güvesinin sayısının artmasına neden olan unsurları anlatarak başladı ve "Tuta 14 derecede 76 günde üreme evresini tamamlarken, 27 derece sıcaklıkta 24 günde üreme evresini tamamlıyor. Yılda 4 defa yumurtluyor. Her dönemde en az 250 yumurta bırakıyor. Tuta'nın yumurtasını yiyen 'Nezi' adlı faydalı böceklerimiz var. Bu böcekler zirai ilaç bayilerinde bulunacak. Bu böcekten ülkemizde yeterli yok. Ama ithal etme imanımız var. Ayrıca biber üretiminde verilen dönüm başı 400 TL'lik devlet desteği bu böceklere de veriliyor” dedi.

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hakkı BAHAR ise Rusya Federasyonu'nun domates ihracatımızdaki kısıtlamayı kaldırdığını ancak ihracatımızın önünde şuan için Tuta zararlısının en büyük engel olduğunu söyleyerek, "Sadece Rusya Federasyonu'nda değil, Ukrayna, Romanya ve Avrupa ülkelerinde de bu zararlı önemli bir sorun. Güney Amerika'dan İspanya'ya kadar her ülke bu zararlı ile mücadelede Entegre Zararlı yönetimini uyguluyor. Kimyasal mücadele tek başına bir çözüm değil" diye konuştu.


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.