2013/053 Sirküler (06.02.2013)


ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER NO: 2013 / 53

Sayın Üyemiz,

1. İMMİB 2013 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları

2. Libya Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti

3. TCDD Nakliye Sorunları ve Görüşler

4. Geçiş Belgeleri Dağıtım Esasları Yönergesi

5. Suriye'ye Açılan Kara Hudut Kapıları

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter V.

İMMİB 2013 ENDÜSTRİYEL TASARIM YARIŞMALARI

Katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, endüstriyel tasarım etkinliklerinin yaygınlaştırılması ve özendirilmesi ile bu sektörlerin ihracata yönelik rekabet gücünün artırılması amacıyla İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) işbirliği ile gerçekleştirilen İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları, bu yıl 9. kez düzenlenecektir.

Öğrenci ve profesyonel kategorilerinde, 4 ayrı dalda düzenlenecek yarışmalarda toplam 212 bin TL para ödülü verilmesi öngörülmektedir. Ayrıca, birincilik ödülü kazanan yarışmacılar, yurtdışında düzenlenen seminer/fuar veya kurs katılımıyla ödüllendirilecek olup, dereceye giren yarışmacılar ise yurtdışı eğitime gönderilebilecektir.

Proje yükleme son tarihi 5 Nisan 2013 Cuma (saat 17:00'ye kadar) olan bahse konu yarışmaya; ev, otel ve restoran kullanımına yönelik Metalden Mamul Ürünler, Plastikten Mamul Ürünler ve Elektrikli Küçük Aletler kategorisi olmak üzere toplamda 3 ayrı dalda "Engelliler, Yaşlılar ve Çocuklar için tasarım” temalı ürünler ile katılım sağlanabilecektir. Ayrıca, bu yıl eklenen "Konsept 2013: İstanbul İçin Hediyelik Eşya” kategorisi kapsamında da başvurular kabul edilecektir.

İMMİB 2013 Endüstriyel Tasarım Yarışmalarına ilişkin detaylar www.tasarim.immib.org.tr adresinde yer almaktadır. (662)

LİBYA TİCARET ve MÜTEAHHİTLİK HEYETİ

Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan'ın başkanlığında, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve TİM - Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ile OAİB-Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından 12 Şubat 2013 tarihinde Libya'ya (Trablus) yönelik bir Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı gerçekleştirilecektir. (666)

İhracatçılarımıza potansiyel iş fırsatları sunan Libya'da, pazar payımızın artırılması ve bölgeye yönelik yeni ihracat imkanlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek söz konusu heyete "Tarım ve gıda ürünleri, makine ve aksamları, otomotiv ve yan sanayi, demir ve demirdışı metaller, beyaz eşya, elektrikli ve elektronik ürünler ve kablolar, kimyevi maddeler ve mamulleri, boru ve bağlantı parçaları, doğal taşlar, madencilik, mücevherat ve değerli taşlar, ayakkabı, halı, ambalaj ürünleri, bankacılık, mobilya, ilaç, medikal ürünler ve cihazlar, tekstil ve hazır giyim, hayvancılık, petrol ürünleri, inşaat makineleri ve malzemeleri, müteahhitlik ve turizm” sektörleri başta olmak üzere uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmalarımız katılabileceklerdir.

Söz konusu Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı kapsamında, Türkiye'den ve Libya'dan üst düzey yetkililerin katılımıyla Trablus'ta düzenlenecek iş forumunun yanı sıra Trablus'ta her iki ülke girişimcileri ile iş görüşmeleri gerçekleştirilecek olup, bahse konu program gerek ilgili pazara girmek isteyen gerekse pazar paylarını daha da artırmayı amaçlayan firmalar için önemli bir fırsat oluşturmaktadır.

Bu çerçevede, Libya Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programına katılmak isteyen firmaların, OAİB'in http://goo.gl/mrrpK internet adresinde yer alan Başvuru Formunu eksiksiz doldurarak, elektronik ortamda en geç 07 Şubat 2013 Perşembe günü mesai bitimine kadar başvuru yapmaları gerekmektedir. Organizasyon kapsamındaki uçak bileti, toplantı ve transfer giderlerinin karşılanmasını teminen firmalarımızın, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin İş Bankası Köroğlu Şubesi Şube Kodu: 4234 IBAN: TR92 0006 4000 0024 2340 419730 Avro hesabına 1100 Avro (iptal durumunda geri iadesiz) ödeme yapmaları ve ilgili banka dekontunu oaib-pr@oaib.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

Bilgi İçin İlgili Kişiler:

(OAİB Tanıtım, Fuar, Organizasyon ve Eğitim Şubesi)

Ebru ATAMER - 0312 447 27 40 / 161

Başak GÖKÇEOĞLU - 0312 447 27 40 / 164

Mustafa MUTLU - 0312 447 27 40 / 165

TCDD NAKLİYE SORUNLARI ve GÖRÜŞLER

Ekonomi Bakanlığı ile koordineli olarak TCDD Genel Müdürü Sayın Süleyman KARAMAN, Genel Müdür Yardımcısı Sayın Veysi KURT ve diğer TCDD yetkililerinin katılımıyla periyodik olarak OAİB - Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri organizasyonunda demiryolu taşımacılığı konusunda görüş alışverişinin yapıldığı toplantıların altıncısı şubat ayının 3. haftası içerisinde yapılacaktır. (665)

Bu çerçevede, anılan toplantıda dile getirilmesini teminen demiryolu taşımacılığı ile ilgili sorunlarınızın ve çözüm önerilerinizin OAİB'e iletilmek üzere EK 1'de yer alan görüş formu doldurularak en geç 08 Şubat 2013 Cuma günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (yilmaza@aib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK 1: Görüş Formu

geçiş belgeleri dağıtım esasları yönergesi

TİM - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden Birliğimize iletilen yazıda, Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi'nin,

-6ncı maddesindeki "Dağıtım Bürolarının Yükümlülük ve Sorumlulukları” bölümünün Dağıtım Bürolarını ve taşımacıları kapsayacak şekilde "Yükümlülük ve Sorumluluklar” başlığı altında yeniden düzenlendiği,

- 20nci maddesi "İdari Müeyyideler, Cezalar ve Süreler” bölümünde ise değişiklikler yapıldığı,

Bildirilmekte olup, mezkur değişikliğin T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasında (http://www.kugm.gov.tr) yayınlandığı bildirilmektedir. (712)

EK 2: Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi'nin düzenlenen 6ncı ve 20nci maddeleri

suriye'ye açılan kara hudut kapıları

TİM - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Cilvegözü, Öncüpınar, Karkamış ve Akçakale kara kapılarında verilmekte olan gümrük hizmetlerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Makamı'nın 24.07.2012/2012-67; 20.09.2012/2012-97 tarih ve sayılı Onayları ile yeniden planlandığı ve bazı sınırlamalarda bulunulduğu, bu çerçevede 20.09.2012/2012-97 tarih ve sayılı mezkur Bakanlık Makam Onayı ile Suriye vatandaşlarının ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak nihai varış noktası Suriye olan nihai tüketime ve kullanıma konu olacak ürünlerin çıkış gümrük hizmetlerinin sürdürülmesi kararının alındığı belirtilmektedir.

Bu defa, konuyla ilgili olarak İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 21.01.2013 tarihli yazısına atıfla, mezkur Bakanlığa iletilen firma ve şahıs dilekçeleri ile Suriye halkının ihtiyaçlarının uzun süredir devam eden iç savaş sebebiyle artış göstermesi nedeniyle nihai tüketime ve kullanıma konu olmayan ürünlerin de Suriye'ye açılan kara hudut kapılarımızdan çıkışına müsaade edilmesinin anılan Bakanlık Makamının 18.01.2013 tarihli ve 2013/11 sayılı Onayı ile uygun bulunduğu ve bahse konu Bakanlığın bölge müdürlüklerine gerekli talimatı 21.01.2013 tarihinde ilettiği ifade edilmektedir. (716)


Ekler:
srkaib2013053.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.